Kako napraviti domaći jogurt

Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka u prisustvu bakterija. U tom procesu dolazi do pretvaranja laktoze, mlečnog šećera u mlečnu kiselinu. Jogurt se mnogo lakše vari zbog svoje blage kiselosti, pa je mnogo bolji nego mleko, posebno za osobe koje su netolerantne na laktozu.

Jogurt ima visoku hranljivu vrednost, a malo kalorija, sadrži kalcijum i proteine. Smatra se da pomaže usvajanje vitamina B iz namirnica. Najznačajnije je prisustvo Lactobacillus -a koji uravnotežuje bakterijsku, crevnu floru.

Zbog svih pozitivnih efekata jogurt se može i treba piti svakodnevno. Možete ga jednostavno nabaviti u prodavnici, ali će biti još bolje da ga sami napravite.

Domaci jogurt

Kako napraviti domaći jogurt

Za 1 litar domaćeg jogurta biće potrebno sledeće:

-1 litar svežeg mleka
-0,5 dl jogurta

 

  1. Kupite mleko sa manjim procentom mlečne masti, ako želite da smanjite unos masnoća. Ipak je najkvalitetnije domaće, sveže mleko, pa ako ste u prilici probajte i jedno i drugo i odaberite koje vam više odgovara – domaće, punomasno ili obrano mleko.
  2. Mleko ćete prvo malo zagrejati, tek da bude mlako. Proverite temperaturu tako što ćete umočiti prst. Ne smete se opeći – to je prava temperatura mleka.
  3. U drugu posudu (najbolje šerpu sa poklopcem) uspite jogurt.
  4. Jogurtu dodajte zagrejano mleko i dobro sve promešajte.
  5. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 3 – 4 sata na toplom mestu.
  6. Proverite da li vam se sviđa ukus i gustina. Ako želite možete ga još ostaviti da se “kiseli”.
  7. Gotov jogurt stavite u frižider i jedite ga ili pijte hladnog.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *