Kako uštedeti struju

Kako uštedeti strujuU ovim kriznim vremenima mnogi od vas se pitaju kako uštedeti struju. Osim skupog ulaganja, struju je moguće uštedeti i manjim investicijama koje su na duži rok veoma isplative.

Kako uštedeti struju?

1) Koristite štedljive sijalice. Iako su skuplje (komad košta oko 300 dinara), štedljive sijalice traju neuporedivo duže, a za istu jačinu svetlosti koriste neuporedivo manju količinu električne energije. Na taj način ćete u velikoj meri uštedeti struju i smanjiti račune.

2) Mašinu za veš ili pranje sudova uključujte posle ponoći, kada je struja jeftinija.

3) Kućne aparate, kada ih ne koristite, obavezno isključite iz štekera. Čak i kada se ne koriste oni crpe električnu energiju.

4) Ne zaboravljajte da nakon punjenja mobilnog telefona isključite punjač iz struje.

5) Izbegavajte da vam u istom trenutku u kući radi veliki broj uređaja.

6) Uložite u termoizolaciju objekta, koja iako dosta košta, može vam uštedeti od 20 do 65 procenata potrošnje energije. Na dužem vremenskom planu ova ušteda je i više nego isplativa.

Napomena:

– Stručnjaci kažu da je moguće uštedeti energiju i kuvanjem sa poklopljenim loncem, čišćenjem frižidera od leda, a bojlera od kamenca, kao i držanjem šporeta što dalje od frižidera.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

2 komentari

  1. Mislim da ljudi nisu dovoljno svesni da ako malo uštede na nečemu(kao na struji)mofu to što su uštedeli da iskoriste na nešto što im treba,a nebi mogli da kupe bez štednje.

  2. Avatar photo

    Stedljive sijalice su prava stvar.Malo su skuplje od obicnih ali ne samo sto stede struju ,i duze traju.Ne „crkavaju“ lako.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *