Kako tretirati posekotine i ogrebotine

Posekotine i ogrebotine su nešto sa čime se susrećemo svakodnevno bilo da se radi o ogrebotinama i posekotinama kod male dece bilo kod odraslih prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti. Vrlo često su bezopasne, pa se i leče kod kuće. Osnovna svrha lečenja jeste zaustaviti krvarenje, zaštititi posečenu kožu od infekcije i ubrzati zarastanje.
posekotine ogrebotine

Kako tretirati posekotine i ogrebotine

  1. Ukoliko dođe do posekotine kože ili tkiva ispod nje nožem, staklom, čak i papirom ili nekim drugim oštrim predmetom, doćiće do blagog krvarenja, a u nekim slučajevima i do jačeg krvarenja ako su posečeni krvni sudovi. Ogrebotine su obično površinske povrede koje mogu sadržati neke čestice prljavštine. Koraci koji se preduzimaju za uklanjanje nečistoće, zaustavljanje krvarenja i zaštitu od infekcije su sledeći:
  2. Najpre treba oprati ruke toplom vodom i sapunom pre nego što se dodirne rana.
  3. Oprezno i lagano isprati ranu toplom vodom kako bi se otklonile nečistoće.
  4. Uzeti sterilnu gazu ili čistu pamučnu tkaninu umočenu u neki antiseptički rastvor i nekoliko minuta blago pritiskati ranu.
  5. Prirodni lekovi za sprečavanje infekcija su mnogobrojni. Posekotinu treba oprati rastvorom sode bikarbone ili ohlađenim čajem od cimeta, žalfije ili peršunovog lista (koja god od ovih biljaka se odabere deluje antiseptički). Običan crni čaj ili sok od crnog ili belog luka, takođe deluju antiseptički, a mogu i zaustaviti krvarenje.
  6. Mast od nevena nanešen na ogrebotinu pre previjanja pomaže da rana brže zaraste. Za sprečavanje infekcija i ubrzanje zarastanja može se koristiti i med i to tako što se namaže na ranu.
  7. Sastaviti ivice posekotine uskim komadom sterilnog hiruškog flastera.
  8. Ukoliko se radi o manjoj posekotini ili ogrebotini treba je prekriti flasterom, a ukoliko je reč o većoj rani onda je treba prekriti većom sterilnom gazom i pričvrstiti zavojem.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Mirjana Krstic

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *