Kako održavati prijatnu temperaturu bez električnih aparata

Prolećne temperaturne razlike iz dana u dan, kao i razlike u temperaturi napolju i u stanu, često nas ostavljaju u nedoumici šta da radimo, kako da se obučemo. Većina domaćinstava već ima klima uređaj, ali činjenica je da je on najpotrebniji i najefikasniji u letnjem periodu. Njegovo korišćenje ranije prilično je opterećenje za kućni budžet. Ima drugih načina kako da sebi priuštimo prijatnu temperaturu u stanu.
Usteda energije

Kako održavati prijatnu temperaturu bez aparata

  1. Ako vam je u stanu hladnije nego napolju, pogledajte koji su prozori na južnoj strani, te ako ih nema na južnoj strani, pratite u koje prozore bije sunce tokom većeg dela dana. Podignite roletne i držite otvorene te prozore baš u periodu kad je najjače sunce. To je obično posle podne. Ovo radite svakog dana dok ne osetite da je izjednačena temperatura napolju i unutra.
  2. Kada nastupi period većih vrućina, postupak je malo drugačiji. Ujutru najpre provetrite čitav stan zbog kiseonika. Na istočnoj strani ili na strani gde je kod vas sunce ujutru zatvorite prozore i delimično spustite roletne.
  3. Posle podne ta strana je slobodna, ali ne zaboravite da je došlo vreme za zamračivanje i zatvoranje prozora na južnoj strani, tj. na onoj koja je kod vas topla u drugom delu dana.
  4. Uveče nije bitno šta vam je otvoreno, ali u toku noći bolje zatvorite veće prozore da ne biste previše rashladiti stan, da vam ne bi propao trud.
  5. Odlučite se za jednokratnu investiciju koja se isplati na duge staze i obložite izolacijom stan spolja i iznutra.
  6. Kada vam je pretoplo gasite sve trenutno nepotrebne električne aparate, belu tehniku, sve što zrači.
  7. Kada vam je hladno, zatvarajte sobna vrata i provedite više vremena u kuhinji gde će se nakon kuvanja zadržati toplota. Jednostavan savet u tom slučaju bi takođe bio – krećite se! Poboljšanjem cirkulacije krvi postižete subjektivni osećaj toplote.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

makemyday

Avatar photo
Olovka piše srcem!

Jedan komentar

  1. Avatar photo

    Korisni saveti, nema sta! Ja smatram da klima uredjaji nisu bas dobra opcija za rashladjivanje. Kada se apeluje tj. preporucuje (najcesce na TV-u) da razlika izmedju unutrasnje i spoljasnje temperature ne bi trebalo da bude veca od 10C, tada se misli na spoljasnju temperaturu izmerenu U HLADU. Ali mnogi ne razmisljaju da kada iz dobro rashladjenog prostora izadju napolje, da je na suncu temperatura puno veca od one koju su culi na vremenskoj prognozi. Na suncu nije 35 stepeni, vec moze biti i vise od 45 stepeni! Pamet u glavu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *