Kako prirodnim putem ukloniti kamenac

Naslage od kamenca ne samo da izgledaju ružno, već mogu i da izazovu velike probleme i kvarove. Nažalost, svi se mi danas suočavamo sa nedostatkom kvalitetne vode pa najčešće kupujemo flaširanu vodu za piće, ali aparati u našim domovima ne uživaju tu privilegiju.

U velikom broju domaćinstava u Srbiji voda je tvrda, što znači da su slavine, veš mašine i drugi aparati često prekriveni slojevima kamenca. Iako postoje različita sredstva za čišćenje uz pomoć kojih se on može ukloniti, postoje i neki prirodni preparati koji uspešno mogu odstraniti ovaj problem.
kamenac

Kako prirodnim putem ukloniti kamenac

  1. Ako se na vašim slavinama nakupilo mnogo kamenca, ovaj problem možete rešiti tako što ćete ih istrljati korom od limuna. Kada ste limun naneli na zaprljanu površinu, uzmite nekoliko salveta, umočite ih u alkoholno sirće i njima obložite slavinu. Ostavite ih da odstoje sat vremena pa slavine dobro operite čistom vodom i prebrišite ih čistom krpom.
  2. Tuš ćete najlakše očistiti od kamenca tako što ćete odvrnuti glavu tuša i ostaviti je nekoliko sati potopljenu u alkoholnom sirćetu. Ono će delovati na kamenac pa kada izvadite tuš, sve što je potrebno jeste da dobro izribate zaprljanu površinu i operete je čistom vodom. Vaš tuš će zablistati i biti ponovo kao nov.
  3. I za čišćenje wc šolje će odlično poslužiti sirće. Sve što je potrebno jeste da u šolju uspete oko 750 ml alkoholnog sirćeta i ostavite ga da počne da deluje, za šta će mu biti potrebno nekih sat vremena. Nakon toga, jednostavno pustite vodu i kamenac je nestao. Umesto sirćeta, za čišćenje wc šolje od kamenca možete koristiti i koka-kolu. Postupak je isti. Dakle, uspete jednu limenku ovog napitka, nakon 60 minuta povučete vodu da se šolja opere i to je to.
  4. Ako je vaša sudopera prekrivena kamencem, očistićete je tako što ćete zaprljana mesta dobro istrljati sodom bikarbonom. Pošto ona odmah deluje, nema potrebe da je ostavljate na sudoperi, već je odmah isperite čistom vodom. Ovo bi trebalo da ukloni sav kamenac, ali u slučaju da ostane neka mrlja, na nju nanesite dosta sirćeta i ostavite nekih 10-15 minuta. Nakon toga isperite vodom. Pročitajte članak: kako otpušiti sudoperu.
    Ukoliko želite, možete da napravite i univerzalno sredstvo za uklanjanje kamenca koje možete koristiti na svim površinama. Biće vam potrebno 250 ml belog alkoholnog sirćeta, 50 ml etil alkohola, 200 ml destilovane vode, 50 grama boraksa i 10 ml eteričnog ulja eukaliptusa. U posudu ulijte vodu i ostavite je da provri. Kada počne da ključa, sklonite je sa vatre i polako, neprestano mešajući dodajte boraks. Pomešajte ulje eukaliptusa i alkohol i dodajte u ovu smesu kada se boraks ohladi. Poslednje dodajte alkoholno sirće i sve ovo dobro promešajte. Sipajte u flašu sa raspršivačem. Od ove količine sastojaka dobićete oko 500 ml sredstva za čišćenje koje možete koristiti za uklanjanje kamenca. Sve što je potrebno jeste da flašu dobro protresete pre korišćenja, naprskate sredstvo na zaprljanu površinu, ostavite 15-ak minuta i obrišete vlažnom krpom ili salvetom.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Sanja Stojkov

SLIČNO

limun so soda bikarbona

Kako koristiti ekološka sredstva za čišćenje kuće

Ekološka svest je sve popularnija i svi se trudimo da čuvamo ovu našu zelenu planetu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *