Uputstvo za pisanje novog članka

Ovo uputstvo će vam pomoći da napišete novi članak na Kakopediji u formatu koji će se svima svideti. Svaki početak je težak, pa zato ne očajavajte, jer kod nas je sve fleksibilno i tu smo da vas ispravimo ako bilo gde pogrešite.

Tema

Možete napisati članak na apsolutno bilo koju temu, tj. šta god vam padne na pamet. Naravno, očekujemo da imate iskustva i znanja iz oblasti i teme koju izaberete. Tema može biti uopštena (tipa Kako vežbati) ili specifična (tipa Kako vežbati u teretani na klupi za benč).

Ukoliko ne znate o čemu da pišete, tj. nemate ideju, možete pogledati stranicu na kojoj postavljamo teme na koje su naši posetiocu tražili odgovor.

Pre pisanja, za svaki slučaj pretražite sajt ne bi li našli postojeći odgovor na temu o kojoj želite pisati. Ali, čak i ako naletite na neku o kojoj želite pisati, to ne znači da treba da je preskočite. Možete ponovo pisati o njoj ukoliko mislite da je vaše mišljenje drugačije od onog koje je već napisano.

Naslov

Kod naslova pokušajte da budete što specifičniji i gledajte da naslov bude što kraći. Glagol koji se koristi za opis teme bi trebao biti u infinitivu (Kako uraditi, Kako napraviti itd..).

Naslov mora počinjati sa rečju Kako.

Ukoliko i pogrešite ili ne napišete idealan naslov, nemoj da se brinete, mi ćemo ga promeniti ukoliko bude potrebe za tim korakom.

Uvod

Uvodni tekst iskoristite za pisanje sažete verzije članka kako bi čitaoca uveli u priču i ukratko objasnili o čemu ćete pisati. Gledajte da ne preterujete sa uvodom. Preporučujemo od dve do pet rečenica za pisanje uvodnog teksta.

Pokušajte da odgovorite na ova pitanja u uvodnom delu:
– Zašto bi neko morao da uradi ono što opisujete u članku? Kako i kada bi koraci uputstva u članku bili korisni i za koga?
– Koje su koristi od upustva koje prezentujete u članku?

Koraci – uputstvo

– Svaki korak u uputstvu numerišite i/ili odvojite paragrafom.
– Izbegavajte korišćenje sledećih uvodnih reči u koracima: sada, zatim, nakon toga itd..
– Potrudite se da svaki korak u uputstvu pretstavlja konkretnu akciju koju korisnik treba da uradi.
– Uz svaki korak, pokušajte i da objasnite zašto on treba da se izvede. To će pomoći čitaocu da bolje razume celo uputstvo.
– Izbegavajte pisanje članka u prvom licu.
– Zabranjeno je ubacivanje linkova u članak ukoliko link nije od velike važnosti za uputstvo.

Saveti

U ovom odeljku napišite savete koji mogu pomoći čitaocu, ali nisu od izuzetne važnosti.

Upozorenja

U ovom odeljku napišite eventualne uzroke koju mogu dovesti do nekog problema prilikom obavljanja nekog od koraka u uputstvu.

Neophodne stvari

U ovom odeljku navedite listu stvari, predmeta ili bilo čega drugog koji će čitaocu biti potrebni za uspešno obavljanje uputstva u okviru članka.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija