Kakopedija > Hrana i piće > Zdravi recepti > Kako napraviti domaći jogurt

Kako napraviti domaći jogurt

Jogurt se dobija prirodnim procesom fermentacije mleka u prisustvu bakterija. U tom procesu dolazi do pretvaranja laktoze, mlečnog šećera u mlečnu kiselinu. Jogurt se mnogo lakše vari zbog svoje blage kiselosti, pa je mnogo bolji nego mleko, posebno za osobe koje su netolerantne na laktozu.

Jogurt ima visoku hranljivu vrednost, a malo kalorija, sadrži kalcijum i proteine. Smatra se da pomaže usvajanje vitamina B iz namirnica. Najznačajnije je prisustvo Lactobacillus -a koji uravnotežuje bakterijsku, crevnu floru.

Zbog svih pozitivnih efekata jogurt se može i treba piti svakodnevno. Možete ga jednostavno nabaviti u prodavnici, ali će biti još bolje da ga sami napravite.

Domaci jogurt

Kako napraviti domaći jogurt

Za 1 litar domaćeg jogurta biće potrebno sledeće:

-1 litar svežeg mleka
-0,5 dl jogurta

 

  1. Kupite mleko sa manjim procentom mlečne masti, ako želite da smanjite unos masnoća. Ipak je najkvalitetnije domaće, sveže mleko, pa ako ste u prilici probajte i jedno i drugo i odaberite koje vam više odgovara – domaće, punomasno ili obrano mleko.
  2. Mleko ćete prvo malo zagrejati, tek da bude mlako. Proverite temperaturu tako što ćete umočiti prst. Ne smete se opeći – to je prava temperatura mleka.
  3. U drugu posudu (najbolje šerpu sa poklopcem) uspite jogurt.
  4. Jogurtu dodajte zagrejano mleko i dobro sve promešajte.
  5. Poklopite posudu i ostavite da odstoji 3 – 4 sata na toplom mestu.
  6. Proverite da li vam se sviđa ukus i gustina. Ako želite možete ga još ostaviti da se “kiseli”.
  7. Gotov jogurt stavite u frižider i jedite ga ili pijte hladnog.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 10, prosek: 4,00

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Aleksandra Stanković
:-)

SLIČNO

cicvara

Kako se pravi cicvara

Zabluda je da su naše bake kuvale komplikovana masna jela za čiju je pripremu bilo …

Ostavite odgovor