Kako negovati nokte

Zašto treba negovati nokte i kako ih negovati? Saznaćete u ovom tekstu. Naučno je potvrđeno da nokti predstavljaju ‘ogledalo’ našeg zdravlja, i da razne promene u njihovoj boji, obliku ili pojave nekih nepravilnosti, mogu ukazati na pojavu nekog oboljenja. Zdravi i negovani nokti su ukras naših ruku, i nešto što drugi ljudi prvo primete na nama. Da bi nokti bili lepi i uredni, nisu potrebne konstantne posete manikiru, već samo malo vremena.

Nega noktiju

Saveti koji slede će vam pomoći u tome:

1) Nemojte seći nokte prečesto, osim ukoliko vam se ne krzaju. Takođe, jako je bitan i oblik kako ih sečete. Da bi izbegli urastanje noktiju, secite ih ravno, ne zaobljavajte ih previše, nego samo onoliko koliko je dovoljno da ivice ne budu previše oštre. Ukoliko imate mekše nokte, koristite posebne makazice koje se kupuju u kompletu manikir seta, ili posebno u svim bolje snabdevenim parfimerijama.

2) Redovno uklanjajte zanoktice. To je najbolje ucinite takozvanim potiskivanjem zanoktica ka korenu nokta. Nikako ih nemojte seci makazicama. Prvo ih omekšajte tako što ćete napraviti ‘kupku’ za nokte, od tople vode u koju ste nakapali nekoliko kapi limunovo soka. Zatim ih, kao što je već navedeno, potiskujte ka dole. Ukoliko nemate odgovarajuću alatkicu, koja se može dobiti u svakom manikir setu, to je najbolje činiti štapićem za uši i specijalnim preparatima za njihovo uklanjanje. Posle potiskivanja zanoktica, obavezno namazati ruke.

3) Dobro isturpijani nokti imaju manju mogućnost da ispucaju. Pravilo kod turpijanja je da se nokti uvek turpijaju u jednom smeru, nikako napred-nazad, jer ih tako samo činite podložnijim krzanju. Koristite meke turpije, kojima možete ispolirati i celu površinu nokta. Posle poliranja, nokte premažite nekom kremom koja u sebi sadrži vitamin E i cink.

4) Izbegavajte korišćenje skidača koji u sebi sadrži aceton, jer on isušuje nokte. Umesto njega, koristite uljani skidač, koji noktima pruža dodatnu negu. Posle upotrebe skidača, obavezno oprati ruke, i namazati kremom.

5) Ukoliko ste pušač, nokti vam mogu požuteti i istanjiti se. Naravno, najbolji lek protiv toga je da ostavite duvan, međutim, ukoliko ne želite da primenite takve ‘drakonske’ mere, možete koristiti olovku za beljenje noktiju, prema uputstvu.

6) Izbegavajte nadogradnje noktiju, i lepljenje veštačkih, jer lepak koji se koristi u tom procesu, može uništiti nokte nepovratno. Ukoliko ipak želite duže nokte na ovaj našin, najbolje je raditi izlivanje akrilom ili gelom, jer ono najmanje oštećuje nokte, pošto se radi posebnim gelom koji se nanosi na površinu noktiju, a zatim sve ostalo radi preko njega. Takođe, kad radite korekciju ili skidanje gela, površina nokta ostaje netaknuta.

7) Ishrana. Nedostatak nekog hranljivog sastojka u organizmu, se najčešće prvo primeti upravo na noktima. Bele mrljice, povijanje ka dole, neravna površina nokte, sve su to pokazatelji deficita vitamina A, C ili E, folne kiseline, ili proteina. Postojeću ishranu obogatite gvožđem, kalijumom i cinkom. Grickajte suvo voće, konzumirajte ribu i plodove mora, zeleno povrće, a mogu pomoći i razni dodaci kompleksa vitamina u vidu šumećih tableta ili kapi.

8) Redovno posećujte salone lepote koji su specijalizovani za manikir i pedikir.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

pletenje kikica

Kako isplesti kikice (pletenice)

Kikice predstavljaju stari afrički stil uplitanja kose koji zahteva vežbanje i strpljenje. Ako želite kikice …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Ja za ovu svrhu predlažem i mackanje noktiju nekom od krema za nokte i to neposredno pred spavanje jer će krema na taj način imati više vremena da deluje.

  2. Avatar photo

    Pušačima bi dala savet,da mogu izbeliti nokte i prste,tako što ih namažu limunom i ostave tako 15.minuta.posle toga pranje i kremica.Ne činiti ovo često,možete dodatno oštetiti nokte,jako žuti prsti i nokti 1 nedeljno,dok se ne izbele,kasnije 1 mesečno.Inače odličan tekst

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *