Kako se jede avokado

Avokado je voće koje se od skoro pojavilo na našim prostorima, pa vam ne zameramo ako ne znate kako se jede avokado. Avokado je poreklom iz Južne Amerike i u tim krajevima je poznat i „aligatorska kruška“ jer izgledom i spoljašnjošću pomali liči na aligatora. Avokado je trenutno najpopularniji u Meksiku i zapadnom delu Amerike gde se najviše gaji. Za najvećeg proizvođača avokada u poslednje vreme smatra se Kalifornija.

Avokado je voće gotovo neutralnog ukusa, prava riznica zdravih materija, ali i lak za kombinovanje sa drugom hranom. Ukoliko se doda maslinovo ulje, malo soli ili sveže ceđeni sok od limuna, ukus postaje intenzivniji i lepši nego onaj kada se tek oljušti i proba. Kada se kombinuje sa drugim sastojcima može da učvrsti strukturu prilikom pravljenja ili da upotpuni svežinu.

Kako izabrati zreo avokado

Kako bi sazrevanje avokada bilo usporeno, bere se dok je još nezreo i mlad. U tom slučaja, kora ove voćke biće svetlije boje.

  • Ukoliko se odlučite za zreliji plod, kora će mu biti tamnija, možda čak i do tamnije nijanse braon boje, u zavisnosti od toga koja je sorta.
  • Ukoliko osetite da je plod manga jako mekan njega nemojte uzimati jer znači da je prezreo i neće poslužiti gotovo ničemu.
  • Ukoliko sa vrha sklonite peteljku i vidite da je boja ispod tamna – znači da je plod prezreo. Ukoliko je i dalje zelen, plod je dobar i za jelo i za korišćenje. Kada kupite nezreo avokado, stavite ga u papirnu kesu i ostavite ga da stoji na sobnoj temperaturi do 4 dana kako bi sazreo. Plod tada oslobađa etilen koji pospešuje sazrevanje avokada. Nakon što plod sazri, čuvajte ga u frižideru.

Kako se čisti avokado

Čišćenje avokada nije problematično niti komplikovano. Sve što treba jeste da odvojite plod avokada od velike košpe koja se nalazi u njemu i možete ga konzumirati ili dodati uz druge namirnice i konzumirati. Avokado je najbolje koristiti i jesti kao sos ili dodatni satojak uz druga jela. Avokado je prilagodljivog i ne jakog ukusa, pa se može kombinovati i koristiti sa gotovo svim začinima i u svim kombinacijama.

Kako se jede avokado?

Avokado kao salata

Može se koristiti za salatu u mešavini sa ostalim sastojcima kao što su: krastavac, luk, paradajz, paprika, biber, limunov sok i so.

Avokado kao predjelo

Pronađite zreo avokado, presecite ga na dva dela, izvadite košticu. Zatim u njegovo udubljenje sipajte malo limunovog soka, dodajte barene račiće i prelijte limunom. Preko toga stavite malo pavlake i preko svega toga malo crnog kavijara. Ovaj specijalitet poslužite u staklenim čašama sa malom kafenom kašičicom.

Avokado kao namaz

Namaz od avokada se zove guakamol i pravi se tako što se izgnječi viljuškom. Zatim mu se dodaje limunov sok, malo pavlake i najsitnije iseckani luk i paradajz. Mažite ga na hleb neposredno pre samog jela / služenje jer izuzetno brzo potamni.

Avokado kao dodatak obroku

Pored ova tri načina kako se sve može jesti avokado, možete ga i najjajednostavnije koristiti i kao dodatak nekom od obroka. Jednostavno ga isecite na pola, polijte ga limunovim sokom, biberom i solju i jedita ga uz hleb i obrok.

Recept za ispasiran avokado

Jedna od ideja jeste da u ispasiran avokado dodate sitno isitnjen prešun, beli luk koji ste dobro izgnječili i ispasirali i maslinovo ulje. Ovako napravljenu mešavinu možete jesti sa piletinom koju ste ispekli ili ispržili, sa hlebom koji je prepečen i brusketima, kao i sa povrćem koje ste pekli, pržili ili grilovali.

Recept za sos od Guacamole sa avokadom

Sos Guacamole je najpoznatiji sos čiji je glavni sastojak avokado. Za ovaj sos biće potreban avokado koji je svež, ne pasiran i ne onaj koji je odstojao, več onaj koji se svež iseče na kockice pa mu se potom doda sitno isitnjena i iskeckana čili paprika, a potom i iseckan crni luk. U ovu smesu poželjno je dodati i biber, nekoliko listića korijandera, biber, so po ukusu, a zatim dodajte i sok od limuna po ličnom ukusu. Sos se najlepše i najfrekventnije skuži uz tortilje ili čips koji je domaći, ali se može servirati i uz niz drugih jela od piletine, ali i od raznog povrća, uz akcenat da se sos sjajno uklapa sa krompirom.

Za šta je dobar avokado

Avokado je dobro jesti i iz zdravstvenih razloga, ne samo ako ste gurmani ili sladokusci. Važna napomena je da avokado jedete u umerenim i ograničenim količinama, bez preterivanja. Naime, avokado je visokokalorično voće, ima dosta masti, pa tako može dovesti do gojaznosti i povećanja masti u krvi. Ipak, avokado je i više nego dobro konzumirati u prevenciji raka prostate i raka dojke i to zbog visokog nivoa karotenoida luteina. Takođe, važno je napomenuti da avokado sadrži i vitamine E, B6 i A.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

sladoled od cokolade

Kako napraviti sladoled od čokolade

Mmmm… sladoled… prava poslastica još vrele letnje dane predstavlja pravo osveženje još ako je i …