Kako se jede mango

Mango je voće iz tropskih krajeva, zavodljivog ukusa nalik na breskvu i kokos, ujedno, može se naći u supermarketima i na pijacama. Plod manga koji je zelen znači da nije dozreo i da će biti kiseo. Onaj plod koji prezre postaće previše sladak, pa ukus i dalje neće biti pravi. Plod manga koji je dozreo biće sasvim malo mekan kada ga budete dodirnuli, ali pod rpstima ćete napipati pulpu.

kako se jade mango

Kako oljuštiti mango

Jedan od glavnih problema u vezi sa mangom je – kako ga oljuštiti? Nije ga sasvim lako očistiti, ali nije ni previše naporno, pa pre svega prvi problem zadaje oblik ove voćke. Ukoliko pokušate da oljuštite mango kao bilo koju drugu voćku, jabuku ili krušku, napravićete nered, a sam plod nećete jesti na način koji ste zamislili. Pored svog egzotičnog ukusa i neobičnog izgleda, važno je napomenuti i blagodeti kojima obiluje, a to su: magnezijum, cink, vitamini E, C i A. Takođe, sjajan je u prevenciji svih kožnih bolesti, kao što je psorijaza, ali i kao što su akne. Ukoliko želite da opustite mišiće i poboljšate cirkulaciju, mango će biti dobar izbor. Mango možete jesti  i tako što ga iseckate, ali od njega se mogu praviti i kremovi, prelivi, kolači ili smoothie napici.

  1. Ukoliko želite da oljuštite mango, pre svega ga postavite pod mlaz vode, dobro ga isperite pa ga potom osušite krpom.
  2. Manji deo koji se nalazi na dnu otklonite kako biste lakše mogli da krenete sa čišćenjem ploda.
  3. Plod manga je u obliku košpe, pa je tako pri krajevima uži, a pri sredini se širi.
  4. Prvo isecite dva dela sa strane, a središnji, najveći deo, izdvojite nakon što ste dva dela isekli. Plod je pun pulpe, pa tako ukoliko naiđete na istu kada sečete, samo je zaobiđite nožem.
  5. Dva dela manga sa strane koja ste prva odsekli, sada uzmite. Na njima nožem, polako i ne dodirujući kore, iscrtajte mrežicu putem kockica. Dok ovo radite, pazite da ne zasečete koru.
  6. Kada zasečete mrežu na jednom delu, kockice koje ste napravili nožem izvadite ili vrhom noža ili prstom, ukoliko je mango zreo.
  7. Isti postupak sa zasecanjem ponovite i na drugom bočnom delu manga. Središnji deo manga ima belu košpu, pa taj deo zasecajte nožem dokle god je sočan, pa potom izvadite sve.

Ukoliko je mango jako zreo, potrebno je samo da ga operete i isečete na parčiće kao i lubenicu, i jedete ga kašikom – zreliji mango je jako mekan.

Drugi načini konzumiranja manga odnose se na mešanje i kombinovanje sa drugim vrstama namirnica. Mango se može kombinovati sa drugim vrstama voća, povrća ili sa drugim slanim ili slatkim namirnicama. Ukoliko se odlučite da mango jedete sa slanim namirnicama, potrebno je da operete, zatim ga oljuštite, razdvojite ga od košpe, a potom ga ispasirate kako biste dobili teksturu nalik sosu. Ovakav sos možete staviti preko mesa, najlepše je piletine, ili bilo koje druge vrste morskog povrća. U ovakav sos je jako lepo dodati čili papričice, čili sos ili sveže isceđeni sok od limuna.

Mango se izrazito preporučuje za konzumiranje ženama koje su u ciklusu, pa je tako povećana potreba za gvožđem. Takođe, mango se za jelo preporučuje i osobama koje pate od anemije, pa ga je pogodno jesti i nakon nekih operacija ili povreda kada je izbgubljeno dosta krvi iz organizma.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *