Kako poboljšati vid

Ukoliko ste primetili da lošije vidite, da su vam predmeti koje gledate na daljinu i/ili blizinu mutni, a voleli biste da vidite jasnije, pročitajte i ispratite naša upustva za poboljšanje vida.

kako poboljsati vid

Kako poboljšati vid

  1. Posetiti oftalmologa ili optometristu i obaviti kontrolni pregled vida.
  2. Vežbe za oči mogu biti korisne, ali ne mogu zameniti optičko pomagalo kao što su naočare sa dioptrijskim staklima i dioptrijska kontaktna sočiva. Ukoliko se optička pomagala ne nose, a utvrđena je potreba za njima, takav vid nemara može dovesti do bržeg pogoršanja vida. Nošenjem naočara usporava se rast dioptrije i postiže se jasan vid. Imajte to uvek, na umu kada odbijete da nosite naočare.
  3. Jako je važno da se naočare urade u skladu sa merama vašeg oka. Svako od nas ima poseban razmak zenica. Dioptrija i razmak zenica koja odgovara vašim očima, vrlo verovatno neće odgovarati većini drugih ljudi. Zato nipošto ne koristite naočare koje nisu rađene po merama vašeg oka. Korišćenjem takvih naočara ćete u trenutku videti jasno, ali na duže staze mogu se prouzrokovati tegobe vašim očima i vidu.
  4. Ako ste kratkovidi (nejasno vidite kada gledate na daljinu) pored nošenja naočara, savetuje se i vežbanje oka da fokusira udaljene predmete. Na primer, sedite na obali reke i posmatrate relej na brdu. Pokušajte da izoštrite i uočite što više detalja na tom releju. Gledajte što češće možete predmete koji su daleko od vas. Vežbe vam neće smanjiti već postojeću dioptriju, ali će uticati na njen sporiji rast. Kratkovidost je nasledna. Ukoliko imate minus dioptriju, kod vaše dece će se kad tad javiti potreba za korekcijom vida. Naime, i ona će biti kratkovida. Kratkovidost, budući da je zapisana u genetskom kodu, ne može se izbegnuti. No, vežbama se može usporiti rast i razvoj dioptrije u velikoj meri. Svako inhibiranje procesa koji vodi u pogoršanje, je suštinski poboljšanja.
  5. Nakon puberteta, svi sa visokim minus dioptrijama mogu konsultovati oftalmologe refraktivne hirurgije oka. Lekar će proceniti da li ste podoban kandidat za lasersko skidanje dioptrije. Nakon intervencije laserskom opremom dizajniranom za skidanje dioptrije, osoba će videti jasno bez upotrebe optičkih pomagala.
  6. Sa ulaskom u 40.-te godine života, polako će vam se smanjivati akomodacija oka za jasan vid na blizinu. Tada se javlja potreba za naočarima sa plus dioptrijom. Kome je utvrđena dioptrija i za daljinu i za blizinu poboljšanje vida se postiže koriščenjem progresivnih stakala.
  7. Sa starošću kod nekih se može javiti zamućenje sočiva poznato pod nazivom katarakta. Hiruškim zahvatom u trajanju od 15 minuta u lokalnoj anesteziji, postiže se da osoba ponovo jasno vidi.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

doniranje krvi

Kako se pripremiti za davanje krvi

Raspoloživost kvalitetne krvi je veoma važno u savremenoj medicini. Ne može da se stvori sintetničkim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *