Kako se pravi griz

Griz je prirodna namirnica bez dodatka aditiva ili različitih šećera koja se dobija mlevenjem pšenice. Ovu namirnicu jedu jednako i bebe i odrasli ljudi. U sebi ne sadrži masti, dakle, nema holesterola, a ima natrijum, ugljenje hidrate, kalijum, vitamin A, vitamin C, vitamin D, vitamin B6, vitamin B12, magnezijum, gvožđe i kalcijum.

griz priprema

Pripremanje griza nije teško, ali se često dešavaju nezgode poput zagorevanja, onih da bude jako retko ili bilo koje druge koja može uništiti pravi ukus i pun potencijal ovog ukusnog produkta pšenice. Postoji nekoliko načina za spremanje griza – jednostavni su, uspešni, a na kraju ćete dobiti namirnicu koja je jako ukusna i hranljiva.

Griz recept sa jogurtom

Za prvi recept potrebni su: 4 kašika pšeničnog griza, 1 decilitar vode, 1 decilitar jogurta i šećer po želji.

  1. Potrebno je da u šerpu stavite predviđenu količinu vode koja treba da proključa.
  2. Potom, u vodu koja je proključala, sipajte griz i konstantno mešajte dok smesa ne postane gusta.
  3. Sklonite sa šporeta da se potpuno ohladi. Kada bude hladan, u griz dodajte jogurt i šećer po želji.
  4. Ukoliko volite slađe, dodajte više šećera, ukoliko, ipak, volite ne tako slatko, biće dovoljna i jedna kašika šećera.

Griz recept sa mlekom

Drugi recept iziskuje više sastojaka, a za njega su potrebni: 5 supenih kašika griza, 4 supene kašike šećera, 1l mleka, 2 kesice šećera od vanile i čokolade po želji kojom na samom kraju možete ukrasiti griz.

  1. Šerpu stavite na šporet i u nju dodajte mleko i šećer za koje je potrebno da provre.
  2. Nakon što provre, dodajte u smesu šećer od vanile i griz, i mešajte neko vreme dok smesa ne postaje ujednačena i sve dok potpuno ne nestanu sve grumuljice.
  3. Nakon završetka, pustite da se griz ohladi, a potom sipajte u manje posude. Možete ukrasiti čokoladom koja je naveden u receptu, pa je tako možete staviti u kockicama na vrh, izlomiti je na još sitnije delove, izrendati je ili je rastopiti preko.
  4. Ukoliko ste griz na ovaj način spremali za bebu koja nema više od 9 meseci, preporučuje se da griz pravite na vodi ili isključivo na pirinčanom mleku ili na mleku koje je napravljeno od žitarica.

Griz recept sa mlekom od pirinča

Treći recept iziskuje dve namirnice: deset supenih kašika griza i 1l mleka od pirinča.

  1. U šerpu stavite mleko koje je potrebno da prokuva na šporetu.
  2. Kada mleko provri, potrebo je dodati griz i mešati sve vreme dok smesa ne postane gusta da se iz nje izgube sve grumuljice i grudvice.
  3. Potrebno je obratiti pažnju da se ne zgusne do granice da ne može da se konzumira, ali i da ne ostane redak, bezukusan i neukusan kako ne bi mogao da se jede.

Spremanje griza na prvi pogled može se učiniti lakim ili ne tako komplikovanim, ali svi oni koji su provodili neko vreme u kuhinji i vodili se nekim ili svim od recepata znaju da ovako jednostavna namirnica i jednostavna priprema znaju da zadaju određene muke i poteškoće.

Važno je napomenuti da za griz nije strašno i ukoliko ne uspe pri kuvanju ili ukoliko mora da se ponovi nekoliko puta, jer postoje određene nepredvidive poteškoće. Važno je dobro mešati i biti strpljiv, jer kada sve grudvice nestanu i postigne se željena gustina, griz je gotov i spreman je za konzumiranje.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

pohovane banane

Kako napraviti pohovane banane

U hrskavom „kaputiću“ od panko prezle, uz pratnju slatke pavlake, čokoladnog amareto krema i krema …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *