Kako limun štiti organizam od bolesti

Limun spada u južno voće i njegova upotreba je široko rasprostranjena. Sadrži veliki broj hranljivih sastojaka, veliki broj vitamina, pre svega vitamina C. Njegovi hranljivi sastojci se pre svega nalaze u njegovoj kori i to čak 40%, a bogat je i limunskom i drugim kiselinama. Takođe, sadrži i gvožđe, bakar, magnezijum, fosfor.
limun

Kako limun štiti organizam od bolesti

  1. Od limuna se najčešće prave sokovi i to pre svega sveže isceđen iz zrelog ploda bez ikakvih konzervansa, njegova kora je pogodna za proizvodnju kandiranog voća, od semenki se pravi ulje, a dosta se koristi i kao dodatak jelima i pićima ali i u industrijskoj preradi za gotova jela.
  2. Limun je takođe i dosta delotvoran kao lek. Još od davnina je korišćen za čišćenje rana i to zagnojenih kao i otvorenih rana. Čak je i savremena nauka prihvatila njegovu antibakterijsku moć.
  3. Njegova primena je i danas veoma rasprostranjena. Pre svega zahvaljujući limunskoj kiselini, koja je veoma pogodna za razgradnju masti, za olakšanje varenja kao i za neutralizaciju toksičnih materija.
  4. Upotreba limuna takođe povećava odbrambenu moć organizma, zahvaljujući pre svega vitaminu C koga ima u izobilju.
  5. Veoma je koristan i kod slabe cirkulacije, kod prehlade, gripa u lečenju angine, želudačne kiseline, glavobolje, malaksalosti, promrzlina, visokog pritiska…
  6. Koristi se dosta i u ishrani kao dodatak gotovo svakom jelu počevši od salata, gde se koristi kao preliv, preko predjela i jela gde na primer meso i riba postaju značajno ukusnija pa i u dezertu.
  7. Kora limuna je vrlo lekovita i nju ne bi trebalo odbaciti. Može se iseći na kockice ili komadiće i dodati džemu, pudingu koji će biti mnogo ukusniji.
  8. Stručnjaci preporučuju sok od limuna pre doručka jer smatraju da je to jedan od način da očuvate zdravlje a samim tim i dobro raspoloženje.
  9. Osim u ishrani limun je dosta koristan i za kosu, lice, nokte, za osveženje daha, može se čak koristiti i kao kupka.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ema Nikolic

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Limun je dobar za eliminaciju kanceroznih celija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *