Kako oljuštiti kokos

Posebnog ukusa, neobičnih nota, dobar za pića, kolače, kozmetičke preparate, dodatke u ishrani ili na koji god način se čini dobrim, kokos predstavlja jednu od omiljenih darova prirode koji se rado konzumira i sprema. Legenda za nastanak kokosove palme i samih plodova – kokosovih oraha – vezana je za Polineziju i dvoje mladih – Hinu i Aala koji su bili nesrećno zaljubljeni.

Naime, kako mlada devojka plemićkog porekla nije mogla da bude sa svojim dragim koji je poticao iz nižeg socijalnog staleža, Aal je oboleo i nedugo zatim preminuo. Kako je Hina ronila silne suze nad grobom svog preminulog dragog, vremenom je na tom mestu izrasla do tada nepoznata biljka – kokosova palma.

Njeni plodovi, ukoliko se bolje zagledamo, podsećaju na ljudsku glavu, a o tome svedoče tri rupice koje same podsećaju na ljudsko lice. Kokos se najčešće vezuje za luksuz i skupo, neprocenjivo i neobično, pa se tako plodovi koji rastu na zanimljivim mestima i koji opstaju u neobičnim životnim okolnostima prodaju za ogormne sume – preciznije, za milione.

Važno je napomenuti da je kokos i više nego dobar u prevenciji kardiovaskularnih problema, pomaže u regulisanju telesne mase, a i prava je riznica vitamina i minerala blagotvornih za naše zdravlje. Takođe, još jedna zanimljivost koja nije toliko poznata. Dlačice koje se nalaze na plodovima kokosa služe za pravljenje otirača na ulaznim vratima.

otvaranje kokosa

Kako oljuštiti kokos

Pored zanimljivosti i neobičnosti koje kokos poseduje i blagodetima koje obiluje, javlja se problem kada je reč o njegovom čišćenju. Prave muke i nedoumice nastaju kada kokos treba da se oljušti i kada treba da se dođe do same srži.

  1. Kada se odlučite da očistite kokos, pre svega je potrebno da iz njega isteče tj. da izbacite svu tečnost.
  2. Zatim, uzmite neki oštar predmet, pout otvarača za pića, malo duguljastiji, kojim treba da prođete krpz tri rupe koje se nalaze na plodu.
  3. Potom plod podignite i procedite kroz cediljku sok koji će izaći iz njega. Tečnost koja izlazi iz ploda, za pijenje je.
  4. Nakon ispuštanja soka, nožem koji imate u kuhinji, malo tvrđim, ili satarom, kokosov plod lagano udarajte po sredini više puta. Radite to pažljivo, vodite računa, sve dok kokos ne pukne.
  5. Nakon toga, nožićem ili nekim pljosntaim pomagalom iz kuhinje polako razdvojte koru od belog dela kokosa.
  6. Kokosovo ,,meso“ potrebno je očistiti od tamnijeg sloja koji se nalazi na njemu, prevlačenjem se lako skida, a nakon toga beli deo kokosa može se jesti na više načina, ali se takođe može pripremati na više načina.

Pored ovog načina otvaranja kokosa postoji još jedan koji podrazumeva korišćenje rerne. Naime, potrebno je kokos obložiti papirom za pečenje, staviti ga na 200C u rernu kako bi se pekao 15 – 20 minuta. Nakon prolaska ovog vremena, pažljivo izvadite kokos iz rerne i oljuštite ga. Tekstura dobijena ovim načinom čišćenja biće originalna i ostaće cela u odnosu na metodu uradranja. Kokos koji ste očistili na ovaj način možete koristiti za jelo, za kokosovo mleko, kokosovo brašno ili na neki drugi način.

Prilikom čišćenja kokosa koji podrazumeva udaranje, možete koristiti i čekić, tučak za meso, ili tvrđi nož koji može skinuti koru uspešno.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *