Kako smanjiti iznos računa za struju

Naravno da svi želimo da uštedimo na novcu koji trošimo na kuću, ali mnogi od nas jednostavno ne znaju odakle da počnu. Smanjivanje računa za struju je dobar početak. Slede saveti kako da smanjite vaš račun za struju i počnete da štedite novac.

Kako smanjiti račun za struju u kući

  1. Počnite sa najjednostavnijim i najefikasnijim načinom da štedite struju: gasite svetla kada izlazite iz sobe. Čak i ako je to na samo nekoliko minuta, gašenjem svetla će se definitivno trošiti manje struje nego da ga ostavite upaljenim, i uštedeće vam novac. Kao još jedna korisna stvar, zapamtite da su obične sijalice neefikasne u proizvodnji svetlosti i svega oko 15 % od ukupne struje koju iskoristi, ova sijalica potroši na svetlost, dok ostali deo odlazi na proizvodnju toplote. Tako da ostaviti ovu sijalicu da gori znači utrošiti dosta struje, a i stvoriti toplotu u kući. Nažalost, to nije dovoljno da bi se zimi osetila ikakva razlika u toploti, ali definitivno nije dobra ideja ni leti.

usteda struje

 1. Uzmite u obzir fluorescentna svetla koja su mnogo isplativija u proizvodnji svetlosti od običnih sijalica, ali čak i kada su ove sijalice u pitanju, uvek će biti jeftinija varijanta za vas da ih ugasite ako niste u sobi bar 15 minuta. Naravno, uštedećete više novca i ako isključite svetlo na samo 5 minuta.
 2. Koristite prekidače koji vam omogućavaju da podesite količinu struje koju sijalica koristi. Sa ovakvim prekidačima možete u svakom trenutku sami odlučiti koliko vam svetla treba u sobi i veoma lako podesiti nivo svetlosti podižući ili spuštajući prekidač.
 3. Instalirajte programirane prekidače da ugase svetlo kada vi podesite vreme gašenja i tako nikada nećete morati da brinete o tome da li ste ostavili svetla da gore ceo dan ili noć nakon što ste otišli na spavanje ili posao. Kao bonus, možete da isprogramirate prekidač da upali svetla kada dolazite kući, da ne morate da tumarate po mračnom stanu.
 4. Stavite podne i stone lampe u ugao, tako da se svetlo reflektuje o oba zida i u sobu, što će efikasnije osvetliti vaš prostor.
 5. Razmislite o nabavljanju „task“ svetla kao dodatak pozadinskom svetlu u prostorijama gde čitate ili pišete, jer ono pojačava kontrast i omogućava bolje osvetljenje. Ovo svetlo će vam takođe omogućiti da koncentrišete svetlost tačno tamo gde vam je potrebna, umesto što ćete koristiti obična pozadinska svetla koja osvetljavaju čitavu prostoriju.
 6. Zamenite obične žute sijalice kompaktnim fluorescentnim sijalicama (CFL) koje koriste 70 do 80 % manje struje i traju 8 do 10 puta duže.
 7. Redovno brišite prašinu sa svojih sijalica, jer im na taj način omogućavate da proizvode najviše što mogu svetla.

Kako smanjiti račun za struju koju koristite izvan kuće

 1. Instalirajte svetla sa senzorima za pokret koja se pale kada osete pokret u određenoj zoni, umesto što ćete koristiti obična spoljašnja svetla koja konstantno troše struju i doprinose velikom računu.
 2. Razmislite o upotrebi sijalica male voltaže ili čak solarnog svetla da biste napolju imali suptilnije osvetljenje. Svetla manje voltaže koriste znatno manje struje od regularnih sijalica, dok solarna svetla dobijaju energiju od sunca i neće uticati na vaš račun za struju. Moderna solarna svetla ostaju upaljena satima, i s obzirom da nemaju kablove pomoću kojih se priključuju, veoma su prilagodljiva svakom spoljnom izgledu i pejzažu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.

SLIČNO

Kako čistiti dom bez hemikalija

Kupovna sredstva za održavanje higijene doma sadrže mnoštvo hemikalija koje mogu ugroziti zdravlje. Počevši od …

Jedan komentar

 1. Sve ovo što ste napisali je tačno. Međutim, najveći potrošači u stanu su termički uređaji ili uređaji koji svu električnu energiju pretvaraju u toplotu, pa samim tim i troše električnu energiju (kWh), a što ustvari i plaćamo. Evo upoređenja: Jedan bojler za kupatilo, kad je uključen, troši 2 kWh za jedan sat rada . Sijalica od 100W treba da bude upaljena 20 sati da bi potrošila isto toliko energije koliko i bojler za jedan sat. Prema tome treba voditi računa koliko dugo su uključeni termički uređaji, a da to nije potrebno, što ne isključuje i štednju racionalnim korištenjem rasvete i rasvetnih tela. Ne zaboravite plaćamo kilovat sat (kWh), pa tako treba birati potrošače koji imaju manu snagu ( kW ili W ). Poznajem ljude koji drže uključen bojler 24 sata, a stalno upozoravaju da se gase sijalice u stanu, čak i kad je to neophodno. GDE JE TU LOGIKA?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *