Kako kivi utiče na naš organizam

Kivi je stablasta biljka iz porodice Actinidiaceae, poreklom iz Kine, odakle su ga misionari početkom 20. veka odneli na Novi Zeland, a odatle se proširio na čitavu planetu. U zavisnosti od toga gde raste, može dostići visinu i do 9 metara. Za njega kažu da je moćna voćka, vitaminska bomba, prepun je minerala, sočan, pa su ga nutricionisti s pravom okarakterisali kao jednu od najzdravijih namirnica.
kivi
Kivi je prava riznica vitamina, naročito C, A, E, K i B kompleksa (niacin, tiamin, B6, kolin), a od minerala bogat je kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, fosforom i gvožđem. Vitamina C ima više od pomorandže, a kalijuma u kiviju ima više od banane, i sve to u plodu čija je prosečna veličina dečje pesnice!
Šta kivi sve može da uradi za naše zdravlje, saznaćete u sledećim redovima.

Kako kivi utiče na naš organizam

  1. Ako se redovno konzumira snabdeva organizam vitaminom C u velikim količinama. Smanjuje rizik od oboljenja kardiovaskularnog sistema, sprečava pojavu šloga i karcinoma. Ukoliko svakog jutra pojedete po jedan kivi, postići ćete isti efekat kao da ste popili aspirin, koji sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Ovo voće pomoći će vam da smanjite nivo triglicerida u krvi za do 15 odsto, efikasan je u borbi protiv respiratornih infekcija, jača imunitet, reguliše krvni pritisak, a pomaže i kod glavobolja i stresa.
  2. Redovnim konzumiranjem kivija, zahvaljujući bogatstvu dijetalnim vlaknima, smanjićete nivo holesterola. Vlakna eliminišu i toksine iz debelog creva, pa time možemo i sprečiti karcinom debelog creva.
  3. Dobar je i kod zarastanja rana, održava zdravlje kostiju, zuba i desni. Dao je i odlične rezultate i kada je reč od astmi. Naime, 18.000 dece od šest do sedam godina, koja su učestvovala u istraživanju, jela su nedeljno 5-7 voćnih obroka sa kivijem i ostalim južnim voćem, imali su 25 do 44 odsto manje problema sa disajnim organima.
  4. Kivi doprinosi zdravlju očiju jer je bogat luteinom i zeaksantinom, materijama koje se inače nalaze u oku.
    Ekstrat kivija može da spreči nastanak melanoma, kao i pojavu karcinoma jetre. Inozitol, kojim je plod ove voćke bogat, deluje antidepresivno. Zbog visoke količine serotonina donosi smirenje u stresnim situacijama. Poboljšava mentalnu aktivnost, ubrzava metabolizam, a time i podstiče mršavljenje. Preporučuje se trudnicama jer sadrži folnu kiselinu.
  5. U tradicionalnoj kineskoj medicini koristi se kod slabosti, jer čisti krv, daje snagu i jača organizam. Sadrži hrom u velikim količinama, pa zbog toga doprinosi boljem radu pankreasa, pospešuje metabolizam šećera, kao i sintezu masti i belančevina. Hrom snižava šećer u krvi, masne kiseline i holesterol.
  6. U sportskoj medicini kivi se preporučuje protiv upala i otoka, kao i u prevenciji hematoma.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Obožavam kivi. Interesantno je kako organizam kome nedostaje neki sastojak sam traži voće i namirnice bogate tim sastojkom, čak i ako još nismo svesni šta to voće sadrži. Izgleda da nije slučajno šta volimo ili ne volimo da jedemo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *