Kako očistiti nar?

Nar (latinski naziv – Punica granatum) ili sinonimno – šipak, mogranj je vrsta voća koja je još od davnina poznata čovečanstvu. O ovoj voćki mogu se pronaći podaci u različitim kulturama i među različitim narodima, a u vezi sa njim najpoznatiji su sok, semenke i ulje. Nar je simbol zdravlja, plodnosti, dugovečnosti, ukusa i neobičnosti i obiluje antioksidansima, a i sam je izvor mnogih zdravstvenih blagodeti.

Ovo je jedna od najlekovitijih voćki i ima veoma pozitivan uticaj na koštani sastav, nervni i karidovaskularni sistem. Ukoliko niste znali, jedna čaša soka od nara dnevno ima veće i bolje dejstvo od zelenog čaja ili čaše crnog vina, dok je čist ekstrakt nara jači i do deset puta.

Pored jarko crvene boje, specifičnog ukusa i svih dejstava koje nar ima, prilikom konzumiranja ove voćke javlja se problem – čišćenje. Nemili događaji koji su u vidu prskanja, pucanja ili završavanja soka ili kuhinjskim elementima na odeći mogu se preduprediti ukoliko se on pravilno očisti pa se može konzumirati sa punim uživanjem.

ciscenje nara

Kako očistiti nar

  1. Jedan od načina za čišćenje nara je upotrebom kuhinjskog noža. Treba da bude manji, ali oštar. Na samom početku, potrebno je skinuti bazu nara, odnosno krunicu koja se nalazi na vrhu ovog ploda. Kada se skine pomenuti deo, potrebno je kuhinjskim nožem spustiti 4 reza koja su uzdužna, ista onakva kao kada čistimo pomorandžu ili lubenicu. Važno je napomenuti da dubina reza koji se spušta niz nar ne sme biti dublja od  2 milimetra. Kada se skine baza, može se uočiti da su sitne bobice crvene boje grupisane i između pregrađene belom membranom. Rezove koji se spuštaju duž ploda treba treba praviti putem kojim ide i bela membrana. Ukoliko je nar veći, što je vrlo moguće, potrebno je napraviti još jedan rez po samoj sredini voćke. Nemojte nar seći na pola jer je na taj način moguće prskanje i gubljenje veće količine soka. Nakon svih napravljenih rezova, nar podelite na 4 dela. Nakon svih izvršenih koraka, potrebno je izvaditi sitne crvene plodove. Za ovaj deo procesa biće potrebno više strpljenja i malo snage, ali će bobice biti cele i pune soka.
  2. Ukoliko se, ipak, ne odlučite za metodu čišćenja nara uz pomoć noža do samog kraja, sledeći način je putem motode uranjanja u vodu. Ovaj postupak u svom prvom delu identičan je kao i prethodni: kuhinjskim nožem moraju se napraviti i spustiti četiri reza niz plod, ali će sada odvajanje bobica iz ploda biti izvršeno tako što će se nar spustiti u vodu, pa će voda sprečiti potencijalno prskanje. Ljuske će se lakše odvojiti i isplivati na površinu vode, a bobice će se odvojiti, pa se mogu izvaditi iz vode uz pomoć cediljke. Mana ove metode je što se uz ovakvo čišćenje gubi više soka, ali i ukus može biti drugačiji i manje sočan.
  3. Poslednja metoda koja se može koristiti za čišćenje nara, ujedno je i najbrža. Ova metoda je – metoda udaranja. Prvo je potrebno plod podeliti na 4 dela kao i u prva 2 slučaja. Dakle, uz pomoć kuhinjskog noža potrebno je nar podeliti na 4 dela, odnosno sa još jednim rezom, na 5, ukoliko je plod veći. Potom se u ruku uzima svaki od ova 4 dela nara i udaraju se drvenom kašikom ili varjačom sa strane, po kori, ali strana koja u sebi ima crvene bobice mora biti usmerena ka posudi.  Bobice će ispadati same bez njihovog uništenja, smrskavanja ili bez curenja soka.

kako ocistiti nar

Takođe, nar se može očistiti i uz pomoć posude koja je namenjena baš za ovaj postupak. Ona izgleda poput plastične čantre čije dno je mrežasto. Posuda se okrene naopačke, stavi se na tanjir, pa se na mrežasto dno postavljaju četvrtine nara i udaraju na strani na kojoj se nalazi kora. Bobice ispadaju kroz otvore, a bočne strane posude sprečavaju eventualno prskanje. Međutim, može se naići i na moderniju verziju ove posude, tako da ona ima gumeni poklopac koji se stavlja preko polovine ili preko četvrtine nara, a svrha poklopca je sprečavanje od prskanja i ublažavanje udaraca prilikom čišćenja.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *