Kako se razlikuju maska za kosu i regenerator za kosu?

Bilo da je vaša kosa prirodno suva ili je pod uticajem čestog pranja ili peglanja tri puta nedeljno, verovatno ste stajali pred policom sa proizvodima za kosu i razmišljali: „Koji je bolji izbor – regenerator ili maska za kosu?“ i kako ovi proizvodi funkcionišu zajedno.

Maske za kosu, među kojima je i Kerastase maska za kosu, i regeneratori su proizvodi za negu kose koje mnogi koriste kako bi održali zdravu, sjajnu i meku kosu. Iako su oba proizvoda namenjena da hrane i hidriraju kosu, postoji nekoliko bitnih razlika između njih.

Hajde da saznamo nešto interesantno o ova dva proizvoda.

Kako se razlikuju maska za kosu i regenerator za kosu

Regenerator vs maska za kosu: Kakva je razlika?

Iako oba proizvoda imaju istu svrhu – hranjenje i hidrataciju kose, postoje neke bitne razlike između njih.

Regenerator za kos se koristi za omekšavanje i olakšavanje raščešljavanja nakon pranja šamponom. Sadrži sastojke poput silikona, ulja i proteina koji hidriraju i štite kosu. Nasuprot tome, maska za kosu pruža dubinsku hidrataciju i oporavak, obično sadrži koncentrovane sastojke i ostavlja se na kosi duže vreme.

Osim toga, postoji još nekoliko razlika koje treba uzeti u obzir:

  • Vreme upotrebe: Maske se drže na kosi duže, obično između 10-30 minuta, dok se regeneratori ispiraju posle nekoliko minuta.
  • Učestalost upotrebe: Maske se koriste ređe, obično jednom nedeljno ili svake dve nedelje, dok se regeneratori koriste češće, nakon svakog pranja.
  • Svrha: Regeneratori su namenjeni razmršavanju, omekšavanju i zaglađivanju kose, dok maske pružaju intenzivniju hidrataciju i oporavak za suvu, oštećenu ili hemijski tretiranu kosu.
  • Način nanošenja: Regenerator se nanosi na sredinu i krajeve kose, izbegavajući teme, dok se maske nanose od korena do krajeva na čistu, peškirom osušenu kosu.Kosa se pokriva tuš kapom ili omota peškirom kako bi se stvorila topla sredina koja pomaže boljoj apsorpciji.

Dakle, izbor između maske za kosu i regeneratora zavisi od stanja vaše kose i željenih rezultata. Za intenzivan oporavak i hidrataciju, maska za kosu je idealna opcija, dok regenerator može biti koristan za svakodnevnu upotrebu za mekšu i lakšu kosu.

Da li bi određeni tipovi kose uvek trebalo da koriste masku umesto regeneratora?

Suva ili grublja tekstura kose više će imati koristiti od maske za kosu nego od običnog regeneratora.

Ako vaša kosa nije suva ili gruba, možete koristiti redovan dubinski regenerator. Međutim, to ne znači da nikada ne bi trebalo da koristite masku za kosu. Uvek je dobro imati jednu pri ruci, za svaki slučaj. Ako osećate da bi maska mogla biti previše teška, onda se držite regeneratora i jednostavno ga ostavite duže kao da koristite masku.

Na kraju krajeva, čak i ako je vaša kosa meka i dobro hidrirana veći deo vremena, postoje prilike poput boravka na suncu, prekomerne upotrebe vrućih alatki ili jednostavno potreba da operete kosu češće nego obično – što dovodi do suve kose. 

Zato je uvek dobra ideja da imate jednu pri ruci kako biste svojoj kosi pružili malo dodatne nege kad je to potrebno.

Kako pojačati dejstvo regeneratora ili maske za kosu

Da li ste primetili da vam je kosa poslednjih dana dodatno suva? Umesto da zamenite trenutni proizvod ili potrošite novac na nešto novo, prvo probajte da regenerator ili masku ostavite malo duže da deluje uz pomoć tuš kape.

Primena malo toplote fenom za kosu takođe može pojačati delovanje bilo kog proizvoda. Toplota deluje kao provodnik kako bi pomogla da se proizvod bolje apsorbuje u kutikulu kose. Ako se odlučite za korišćenje toplote, ili imajte period hlađenja ili koristite hladnu vodu za ispiranje. To će pomoći da se zatvori kutikula kako biste osigurali zadržavanje korisnih sastojaka.

Ostavljanje regeneratora na kosi dva ili tri minuta takođe će maksimalno iskoristiti njegove benefite za kosu. Dakle, nakon nanošenja, završite svoju redovnu rutinu prilikom tuširanja. Do vremena kada završite, spremni ste za ispiranje.

Još jedan savet je da iscedite kosu nakon pranja šamponom, a pre nanošenja regeneratora. Obavezno nanesite regenerator na kosu koja je malo oceđena nakon pranja šamponom jer ne želite da u kosi imate previše vode koja bi razblažila proizvod.

Šta se dešava kada previše koristite regenerator?

Jednostavno rečeno, ako prečesto koristite regenerator ili ako koristite previše teške regenerativne proizvode, to može dovesti do nakupljanja na vašoj kosi tokom vremena. 

Zbog toga vaša kosa može da izgleda beživotno i spljošteno. Iako se to može dogoditi svakome, oni sa finijom ili neporoznom kosom su skloniji ovom problemu – i to u većoj meri. 

Finija kosa lakše otežava. Neporozni tipovi kose (kutikula je čvrsto zatvorena, što je obično karakteristično za ravnu kosu) ne mogu apsorbovati sastojke iz regeneratora. Zbog toga se oni nakupljaju na površini kose i dovode do opterećenja.

Ako primetite da se kosa brže masti ili ako vam frizure ne traju dugo, to su znaci upozorenja da ste preterali sa regeneratorom. U tom slučaju, preporučuje se da nekoliko puta zaredom koristite šampon za dubinsko čišćenje kose i temena kako biste pomogli u uklanjanju nakupljanja i vratili kosu u normalno stanje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Kakopedija

Avatar photo
Kreator sajta kakopedija.com. Sajt sam pokrenuo u želji da napravim portal na kome će posetioci moći da podele svoje znanje, savete i iskustvo i tako pomognu drugima.

SLIČNO

oblikovanje obrva

Kako oblikovati obrve

Iako ne predstavlja prvu stvar na vašem licu koju ljudi primete, oblik vaših obrva može …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *