Kakopedija > Hrana i piće > Voće > Kako limun štiti organizam od bolesti

Kako limun štiti organizam od bolesti

Limun spada u južno voće i njegova upotreba je široko rasprostranjena. Sadrži veliki broj hranljivih sastojaka, veliki broj vitamina, pre svega vitamina C. Njegovi hranljivi sastojci se pre svega nalaze u njegovoj kori i to čak 40%, a bogat je i limunskom i drugim kiselinama. Takođe, sadrži i gvožđe, bakar, magnezijum, fosfor.
limun

Kako limun štiti organizam od bolesti

 1. Od limuna se najčešće prave sokovi i to pre svega sveže isceđen iz zrelog ploda bez ikakvih konzervansa, njegova kora je pogodna za proizvodnju kandiranog voća, od semenki se pravi ulje, a dosta se koristi i kao dodatak jelima i pićima ali i u industrijskoj preradi za gotova jela.
 2. Limun je takođe i dosta delotvoran kao lek. Još od davnina je korišćen za čišćenje rana i to zagnojenih kao i otvorenih rana. Čak je i savremena nauka prihvatila njegovu antibakterijsku moć.
 3. Njegova primena je i danas veoma rasprostranjena. Pre svega zahvaljujući limunskoj kiselini, koja je veoma pogodna za razgradnju masti, za olakšanje varenja kao i za neutralizaciju toksičnih materija.
 4. Upotreba limuna takođe povećava odbrambenu moć organizma, zahvaljujući pre svega vitaminu C koga ima u izobilju.
 5. Veoma je koristan i kod slabe cirkulacije, kod prehlade, gripa u lečenju angine, želudačne kiseline, glavobolje, malaksalosti, promrzlina, visokog pritiska…
 6. Koristi se dosta i u ishrani kao dodatak gotovo svakom jelu počevši od salata, gde se koristi kao preliv, preko predjela i jela gde na primer meso i riba postaju značajno ukusnija pa i u dezertu.
 7. Kora limuna je vrlo lekovita i nju ne bi trebalo odbaciti. Može se iseći na kockice ili komadiće i dodati džemu, pudingu koji će biti mnogo ukusniji.
 8. Stručnjaci preporučuju sok od limuna pre doručka jer smatraju da je to jedan od način da očuvate zdravlje a samim tim i dobro raspoloženje.
 9. Osim u ishrani limun je dosta koristan i za kosu, lice, nokte, za osveženje daha, može se čak koristiti i kao kupka.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 4,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jedan komentar

 1. Sarenalaza

  Limun je dobar za eliminaciju kanceroznih celija.

Ostavite odgovor