Kako smanjiti trigliceride prirodnim putem

Trigliceridi su masti koje nisu ni malo zanemarljive jer omogućavaju veću količinu energije našem organizmu. Osnovni proizvođač triglicerida je naš organizam, ali značajan izvor samih triglicerida jeste i hrana koju konzumiramo.

Kao i kod holesterola, može doći i do povećanja triglicerida. U tom slučaju, naše telo se na izvestan način dovodi u opasnost. Najčešće, kada je povišen holesterol, povišeni su i trigliceridi, ali to ne mora biti nužno.

Kako smanjiti trigliceride prirodnim putem

Koji su najčešći uzroci triglicerida

Uzroci triglicerida koji su povišeni mogu biti i različiti i mnogobrojni. Prva pomisao jeste telesna težina koja prevazilazi granice normalnog, ali tu su i manjak fizičke aktivnosti, loša ishrana, hrana koja je masna ili začinjena, ali se u poslednje vreme kao jedan od uzroka povišenih triglicerida navodi i konzumiranje cigareta tokom dužeg vremenskog perioda. Pre nego što se uključe lekovi, trigliceridi se mogu skinuti (njihova vrednost se može smanjiti) i prirodnim putem. U daljem tekstu, navešćemo neka od rešenja.

Važno je navesti hranu koju nije preporučeno, ili bolje rečeno – nije dozvoljeno unositi. Nako što se plan ishrane izmeni, promene u nivou triglicerida biće uočljive već nakon nekoliko nedelja. Namirnice koje treba izbaciti i ne konzumirati:

  • fast food (brza hrana) – viršle, pljeskavice, pice, testenine…
  • prerađevine od suvog mesa – parizer, mesni narezak, slanina, čvarci, pihtije…
  • slatkiši i grickalice – krekeri, smoki, čips, grisine, kokice…
  • ulje i margarin
  • alkoholni napici
  • namirnice i proizvodi na bazi šećera
  • proizvodi od mleka koji sadrže visok nivo mlečne masti

Koja hrana je dobra za trigliceride

Kada se izbace namirnice koje nisu zdrave, potrebno je uneti u ishranu zdrave namirnice. Na ove načine moguća je znatna regulacija povišenih triglicerida. Namirnice su sledeće:

  • povrće – visok nivo antitrigliceridnih dejstava ističe mahunarke kao blagodarne za pvaj problem
  • voće – crveno voće, citrusno voće, jabuke
  • beli luk – antioksidans koji je prirodan
  • morski plodovi i riba – ajkulino ulje, ajkulino meso, morska riba, rakovi, školjke, lignje)
  • ulje sa dobrim holesterolom – kukuruzno, od grožđanih košpica, maslinovo, sojino
  • meso – ćureće i pileće – kožica sa njih se pre spremanja mora skinuti
  • krtina od mesa bez masti
  • žitarice i proizvodi od žitarica – ovsene mekinje i ovsene pahuljice, pita od heljde, proizvodi na bazi pirinča, hleb od ječma i (ili) raži

Prirodni lekovi za smanjenje triglicerida

Vrednost triglicerida prema predviđenim parametrima iznosi 0,45 – 2,28 milimola/litru.

  • Jedan od prvih i osnovnih prirodnih elemenata za samnjenje triglicerida je med. Njega možete jesti dnevno po kašičicu, ali ga možete i dodavati kao zaslađivač u jela ili u neke napitke.
  • Takođe, pored meda, jedan od prirodnih lekova je beli luk. Izdvaja se kao dobar antioksidans koji može da razbije čestice od kojih su masti sastavljene i dovodi u zdravo stanje krvne ćelije i krvne sudove. Pre svega, ukoliko osoba ima povišene trigliceride, važno je da se ishrana izmeni i redukuje.
  • Pre svega, neka ustajanje bude u ranijim jutarnjim časovima kako bi doručkovali na vreme i kako bi energija za taj dan bila na niovu.
  • Preporuka je da za doručak jedete pahuljice, imajte više manjih obroka i nemojte jesti najkasnije do 19h. Fizičku aktivnost pospešite, ukoliko ne možete da idete u teretanu ili na neku vrstu grupne aktivnosti, pešačite što više, nemojte koristiti gradski prevoz i umesto lifta idite stepenicama.
  • Ukoliko ste pušač, izbacite cigarete. Dim od cigareta dovodi do zapušenja krvnih sudova.
  • Koštunjavo voće se pokazalo kao jako dobro za smanjenje povišenih triglicerida.
  • Neke od namirnica sa zdravim mastima su: kokos, masline, maslinovo ulje, orasi, bademi, seme od bundeve, orasi, avokado
  • Tofu sir i sojino mleko nemirnice su koje imaju visok nivo sojinih proteina koji je jako dobar razgrađivač masti koje se nalaze u krvnim sudovima.

Ukoliko regulišete svoju ishranu i uvodite neku dijetu, najbolje je da započnete sa nekim programom ishrane koji u sebi sadrži 0% triglicerida. Korak po korak, postepeno, nezdrave namirnice menjajte zdravijim.

Limun i celer dobra su kombinacija u pospešenju varenja, ali i smanjuju msti u ljudskom organizmu. Stolica će biti regulisana, telesna težina biće redukovana, tako da se ostvaruje dvostruka korist. Kiselina iz limuna može „razbiti“ trigliceride i lakše će biti izbačeni iz organizma, a celer krvne sudove čini prohodnijim i pomaže u njihovom jačanju.

Recept sa peršunom za smanjenje triglicerida

Pored belog luka i meda, još jedan lek protiv povišenih triglicerida dolazi iz prirode. U pitanju je peršun. U ovoj biljci nalazi se najviše vitamina C. Takođe, ukoliko želite da smanjite nivo triglicerida i holesterola, možete napraviti lek čiji je glavni sastojak peršun. Potrebno je:

  • 3l vode
  • 6 veza peršuna
  • 1 kesica bikarbone sode
  • 1kg limuna (napomena: svež, žute kore)
  1. Potrebno je dobro oprati limun, a potom potopiti u vodu u kojoj je rastopljena 1 kesica bikarbone sode.
  2. Važno je da voda bude topla kako biste posudu poklopili i kako bi limun postao i mek i kako biste lakše mogli da iscedite sok.
  3. Nakon što prođe sat vremena, peršun sitno iseckajte i ubacite u vodu, limun koji je bio unutra iseckajte zajedno sa korom na kocke –  i sve to je potrebno da se kuva 3h. U ovoj kombinaciji i u ovim uslovima peršun i limun „podariće“ sve blagodeti koje poseduju.
  4. Kada je sve skuvano, vodu procedite i rasporedite u tegle ili posude koje je moguće dobro zatvoriti.
  5. Neka se u frižideru ohladi nakon čega se pripremljeni lek može piti.
  6. Najbolje je lek konzumirati kada ustanete ujutru. Potrebno je popiti ga na prazan stomak i u dozama koje se umale – preciznije, dovoljna doza napravljenog leka je 1 čašica za rakiju.
  7. Kada se odlučite da pijete ovaj lek, tokom dana pijte što je moguće više vode, da bi se detoksikacija organizma izvršila na pravi način.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

doniranje krvi

Kako se pripremiti za davanje krvi

Raspoloživost kvalitetne krvi je veoma važno u savremenoj medicini. Ne može da se stvori sintetničkim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *