Kako uštedeti energiju u domaćinstvu

Ušteda energije u domaćinstvuUšteda energije u domaćinstvu se može drastično povećati ako se pridržavate nekih saveta i pratite neke smernice. Najveća količina električne energije koju koristimo je iz elektrana koje koristi gorivo ugalj, glavni izvor zagađenja životne sredine. Upotreba električne energije nastavlja da raste. Pametnim odabirom kućne elektronike, ne samo da ćete uštedeti novac, već ćete pomoći i zaštitu životne sredine.

1) Koristite produžni kabl. Ukoliko vaši elektronski uređaji nemaju posebno dugme za paljenje, povežite ih na produžni kabl i isključite u slučaju da napuštate kuću na duži vremenski period. Da bi se uverili da punjači vaših mobilnih telefona i ostale tehnike ne troše struju i kada ne rade, možete da izvedete ovaj jednostavni test. Dodirnite transformator koji naizmeničnu struju prevodi u jednosmernu struju. Ukoliko je utičnica topla čak i kada uređaj nije uključen, transformator troši struju.
Utvrđeno da ovi takozvani vampirski uređaji potroše više struje od 17 elektrana posmatrano na godišnjem nivou. Svoj udeo u smanjenju potrošnje energije možete da uradite jednostavno što ćete uključiti transformatore, kao i sve mobilne uređaje u produžni kabl koji ćete isključivati kada uređaji nisu u upotrebi.

2) Mudro izaberite TV sa velikim ekranom. Ukoliko birate između televizora sa ravnim ekranima, odaberite LCD ekrane pre nego plazma televizore. Kod plazma ekrana, svaki piksel predstavlja poseban izvor svetlosti koji se po potrebi osvetljava. LCD je efikasniji po tom pitanju jer blokira svu nepotrebnu pozadinsku svetlost. Plazma tehnologija se smatra boljom kada je u pitanju stopa osvežavanja ekrana, ali ni LCD ekrani ne posustaju na tom polju. Još jedna činjenica koja ide u korist LCD televizora je činjenica da im je životni vek duži zbog neravnosti ekrana.

3) Koristite vaš računar efikasno. Kod ličnih računara, upotreba skrin sejvera ne pomaže očuvanje energije. Računari koriste približno istu količine energije kod paljenja kao i kod rada od nekoliko sekundi. Bilo bi poželjno isključiti monitor ukoliko ne planirate da koristite računar narednih 20 minuta, ili čitav kompjuter ukoliko ne želite da ga koristite narednih 2 sata.

Još jedna od opcija bi bila stavljanje kompjutera u sleep mod što može da uštedi i do 85% energije. Tako ćete uštedeti energiju zamenom vašeg CRT monitora, za monitor sa ravnim ekranom. LCD ekrani troše svega trećinu energije koju troše CRT monitori.

4) Opredelite se za kupovinu laptopa. Obzirom da se u najvećem broju napajaju preko baterije, imaju manji utrošak energije od desktop računara, tako da ukoliko je došlo vreme nadogradnje računara, uzmite u obzir kupovinu laptopa zbog uštede energije.

5) Pazarite štedljive sijalice. Štedljiva sijalica od oko 25 vati identična je običnoj od 100 vati. Ušteda energije korišćenjem ove vrste sijalica je ogromna a korist svega toga višestruka kako za domaćinstvu tako i za celu zemlju jer se drastično smanjuje potrošnja energije. Radni vek štedljivih sijalica je obično i do 6000 sati što je sjajno.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Goran Krstović

Avatar photo
Za mene kažu da sam samouk. Obožavam kućne majstorije i sve što je potrebno napraviti po principu Uradi sam, pa mi se zato ovaj sajt jako dopada.