Kako napraviti figurice od fondana

Rođendanske, svadbene i torte za druge značajnije prilike, u poslednje vreme umesto šlagom, ukrašavaju se fondanom i raznim figuricama napravljenim od njega. Mnogima, a deci posebno, zastane dah kada na torti ugledaju neki svoj omiljeni motiv i/ili junaka.

Oblikovanjem fondana postižemo da svi imaginarni junaci, iz priča i filmova, donekle „ožive“, tačnije ne budu samo zamišljeni i vidljivi, već i opipljivi. Postoje mnogi poslastičari, koji se bave oblikovanjem fondana i po vašoj želji mogu izraditi i „oživeti“ bilo kog junaka iz imaginarne ili crtane, oslikane i filmske dve dimenzije i učiniti ga opipljivim u tri dimenzije.

No, što se ne biste i sami oprobali u tom poduhvatu. Pritom, ukoliko biste ih pravili s prijateljima ili dečicom, stvorili biste jako lepo, kreativno, korisno i zanimljivo druženje.

figurice od fondana

Da bi vam pravljenje figurica bilo što uspešnije, nudimo vam nekoliko značajnijih smernica u narednim koracima.

Kako napraviti figurice od fondana

Krenimo zajedno u zabavnu akciju pravljenja figurica od fondana.

  1. Potreban nam je fondan. Njega nabavljamo kupovinom, a možemo ga i u domaćoj radinosti umesiti. Za pravljenje fondana u domaćoj radinosti potrebni su želatin, fruktoza, dekstroza, šećer u prahu, jestivi glicerin i voda. Jestivi glicerin daje mekoću fondan masi, kako ne bi bila krta. Ukoliko se odlučite za pravljenje fondana u domaćoj radinosti pripremite se da puno mesite, kako bi struktura fondana bila elastična.
  2. Osnovni fondan je bele boje. Dodavanjem boje za kolače u beli fondan, možemo ga obojiti u bilo koju boju. Boje kupujemo u zavisnosti od toga koju figuricu izrađujemo.
  3. Kada pravimo fugurice koje sede ili su na bilo koji drugi način uspravljene, korisne mogu biti drvene čačkalice, koje ubadamo u trup, kako bi figurica bila stabilnija, a ponajviše, kako bi glava bila dobro pričvršćena za trup.
  4. Delove odeće napravljene od fondana, ukoliko figura ima odeću, ili neki drugi sličan detalj, koji treba prilepiti na osnovni deo figurice, prilepljujemo tako što fondan sa jedne strane premažemo vodom i onda, pritisnemo na mesto gde treba biti prilepljen. Voda čini da fondan bude lepljiv. Dok oblikujemo fondan, kako nam se ne bi lepio za ruke korisno je koristiti šećer u prahu.
  5. U zavisnosti od oblika koji pravimo, postoje posebne oklagije za rastanjivanje i ravnanje fondana.
  6. Za izradu finih detalja postoji čitav set alata za modeliranje.
  7. Takođe, mogu se nabaviti i modle raznih oblika. Modle mogu pomoći u izradi dela figure, ali isto tako i figure u celosti, zavisno od toga koju figuricu oblikujemo. Postoje da se nabave sekači u obliku brojeva, sa slovima alfabeta, otisak čipke, kao i otisak cvetića ili nekog sličnog amblema.
  8. Za iscrtavanje detalja kao što su oči i usta, mogu se koristiti jestive olovke i jestivi flomasteri. Oni jako fino ostavljaju trag po fondanu.
  9. Jedna od jednostavnijih figura za pravljenje je Sneško Belić. Njega možete napraviti bez korišćenja modli, vrlo lako. Zamislite da ga pravite od snega, samo što u ovom slučaju, umesto snega koristite fondan masu u oblikovanju. U rukama uzmite fondan masu i kružnim pokretima napravite tri loptice, jednu malu, jednu malo veću i treću najveću. Postavite prvo najveću lopticu, zabodite čačkalicu, pa na nju postavite srednju lopticu, a na srednju najmanju lopticu. Šargarepicu za nos napravite tako što rukama oblikujete jedan mali valjak. Odlomite parče čačkalice. Nabodite valjak po osnovici tim parčencetom čačkalice, tako da jedan mali deo štrči van, a taj deo ubodite po sredini najmanje loptice na delu koji predstavlja lice Sneška. Oči, usta, dugmiće, iscrtajte jestivim flomasterima.

„Bez alata nema zanata!“, narod veli. Uz dobar alat, malo mašte i vešte prste vrlo brzo ćete ovladati oblikovanjem fondana.

Neophodne stvari
Fondan, set alata za oblikovanje fondana, modle za oblikovanje fondana, oklagije za rastezanje i oblikovanje fondana, sekači i otisci za oblikovanje fondan, jestive olovke i jestivi flomasteri, drvene čačkalice.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

pohovane banane

Kako napraviti pohovane banane

U hrskavom „kaputiću“ od panko prezle, uz pratnju slatke pavlake, čokoladnog amareto krema i krema …

Jedan komentar

  1. thanx for sharing…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *