Kako se otarasiti vaški

Vaši ili vaške glave su paraziti koji mogu napasti teme ljudske glave. Obično se šire kontaktom između dve ljudske glave, ali povremeno se mogu preneti preko odeće ili na neki drugi način. Zaraza vašima je često problem kod dece školskog uzrasta, mada vaši mogu napasti bilo koga. Tretmani za vaši u kosi mogu biti dugotrajni, ali ne moraju uvek podrazumevati upotrebu medicinskih šampona prepisanih na recept. Pratite sledeće korake da biste ih se oslobodili.

kako ukloniti vaske

Možete koristiti lavandu da biste se rešili vaši u kosi!!! Zapamtite da će vam biti potrebno i do nedelju dana lečenja. Takođe, ako budete kupili šampon za trebljenje ili uništavanje vaši, šampon protiv psećih buva i medicinski alkohol…. lakše ćete uništiti vaši u kosi.

Kako se otarasiti vaški i gnjida iz kose

  1. Spremite se za dugu borbu. Prilično je lako otarasiti se odraslih i nezrelih vaši, ali je mnogo teže osloboditi se njihovih jaja (gnjida) – upravo se sa njima javlja većina problema. Ponekad ljudi misle da su se rešili vašaka, a onda dobiju drugi sloj vaši koje nastanu iz samo par jajašaca. Potrebna je konstantna predostrožnost bi se dobila bitka protiv ovih parazita.
  2. Kupite kvalitetno hemijsko sredstvo za uklanjanje vaši (takođe poznato i kao pedikulicid za uništenje vaški). Trebalo bi da je dostupan u vašoj lokalnoj apoteci. Takođe, trebalo bi da nabavite kvalitetan češalj za gnjide (običan češalj nema dovoljno guste zupce da bi uklonio gnjide i vaške iz kose); isto tako možete koristiti češalj protiv buva kućnih ljubimaca.
  3. Nanesite sredstvo protiv vaši na kosu. Vodite računa da pratite uputstva za upotrebu na hemijskom tretmanu, posebno ona koja se odnose na to koliko ćete dugo držati sredstvo na kosi i na način uklanjanja. Možda će biti potrebno da kupite dve bočice ako je zaražena kosa veoma duga.
  4. Uklonite sredstvo sa kose kako je naznačeno u uputstvu. Imajte na umu da se običan šampon ili regenerator ne sme nanositi na kosu dan-dva nakon upotrebe sredstava protiv vaši.
  5. Proverite da li je osoba zaražena vašima obukla čistu odeću nakon tretmana. Ako je potrebno, stavite odeću u mašinu za sušenje veša na visoku temperaturu.
  6. Ostavite sredstvo da odstoji 8-12 sati (ili prema naznačenom u uputstvu). Koristite češalj za gnjide da biste iz kose uklonili mrtve vaši (ali i one koje su preživele). Ako u ovom trenutku nađete mnogo živih vaši, možda vam je potreban efikasniji pedikulicid; konsultujte vašeg doktora radi daljih saveta.
  7. Češljajte kosu pomoću češlja za gnjide i svakodnevno pažljivo proveravajte teme zaražene osobe. Ponavljajte ovaj postupak 2 ili 3 nedelje da biste bili sigurni da ste uklonili sve vaši iz kose. Većina sredstava za uklanjanje vaši zahteva dodatno nanošenje nakon otprilike 10 dana da bi se uništile sve vaši koje su se možda izlegle nakon prvobitnog tretmana.
  8. Očistite sve kontaminirane lične stvari zaražene osobe: potrebno je da odeću, peškire i posteljinu perete u vrućoj vodi, a njihove dušeke i sobu detaljno usisate. Koristite najveću temperaturu u mašini za sušenje veša i sušite stvari najduže što je dozvoljeno, a da pritom ne oštetite tkaninu.

 Stvari koje će vam biti potrebne

  • Češalj protiv gnjida
  • Sredstvo za uništavanje vaši glave (pedikulicid)
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Stamenković

Avatar photo
Jako mi se sviđa ovaj sajt. Volim da pratim modu i trendove. Nadam se da će se još nekom svideti moji saveti.

SLIČNO

doniranje krvi

Kako se pripremiti za davanje krvi

Raspoloživost kvalitetne krvi je veoma važno u savremenoj medicini. Ne može da se stvori sintetničkim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *