Kako se otarasiti neugodnog mirisa vaginalnog sekreta

Ženama je uglavnom neprijatno da pričaju o ženskim problemima tj. o problemima „tamo dole“, ali tegobe ne treba zanemariti. Naprotiv, trebate što pre da odete lekaru i proverite o čemu se radi.

neugodan-miris

Kako se otarasiti neugodnog mirisa vaginalnog sekreta

Uzročnici vaginalnog sekreta su antibiotici, kontraceptivne pilule, bakterijska vaginoza (bakterijska infekcija koja se najčešće javlja kod trudnica ili žena koje imaju više seksualnih partnera), ispiranje vagine mirišljavim sapunima ili losionima, gljivične infekcije, vaginitis (iritacija u vagini ili oko vagine) ili neki teži oblici bolesti kao što je rak grlića materice, dijabetes, hlamidija ili gonoreja i trihomonijaza, koje predstavljaju seksualno prenosive infekcije.

Postoji 6 tipa tj. grupa vaginalnog sekreta. Prve 2 grupe su u granicama normale.
I grupa sekreta – sekret je bez mikroorganizama i bez gnoja
II grupa sekreta – sekret bez gnoja, ali sadrži izvesne bakterije
III grupa sekreta – sekret koji sadrži bakterije i gnoj
IV grupa sekreta – sekret koji sadrži gonokoke (bakterije koje izazivaju gonoreju)
V grupa sekreta – sekret koji sadrži trihomonade (trihonomand je parazit)
VI grupa sekreta – sekret koji sadrži mikoze (gljivice)

Sekret se razlikuje i po izgledu i mirisu, pa tako može da bude sluzav, vodnjikav, penast, gnojav, krvavo vodnjikast, trulezan, neprijatnog mirisa.

Lečenje sekreta zavisi od uzročnika, npr. ako je uzrok gljivična infekcija onda će se lečiti antigljivičnim lekovima u obliku vaginaleta ili krema, ako je u pitanju bakterijska vaginoza, onda se leči antibioticima.

Ako uz sekret postoji i neprijatan miris, znači da je u sekretu poremećen balans normalnih bakterija, tako da bi prvo trebali da odete ginekologu i izlečite uzročnik sekreta pa će se sa tim i sam miris smanjiti.

Ako je u pitanju sekret lakšeg oblika onda vam može biti od pomoći i lekovito bilje. Od prirodnih lekova kantarion se najčešće koristi u obliku vaginaleta, ali se često kombinuje i sa drugim lekovitim biljem. Beli luk je dobar u lečenju gljivičnih infekcija.

Najefikasnije je primenjivati svež beli luk. Najpoznatiji prirodni lek koji sami možete da napravite koristi se za sekret izazvan gljivičnim infekcijama. Nagnječite čen belog luka u malo jogurta i natopite tampon. Onda tampon stavite u vaginu i prespavajte sa njim preko noći. Radite to 3 noći zaredom, i budite sigurni da vam na pomolu nije menstrualni ciklus kako ne bi prekinuli lečenje. Za ispiranje irigatorom mogu se koristiti čaj žalfije, belog luka, taheba, kantariona, soda bikarbona, ali ispiranja ne treba raditi prečesto, jer se može narušiti normalna vaginalna flora.

Evo nekoliko saveta za sprečavanje vaginalnih infekcija koje mogu dovesti do pojačanog sekreta:

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Elena Mladenovic

Avatar photo
"Dobro je čitati izmedu redova, najčešće, najviše tamo piše..."

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

5 komentari

  1. Avatar photo
    Tatjana Konakov Radić

    Najbolje je otići kod ginekologa i uraditi pregled i bris, ali kada to iz nekog razloga nije moguće, treba znati da postoje i vaginalete kao ,Poliginax, koji se može kupiti u apoteci u slobodnoj prodaju. On je čak preporučljiv kao preventivna terapija na svakih šest meseci, jer pomaže u neutralisanju širokog spektra bakterija i gljivica.

  2. Avatar photo

    meni je pomogao tampon umočen u kantarionovo ulje,isto 3 noći.nestalo je bolnih menstruacija a i neprijatnog mirisa

  3. pokusavajuci da se resim neprijatnog mirisa koji pocinje da me iyludjuje jer ga osećam i kroz garderobu, sinoć sam pokušala sa belim lukom i jogurtom medjutim to me je toliko peckalo da sam morla da se operem. Da li je ta reakcija normalna? da li treba tako da pokusam da izdrzim? hvala

    • Avatar photo

      VErovatno vam je sluzokoza dosta ostecenja zbog sekreta koji imate vec dugo vremena, nemojte da pokusavate ponovo, probajte nekim vaginaletama,ispirajte zalfiom, pa kada se sluzokoza umiri i zaceli probajte ponovo belim lukom…. Zelim vam brz oporavak.

  4. Imam odlicno iskustvo sa belim lukom, kao vaginaleta vezan cvrstim koncem prethodno potopljen u jogurt. Miris nije bas primamljiv, s obzirom da sam se prethodno namucila, ovo je bilo lako.Sedam dana.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *