Kako se rešiti ustajalog mirisa u kući

Sa prolećnim sunčanim danima, dolazi i više obaveza, među njima javlja se i razmatranje prolećnog generalnog spremanja kuće. Tokom „teških“ zimskih dana, kada se u kući taloži dosta prljavštine, kao i masnih naslaga od silnog spremanja hrane za praznike, svakojaki „mirisi“ se uvuku na razna mesta, gde ne biste ni pomislili da ih ima. Njie rešenje da kupite samo neko mirisno sredstvo za osvežavanje prostora, jer je njegovo dejstvo trenutno dok se ne potroši.
ustajali miris u kuci

Kako se rešiti ustajalog mirisa u kući

  1. Redovno održavate higijenu u kući, ali primećujete da se neki neprijatni mirisi dugo zadržavaju. Neprijatni mirisi od kuvanja i duvanskog dima, mogu na najrazličitija mesta da se uvuku. Nađite njihove izvore i rešite ih se na duže vreme ili trajno. Krenite od tepiha, preko nameštaja, zavesa, posteljine, pa ćete stići do osveživača prostora, sve proverite.
  2. Provetravaje redovno prostorije
    Cirkulacija vazduzha će odraditi deo posla. Svako jutro čim ustanete otvorite prozor na pola sata, čak i zimi, i već će biti lepše. U toku dana kada osetite da je vazduh „težak“ u prostoriji, ponovo otvorite. Kada vaši ukućani nisu u kući napravite promaju
  3. Osvežite tepihe, nameštaj presvučen platnom
    Operite tepihe 1-2 puta godišnje dubinski. Ako ih sami perete onda ćete to moći uglavnom leti, a možete ih odneti u specijalizovane perionice, koje to rade. Da biste u međuvremenu isčistili tepihe napravite s vremena na vreme, penu od vode i sredstva za pranje tepiha ili sredstva za pranje sudova i utrljajte samo penu u tepihe, brzo će se osušiti, posle ih samo usisajte. Neće vam puno vremena oduzeti. Isto to uradite i sa nameštajem koji je presvučen tkaninom. Očistićete ga i lepo će mirisati. Jedan trik – ako živite u kući sa dvorištem, zimi možete izneti tepihe na neku neugaženu čistinu u dvorištu ili bašti, okrenuti ga licem na sneg i dobro ga izlupati. Posle ga unesete i ostavite da se osuši na sobnoj temperaturi.
  4. Operite zavese
    Perite zavese 1-2 puta mesečno, sa vašim omiljenim omekšivačem. Odmah će se osećati razlika u prostorijama.
  5. Posteljina
    Iznesite kada je lepo sunčano vreme vaše jorgane, jastuke, ćebade, prekrivače na prozor, terasu ili u dvorište ako ga imate, na dva – tri sata na sunce i promaju. Okačite na ogradu ili na štrik za veš. Menjajte navlake dva puta mesečno i lepše ćete spavati.
  6. Plišane igračke
    Pored toga što upijaju prašinu, skupljaju i neprijatne mirise. Operite ih nekoliko puta godišnje. Na taj način sačuvaćete zdravlje vaše dece, a i lepo će mirisati.
  7. Odeća
    Primetili ste da neseznoska odeća poprimi ustajali miris u periodu kad je ne nosite. Kad nastupi sezona nošenja ovih stvari, ne možete sve za dva dana oprati, to je komplikovan posao, a i nije jeftin. U toku nesezone, kada imate mesta u mašini ubacite koji komad ove garderobe. Nemojte držati odeću u prostorijama u kojima kuvate i pušite, pogotovo ne jakne. Ubacite u ormane sapune, specijalne mirišljave sapune baš za odeću, napravite sami vrećice od bilja sa vašim omiljenim mirisima. Kada niste u prostoriji u kojoj držite odeću, pootvarajte sva vrata od ormana i napravite promaju u toj prostoriji. Okačite jakne i kapute na sunčanom danu napolje, sunce i vazduh će ih osvežiti. Jedan trik – Kapute i neke finije sakoe možete osvežiti, tako što ćete napraviti smesu od vode, jednog čepa sirćeta i nekog šampona ili gela za tuširanje(koji je bistre boje, odnosno providan, ne sadrži kreme ili ulja) smesu i sa nekom krpicom(koja ne ostavlja dlačice) prebrisati temeljno i ostaviti da se osuši na suncu.
  8. Obuća
    Provetravajte redovno i obuću, bez obzira, da li nekom neprijatno mirišu stopala ili ne. Iznesite obuću na terasu ili dvorište. Ako nekom neprijatno mirišu stopala, ostavljajte obuću napolju preko noći, kako bi neprijatan miris isčezao.
  9. Buđ
    Ukoliko imate buđi na zidovima u kući, ona može da bude izvor neprijatnog mirisa. Probajte sa nekim preparatima da je uklonite ili bar češće, kad je primetite, brišite suvom krpom. Imate i savete na Kakopediji, kako da se rešite buđi.
  10. Kuvanje
    Kada kuvate ukusne specijalitete, njihov ukus je odličan, ali miris se dugo zadržava u kući. Probajte kada kuvate da zatvorite vrata od kuhinje, a prozor otvorite, i da uključite aspirator, ukoliko ga imate. Ako živite u garsonjeri obavezno nabavite aspirator i trudite se da sklonite jakne i ostale odevne predmete kada kuvate, jer one jako upijaju mirise.
  11. Pušenje cigareta
    Nemojte da pušite u celoj kući, odredite jednu prostoriju za to u zimskom periodu. Leti pušite na terasi ili u dvorištu. Objasnite vašim gostima da je takvo pravilo kod vas u kući i oni se neće naljutiti. Uostalom sve je više ljudi koji to praktikuju. Baš ako imate specijalne goste, koji dolazae 2-3 puta godišnje, dozvolite im i upalite mirišljavu sveću, ona će upiti miris duvana.
  12. Podovi i police
    Održavajte higijenu podova i polica, nekim preparatima koji mirišu na neki miris koji vam se dopada. To će ubiti neprijatne mirise, a osvežiće vašu prostoriju. Informišite se na Kakopediji, kako možete napraviti neko sredstvo za održavanje higijne kuće, uz nekoliko kapi vašeg omiljenog eteričnog ulja, dobićete i lep miris.
  13. Mirisna sredstva
    Na kraju kad ste sve to uradili, možete da upalite omiljenu mirišljavu sveću, mirišljave štapiće, isparivač sa eteričnim uljem ili električni osveživač prostora. Napravite vaše aromatično jastuče, sa vašim omiljenim mirisima. Jedan trik – kada menjate sijalicu, namažite novu sijalicu eteričnim uljem, kako se bude zagrevala tako će puštati mirise.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

Kako čistiti dom bez hemikalija

Kupovna sredstva za održavanje higijene doma sadrže mnoštvo hemikalija koje mogu ugroziti zdravlje. Počevši od …

4 komentari

  1. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    Bravo za članak, super su saveti i lako primenljivi

  2. Avatar photo

    provetravanje i cesce brisanje prasine resavaju sve mirise.normalno,treba se redovno cistiti svaki kutak kuce.

  3. Avatar photo
    Marina Davidovic

    Hvala, Zorice! :)

    Ivana, ne slažem se sa Vama. Može u slučaju da je sav nameštaj u kući nov. Posle 3-4 godine korišćenja određenog nameštaja, mirisi se svuda uvlače, pogotovo tamo gde se pažnja održavanju posvećuje retko, kao što su npr. kreveti presvučeni platnom, kao i stolice presvučene platnom, tepisi.. Nedovoljno, je samo provetriti i obrisati prašinu. :)

  4. Avatar photo

    Zakljucak. Jedna generalka sve resava.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *