Kako zaustaviti krvarenje iz nosa

Iako može biti strašan prizor kada krv curi iz nosa, najvažnije je ostati smiren. Ako pratite korake koji slede, bićete u mogućnosti da uspešno zaustavite krvarenje iz nosa.
krvarenje-iz-nosa

Ukoliko imate krvarenja iz nosa

  1. Sednite i nagnite se malo napred, tako da bi krv mogla slobodno da otiče umesto da se sliva u vaše grlo (što može da izazove mučninu, povraćanje i proliv). Nemojte leći ili se nagnuti previše napred; držanje vaše glave iznad vašeg srca će ublažiti krvarenje.
  2. Upotrebite sledeće tehnike, jednu ili obe, kako biste zaustavili krvarenje:
    • krvarenje-iz-nosa1– Uštinite meki deo vašeg nosa odmah ispod mosta (koščatog dela). Koristite palac i kažiprst da stisnete mesto na bar pet minuta. Ako nos nastavi da krvari, stisnite ponovo na bar 10 minuta. Dok radite ovo, dišite na usta. Ukoliko uštinuće vašeg nosa po drugi put ne zaustavlja krvarenje, potražite hitnu medicinsku pomoć.
    • krvarenje-iz-nosa2– Stavite pakovanje leda iza vrata ili na čelo. NE STAVLJAJTE led na nos, nije nimalo korisno.

Posle krvarenja iz nosa

  1. Ne čistite unutrašnjost nosa nakon prestanka krvarenja – ovo može pomaći ugruške krvi i započeti ponovno krvarenje.
  2. Očistite sve ostalo.
  3. Ukjučite aparat za regulisanje vlažnosti vazduha kako biste ovlažili sluzave membrane, što će vam pomoći u prevenciji od učestalog krvarenja iz nosa (ako nemate ovakav uređaj, udišite vazduh ustima, i polako ga ispuštajte da bi ga vlaga iz vašeg daha ovlažila).
  4. Izbegnite bilo kakve aktivnosti koje mogu da dovedu do krvarenja iz nosa. Ne duvajte nos, ne čačkajte ga, ne dirajte ga, ne prevrćite se naopačke i ne trljajte ga energično.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *