Kako se pravi sladoled

Svi ponekad imamo jaku želju da pojedemo sladoled. Nemojte odmah trčati u prodavnicu po svoju dozu sladoleda; razmislite o tome da ga napravite sami pomoću soli, leda, mleka i plastičnih kesa.

Ovaj članak predstavlja nekoliko različitih metoda pravljenja sladoleda kod kuće. Takođe, preporučujemo sprovođenje ove aktivnosti sa decom svih uzrasta jer ona pomaže u učenju o agregatnim stanjima – pokažite deci kako se tečno stanje menja u čvrsto zamrzavanjem, a potom, dok budete jeli sladoled, kako se čvrsta materija vraća u tečno stanje topljenjem.

kako se pravi sladoled

Varijanta sa plastičnim kesama za zamrzavanje

  1. Varijanta pravljenja sladoleda pomoću plastičnih kesa sa zipom za zamrzivač (tj. providnih kesa koje sadrže žleb za otvaranje/zatvaranje) je dobra kada pravite pojedinačne porcije sladoleda koje će se pojesti ubrzo nakon spremanja.
  2. Pomešajte šećer, mleko ili mešavinu od dve vrste piva (kombinacija belgijskog ale i porter piva) i aromu za sladoled u činiju; potom smesu hermetički zatvorite u plastičnu kesu zapremine jednog litra.
  3. Uzmite približno 2 kg leda, po mogućstvu izdrobljenog i stavite ga u kesu zapremine 4l zajedno sa komadima kamene soli. Idealno bi bilo ako bi ta kesa bila otprilike do pola puna kada u nju stavite mešavinu leda i soli.
  4. Stavite hermetički zatvorenu manju kesu zapremine 1l sa sastojcima u veću kesu zapremine 4l. Pazite da kese budu dobro zatvorene. Nemojte dozvoliti da se sadržaji kesa pomešaju u bilo kom trenutku. Ako se kese ne mogu hermetički zatvoriti, upotrebite samolepljivu traku i zalepite obe kese na vrhu kako biste bili sigurni da se neće otvoriti prilikom mućkanja.
  5. Lagano protresite, trljajte i mućkajte kese otprilike 15 do 20 minuta. Za ovo vreme sadržaj manje kese od 1l trebalo bi da počne da se pretvara u čvrt sladoled. Važno je da mešate sadržaj unutrašnje kese, ali ne treba to da radite agresivno da ona ne bi pukla ili da je ne probušite na led koji se nalazi u spoljašnjoj kesi. Pucanje unutrašnje kese možete sprečiti ako smesu stavite u dve kese umesto u jednu. Ako osećate neprijatnu hladnoću po rukama, uzmite peškir ili neku staru majicu pomoću kojih ćete držati kese dok ih mućkate; kese će biti prilično hladne i mogu postati klizave zbog nagomilane kondenzacije. Možete da koristite rukavice ili da tresete kese držeći ih za vrh ako vam peškir ili slična tkanina pri ruci.
  6. Savet: Ako koristite čokoladu kao sastojak za dobijanje arome, duplirajte njenu količinu u smesi.

Kada završite sa ovim postupkom, uživajte u sladoledu.

Varijanta zamrzavanja u burencetu

  1. Pre pronalaska modernog sistema zamrzavanja, proces pravljenja sladoleda je podrazumevao upotrebu komada leda iz zamrznutih jezera. Aparat sa ručkom za pravljenje sladoleda je varijanta francuske mašine za pravljenje sorbet sladoleda (vedro pokriveno poklopcem na kome je pričvršćena ručka), odnosno njihove adaptacije metoda zamrzavanja sladoleda u burencetu.
  2. Stavite sastojke za pripremu sladoleda u činiju.
  3. Stavite činiju u manju kacu (ili vedro za vodu) napunjenu ledom i solju. Pazite da se mešavina soli i leda ne presipa preko ivica ili u činiju.
  4. Snažno mešajte sastojke u činiji. Slana ledena voda apsorbovaće toplotu smese iz činije, svodeći je na temperaturu ispod tačke smrzavanja vode i pretvoriće smesu u sladoled. Bitno je da temeljno izmešate smesu kako biste sprečili stvaranje ledenih kristala. Ako možete, koristite žicu za lupanje ili još bolje ručni mikser.

Varijanta zamrzavanja u zamrzivaču

  1. Ovaj metod najbolje funkcioniše ako sladoled pravite po receptu sa kremom od zaslađenih jaja i mleka (šodoom) – u tom slučaju smesa će biti veoma glatka. Međutim, pošto se dosta dugo čeka na sladoled, možda ovaj metod i nije baš najzadovoljavajući za decu.
  2. Sipajte smesu sladoleda u duboku posudu za pečenje ili činiju napravljenu od plastike, nerđajućeg čelika ili nekog postojanog materijala koji može da izdrži zamrzavanje.
  3. Stavite činiju u zamrzivač na 20 minuta.
  4. Proverite smesu. Kada smesa počne da se zamrzava po ivicama činije, izvadite je i snažno promešajte spatulom ili lopaticom dok ne razbijete sve ledene kristale. Ako su vam pri ruci, možete koristiti žicu za lupanje ili ručni mikser.
  5. Proveravajte i mešajte smesu svakih 30 minuta dok se ona ne pretvori u sladoled. Ovo može da potraje 2-3 sata.

Varijanta sa limenkom za kafu

  1. Ovaj metod je vrlo sličan varijanti pravljenja sladoleda sa kesama, osim što umesto dve kese možete koristiti dve limenke za kafu – jednu veću, drugu manju.
  2. Stavite smesu za sladoled u manju limenku za kafu. Čvrsto zatvorite.
  3. Stavite manju limenku u veću zajedno sa ledom i kamenom soli. Čvrsto zatvorite veliku limenku.
  4. Snažno tresite veliku limenku otprilike 10 minuta. Možete je dati deci da je kotrljaju ili bacaju unaokolo, ali vodite računa da limenke budu dobro zatvorene. Najbolje bi bilo da ovo radite napolju, za svaki slučaj. Otvorite malu konzervu da biste proverili da li se smesa već pretvorila u sladoled. Ako primetite da se stvaraju ledeni kristali, mešajte ili ulupajte žicom. Nastavite sa mućkanjem, kotrljanjem ili dobacivanje konzervom dok se ne formira sladoled.

Varijanta sa kuglom za pravljenje sladoleda

  1. Ovu varijantu možete probati samo u slučaju da posedujete poseban aparat za mešanje sladoleda u obliku kugle koja sadrži dve komore.
  2. Komoru predviđenu za led napunite ledom i stavite pola šoljice kamene soli (koristite ¾ šoljice ako koristite veću kuglu) i ručno je zatvorite.

    • Ako vam ne odgovara veličina standardnih kocki leda, izdrobite ga.
    • Verovatno će vam biti potrebno najmanje 10 posudica ledenih kocki.
  3. Smesu za sladoled sipajte u deo sa metalnim valjkom. Ostavite oko 2.5cm prostora na vrhu i ručno zatvorite.
  4. Mućkajte, kotrljajte ili se dobacujte kuglom 10-15 minuta. Kugla će verovatno biti teža nego što očekujete.
  5. Otvorite deo u kome se nalazi smesa za sladoled pomoću plastičnog ključa koji ćete dobiti uz kuglu. Ostružite strane valjka plastičnom ili drvenom kašikom (ne koristite metalnu kašiku da ne bi oštetili valjak). Zatvorite poklopac ručno.
    • Pošto je komora za sladoled uska i duboka, mešanje sladoleda može biti teško. Ako je potrebno, možete upotrebiti drvenu dršku kašike ili spatule.
  6. Proverite dno u kome se nalazi led. Otvorite poklopac plastičnim ključem. Isipajte vodu ako se led istopio; dodajte još leda i oko 1/3 šoljice kamene soli. Zatvorite poklopac ručno.
  7. Mućkajte, kotrljajte ili se dobacujte kuglom 5-10 minuta.
  8. Proverite sladoled. Ako je neophodno, ponovite gore nabrojane korake ili služite sladoled ako je gotov.
    • Kada budete vadili sladoled, vodite računa da ne zapadne između ivica i uskih šupljina jer će vam kasnije biti veoma teško da ih očistite, posebno ako budete koristili čokoladne mrvice.
    • Često se dešava da je sladoled “tečan” u sredini, a čvrst po ivicama posude.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marko Sretojević

Avatar photo
Veliki sam zaljubljenik u hranu i najviše uživam dok je pravim. Nadam se da će vam se dopasti moji recepti.

SLIČNO

pohovane banane

Kako napraviti pohovane banane

U hrskavom „kaputiću“ od panko prezle, uz pratnju slatke pavlake, čokoladnog amareto krema i krema …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *