Kako očistiti jetru

Jetra je jako važan organ našeg organizma i obavlja jako važne uloge. Njeno nepravilno funkcionisanje može dovesti do mnoštva problema i komplikacija. Jedan od najučestalijih uzročnika nepravilnog rada jetre jeste pojava kamenca. Takođe, uzrok nepravilong rada jetre mogu biti i paraziti. Međutim, čišćenje jetre je moguće i nije komplikovano izvesti ga.

ciscenje jetre

Recept: Čišćenje jetre gorkom solju

Jedan od načina čišćenja jetre jeste onaj koji traje 2 dana. Za ovaj način rešavanja problema vezanih za jetru, biće potrebni:

  • 50g gorke soli (važna napomena: osobe koje imaju nizak pritisak ne smeju da koriste gorku so, pa tako ne bi trebalo da se opredele za ovu metodu čišćenja jetre)
  • pola šoljice (preciznije – 1,5 dl) maslinovog ulja, preporučuje se hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje
  • 2 mala ili 1 veliki grejp, svež – dovoljno je iscediti i popiti 2 dl soka.

Za ovaj način čišćenja jetre porebna su 2 dana. Kada odlučite da sprovedete ovaj program, na taj dan nemojte piti nikakve lekove, kapsule ili dodatne vitamine. Obratite pažnju da poštujete vreme, pa tako nemojte kasniti niti raniti.

  1. Ujutru, za doručak, pojedite nemasne namirnice: žitarice, voće, hleb i med. Ne preporučuje se da konzumirate: mleko, sir, maslac i ulje.
  2. Popodne se potrudite da i ručak bude nemasan: možete jesti bareno povrće ili bareni krompir (smete da dodate malo soli, ali ulje nemojte dodavati), možete jesti i hleb i neko voće. Nemojte jesti ništa masno. Popijte što više tečnosti do ovog vremena, jer nakon 14h ne smete unositi bilo kakvu vrstu tečnosti.
  3. Nakon 14h pomešajte 6 dl vode i 50 g gorke soli. Ovu mešavinu podelite na 4 dela. Takođe, možete odložiti u frižider kako biste lakše popili.
  4. U 18h popijte četvrtinu mešavine gorke soli koju ste napravili. Nakon što ispijete ovu mešavinu, smete da isperete usta ili da popijete nekoliko gutljaja vode. Grejp i maslinovo ulje stavite na sobnu temperaturu kako bi se ugrejali.
  5. U 20h popijte četrvtinu mešavine od gorke soli i vode.
  6. U 21:30h završile ste predviđeni plan za čišćenje jetre tako da možete otići u krevet.
  7. U 21:45h isecite grejp, iz njega izvadite svu pulpu i sve košpice. Kada ovo završite, treba da ispadne barem jedna polovina šoljice soka od grejpa. Kada biste dobili tri četvrtine šoljice soka od grejpa – bilo bi najidealnije. U sok od grejpa dodajte maslinovo ulje, najbolje je da odložite u posudu koja ima poklopac – pa tako mućkajte dok ne dobijete smesu koja je izjednačena. Ovaj napitak je predviđen da se pije u 22h. Potrudite se da bude tačno u ovo vreme. Ukoliko baš ne možete da stignete u 22h, ne smete zakasniti više od 15 minuta.
  8. U 22h popijte smesu od grejpa i maslinovog ulja koju ste prethodno lepo pomešali. Važno je znati da napitak treba da se popije stojeći i najviše do 5 minuta (izuzetak je za osobe koje su bolesne ili narušenog zdravlja – one napitak treba da ispiju do 15 minuta). Nakon što popijete sok, odmah legnite. Na taj način, smesa bolje cirkuliše kroz organizam, pa lakše dolazi do kamenca i lakše ga otklanja. Preporučuje se da legnete na levi bok ili u ravan položaj sa glavom koja će biti podignuta na jastuk. Nemojte se brinuti – nećete imati nikakav neprijatan osećaj i nikakvu bol. Zbog gorke soli koju ste prethodno konzumirali, kanali u organizmu su otvoreni i prošireni. Bilo bi dobro da zaspite i da ne ustajete tokom noći. Što više vremena tokom spavanja provedite na levom boku.
  9. Nakon 6h sledećeg jutra potrebno je da popijete sledeću dozu gorke soli – treću. Moguće je da ćete ujutru osetiti neku vrstu mučnine, ali sačekajte da ona prođe, pa kada se opet budete osećali dobro, popijte gorku so. Zatim se vratite u krevet. Dva časa nakon ispijanja treće, ispijte i četvrtu dozu napitka od gorke soli. Zatim se opet vratite u krevet. Dva časa nakon ispijanja gorke soli možete da jedete. Najbolje je da prvo uzmete voćni sok. Nakon pola sata uzmite i pojedite neko voće. Nakon sat vremena pojedite nešto što je lagano. Do trenutka kada budete trebali da večerate subjektivni osećaj treba da bude dobar, znatno bolji nego u prethodnom periodu.

Tokom dana kada budete primenjivali ovaj postupak čišćenja jetre dosta ćete ići u WC. Nakon toga, možda budete uočili zelene kamenčiće u WC šolji. Nemojte da budete zabrinuti i uplašeni – to je kamenac. Proces čišćenja jetre ponovite opet za 2 nedelje. Preporučuje se da se jetra čisti 2 puta godišnje.

Kada se koristi ovaj program čišćenja, on takođe deluje i na: hepatitis, dijabetes, artritis, psihičke bolesti, srčane bolesti, rak, alergije i na mnoštvo drugih bolesti i oboljenja.

Kako biste jetru održali zdravijom, mere prevencije leže u dobroj i pravilnoj ishrani. Neke od namirnica koje treba konzumirati, a dobre su za jetru su: špargla, jabuka, avokado, žitarice, šargarepa, cvekla, kupus, prokelj, citrusi, koren maslačka, kupusasto povrće, grejpfrut, beli luk, lisnato zeleno povrće, zeleni čaj, spanać, maslinovo ulje, kurkuma, paradajz i orasi.

Kako ne bi došlo do brzog čišćenja ili čišćenja za 1 dan kako je navedeno na početku ovog članka, jedite zdravo, nemojte piti alkohol, trudite se da se bavite aktivnostima i da zdravo raspoređujete obroke. Nemojte zanemarivati svoje zdravlje jer koristeći namirnice koje su navedene u prethodnom pasusu, jetra se kontantno održava zdravom, čisti se, oslobađa od svih supstanci koje joj ne odgovaraju i koje joj smetaju su normalnom funkcionisanju. Takođe, nemojte jesti preterano masnu i preterano začinjenu hranu, nemojte preterivati u jelu, nemojte konzumirati određene namirnice kada im za to nije vreme i nemojte piti previše napitaka koji imaju puno zaslađivača i dodatnih hemijskih dodataka koji štete i jetri i celom organizmu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

doniranje krvi

Kako se pripremiti za davanje krvi

Raspoloživost kvalitetne krvi je veoma važno u savremenoj medicini. Ne može da se stvori sintetničkim …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *