Kako čistiti dom bez hemikalija

Kupovna sredstva za održavanje higijene doma sadrže mnoštvo hemikalija koje mogu ugroziti zdravlje. Počevši od alergijskih reakcija, kožnih oboljenja, pa sve do kancerogenog dejstva, ovakvi proizvodi mogu loše da utiču naročito na decu i kućne ljubimce. Hemikalije nepovoljno utiči na životnu okolinu. Osim toga, ako bi izračunali koliko godišnje novca utrošimo za njihovu kupovinu, onda dolazimo do pitanja: da li su nam baš sva ta sredstva potrebna da očistimo svoj dom? I još jedno pitanje: kako su čistile naše bake? Rešenje je u korišćenju prirodnih, ekoloških sredstava koja svi imamo u kuhinji. Sirće, soda bikarbona i limun su najbolji saveznici za dezinfekciju i čistoću našeg životnog prostora.
ciscenje

Kako čistiti dom bez hemikalija

  1. Univerzalno sredstvo za čišćenje: Napravite rastvor od 5% jabukovog sirćeta u vodi. Dezinfikuje i ubija 99% svih bakterija, 80% virusa i 82% plesni.
  2. Čišćenje kuhinje: presecite 1 limun i istrljajte radne površine. Sudoperu pospite sodom bikarbonom i istrljajte presečenim limunom (Pročitajte članak: kako otpušiti sudoperu.). Pećnicu ćete najbolje očistiti ako sipate sodu bikarbonu i malo vode. Ostavite da deluje preko noći i sutra istrljajte. Čisto i blistavo očas posla! Frižider očistite vlažnom krpom i sodom bikarbonom. Zatim isprati čistom vodom. Soda bikarbona otklanja neprijatne mirise i odlična je za ribanje. Neprijatne mirise i prljavštinu sa daske za sečenje otklonite tako što ćete je isprati vrelom vodom, zatim istrljati kriškom limuna, pa opet isprati vrelom vodom.
  3. Kupatilo je uvek najveći problem zbog plesni i bakterija, pa se koristi najviše hemikalija. Zato, kadu i lavabo očistite tako što ćete posuti sodu bikarbonu i par kapi limuna, pa dobro istrljati. Limun otapa kamenac i prljavštinu i ostavlja prijatan miris. WC školju posuti 1 šoljicom sode bikarbone i 1 šoljicom sirćeta (najbolje je alkoholno). Ostaviti da deluje 2 sata, a zatim isprati. Slavine će biti čiste i povratiti stari sjaj mešavinom sirćeta i tople vode.
  4. Čišćenje odvoda cevi: sipati 1 šoljicu sirćeta i 1 šoljicu sode bikarbone. Mešavina će zapeniti i probiti začepljenje. Za bolji efekat ostaviti da deluje preko noći. Odvodi će biti čisti i imaće ugodan miris.
  5. Blistavi prozori: 1 punu supenu kašiku sirćeta pomešati sa toplom destilovanom vodom i prati prozore.
  6. Tepihe pospite mešavinom 1 šoljice sode bikarbone i 20 kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja (da bi lepo mirisali). Ostavite da odstoji pola sata, onda usisajte. Fleke je najbolje očistiti mešavinom vode i sirćeta. Istrljajte četkom. Ako je potrebno ponovite postupak. Sirće je efikasno jer osim bakterija ubija i grinje.
  7. Mebl posuti sodom bikarbonom, ostaviti pola sata da deluje, pa usisati.
  8. Kantu za smeće pospite sodom bikarbonom koja će upijati neprijatne mirise.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Džajević-Zlatičanin

Avatar photo

SLIČNO

limun so soda bikarbona

Kako koristiti ekološka sredstva za čišćenje kuće

Ekološka svest je sve popularnija i svi se trudimo da čuvamo ovu našu zelenu planetu. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *