Kako izlečiti sinuse

Sinusi predstavljaju mesto (šupljine) u kostima ljudskog lica i ljudske lobanje i kada nema nikakvih zdravstvenih smetnji i poteškoća u tom prostoru nalazi se vazduh. Svaka osoba ima pet, kako se naziva – parnih sinusa, koji putem svojih otvora veličine  2mm – 5mm imaju ,,vezu“ sa šupljinama u nosu i na taj način imaju ,,vezu“ i sa spoljšnjom sredinom.

U gornjem delu ljudske vilice nalazi se prvi par, zatim su sledeća dva para koja se nazivaju zadnji i prednji sitasti sinusi smešteni između nosa i oka. U sredini ljudske glave nalaze se klinasti sinusi (kako samo ime kaže – smešteni u klinastoj kosti), a oni koji se nazivaju čeonim sinusima lokalizovani su u kosti čela (čeonoj kosti).

Kako bi naši sinusi bili zdravi i kako bi pravilno funkcionisali, važne su njihova ventilacija i drenaža. Ipak, sinusi koji su najveći lokalizovani su u kostima gornje vilice. Sa strana naše nosne duplje, kao i iznad, nalaze se manji sinusi.

Kada se javlja upala sinusa

Kada se govori o sinusima, najčešća pitanja i nedoumice su one u vezi sa upalom sinusa. Najčešće se javlja usled zarazne bolesti, prehlade ili gripa. U takvom stanju osoba oseća bol u delovima glave, lica ili čela. Takođe, sinusi u takvom stanju luče sluz (sline) koje teku iz nosa.

Ukoliko se sinusi ne leče pravovremeno i prema pravilnom redosledu, problem može postati stalan, akutan, uz konstantna ponavljanja.

Kada je u pitanju upala sinusa koja je hroničan, ne postoji lek koji bi problem izlečio stopostotno. Najvažnije je obratiti se otorinolaringologu kako bi utvrdio u kojoj fazi upale se nalaze sinusi.

Metode su različite: rastvori, čajevi, aromaterapije, pa sve do hiruških zahvata. Kada naša nosna šupljina začepi, vazduh teško prolazi; može biti zbog prehlada, alergija, virusa, korišćenja određenih lekova, ili neke vrste polipa, itd.

Kako izlečiti sinuse – lekovi za sinuse

Kada dođe do zapušenja (začepljenja) nosa, postoji nekoliko varijanti i opcija za otčepljnje:

  1. Kapi – kapi za nos mogu se kupiti u bilo kojoj apoteci (Nafazol, Adrianol, Olint, Marisol..). Prema priloženom uputstvu unosite kapi u nos, a ukoliko nakon 2 – 3 dana nema promena, potrebno je promeniti terapiju.
  2. Sinusan (rastvor tj. sprej za nos) – ovaj sprej predstavlja kombinaciju timijana, žalfije, etarskog ulja mente, ekstrakta bršljanja, demineralizovane vode i Koloidnog srebra. Mnoge osobe svedoče pozitivno i toplo preporučuju Sinusan.
  3. Physiomer Hypertonic (morska voda koje je u spreju) – može se koristiti kao preventiva i zgodna zamena za kapi za nos. Prilikom korišćenja rastvora sa morskom solju treba biti oprezan jer so može oštetiti sluzokožu nosa. Tako se posavetujte sa farmaceutom, pa uzmite ili Mariol ili Nasic, a postoje i kapi za nos od morske soli sa dodatkom Pantenola.
  4. Rastvor za infuziju (fiziološki rastvor) – takođe, u apoteci možete kupiti i fiziološki rastvor (koji se stavlja i u infuziju) i putem šprica ispirajte nos sa njim. Takođe, u fiziološki rastvor možete dodati i nekoliko kapi Pantenola koji je u obliku rastvora. Možete napraviti svoj rastvor od fiziološke vode i Pantenola, koristiti ga po potrebi – Pantenol deluje jako dobro na sluzokožu nosa i sprečava dalje razmnožavanje bakterija.
  5. Lekovi (tablete) – prvi u nizu za korišćenje kada je u pitanju upala sinusa su Defrinol i Rinasek, a i sami lekari ih prepisuju. U sastavu Rinaseka su pseudoefedrin i triprolidin. Triprolidin pripada grupi antihistaminica koji umanju u pomažu kod suzenja očiju, sekrecije, kijanja, ali i uspešni su protiv alergija. Pseudoefedrin pomaže u sužavanju krvnih sudova, pa se tako sprečava oticanje sluzokože.

Rinasek se koristi za:

  • Kijavicu (prehladu)
  • Sluzokožu nosa koja je pod upalom (zapaljenjem) – Vazomotomi rinitis
  • Sluzokožu nosa pod upalom (zapaljenjem) čiji je uzročnik alergija – alergijski rinitis

Defrinol je dobar za upotrebu i kada je u pitanju povišena telesna temperatura i bol. Takođe, osobe sa ovom vrstom problema preporučuju i homeopatski lek Cinnabsin.

Kako izlečiti sinuse – pražnjenje sinusa inhalacijom

kako izleciti sinuse inhalacija

Kao još jedna uspešna metoda izdvaja se i inhalacija (inhaliranje). Ono se vrši kada se nos pari, kada se vruća para udiše – vrela para može biti čak i od vode koja je bez dodataka, nos će se otčepiti.

Dobar lek je i dodavanje prstohvata bosiljka u vrelu vodu. Inhaliranje se preporučuje uveče pre nego što se krene na spavanje, jer je nakon inhalacije respiratorni sistem ,,otvoren“, pa se prehlade i virusi lakše događaju. Kuhinjska so i bosiljak mogu se, takođe, koristiti i za obloge koje se stavljaju na sinuse. Krpu ili peškir potopite u vodu koju ste spremili za inhalaciju, a u kojoj se nalaze bosiljak ili kuhinjska so. Mlaku, nikako vrelu, oblogu stavite na deo iznad očiju i na čelo, pre spavanja, odmah nakon inhalacije. Bol, pritisak i neprijatnost biće drastično manji.

Kapi za sinuse na biljnoj bazi

Prirodne kapi za nos (sinuse) sastoje se od sledećih elemenata: 1 kašika maslinovog ulja, 1 kašika meda i 1 kašika Komove rakije (Komovice). Odnos datih elemenata je u razmeri 1:1:1, a na samom kraju dodaje se vrlo malo fiziološkog rastvora čija funkcija je, najpre, da malo razblaži rakiju. Potrebno je jednom ujutru i jednom uveče da se mešavina nakapa u nos – pra kapi. Legnite lepo, zabacite glavu, neka kapi uđu duboko, a ako je potrebno i ušmrknite da bolje prođu; malo će peckati, ali je to normalna reakcija zbog rakije. Sluz koja je slatka osetićete malo nakon stavljanja kapi, osećaj će biti dosta lakši, a nakon par minuta slobodno ustanite i popijte čašu vode.

Pored ovoga, pored obrva namažite neku kremu za lice, a u plastičnu kesu stavite 2 kašičice rena. Nemojte koristiti ren koji ste sveže izrendali, već uzmite ren iz teglice. U početku ćete osećati peckanje sa strana, a onda preko celog čela. Takva reakcija je normalna. Držite oblogu do pola sata.

Takođe, ako ništa od predloženog ne pomaže, obratite se lekaru.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

doniranje krvi

Kako se pripremiti za davanje krvi

Raspoloživost kvalitetne krvi je veoma važno u savremenoj medicini. Ne može da se stvori sintetničkim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *