Kako uštedeti energiju na radnom mestu

Svako od nas može doprineti uštedi energije na radnom mestu prostom izmenom naših radnih navika i povećanjem svesti o radnom okruženju.
Ovaj članak pruža neke savet za smanjenje energije i operativnih troškova na poslu.

1) Podesite i programirajte termostat da se tokom noći isključuje i uključuje pola sata pre početka radnog vremena sledećeg dana. Postavite termostat na ne više od 20 stepeni celzijusa tokom zimskog perioda.

2) Uvek isključite svu elektroniku i isključite dovod struje izbacivanjem iz zida po završetku radnog dana. Tu pre svega mislimo na, mašinu za kopiranje, faks i kompjutere.

3) Koristite osvetljenje koje štedi struju, kao i rasvetu koja će osvetljavati one delove radnog prostora koje je potrebno u datom trenutku osvetliti, pre nego osvetljenje sa plafona. Fluorescentne lampe mogu uštedeti i do 70 posto energije a da pritom daju istu količinu svetlosti.

4) Održavajte svu elektroniku po kancelariji tako što ćete obezbediti redovne servise svakom od aparata.

5) Navucite zavese ili zatvorite prozore tokom vrelih letnjih dana kako bi umanjili količinu toplote koja na taj način ulazi u radni prostor, ili kako bi umanjili količinu toplote koja će u zimskom periodu na taj način biti otpuštena u spoljašnju sredinu.

6) Isključujte osvetljenje u svim sobama i prostorija koje ne koristite svakodnevno, kao što je na primer osvetljenje u konferencijskoj sali.

7) Oblačite se u skladu sa godišnjim dobom i temperaturom.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Kakopedija

Avatar photo
Kreator sajta kakopedija.com. Sajt sam pokrenuo u želji da napravim portal na kome će posetioci moći da podele svoje znanje, savete i iskustvo i tako pomognu drugima.