Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u kasnijem razvoju. Majčino mleko ima apsolutnu prednost, jer sadrži enzime i antitela i još mnogo korisnih sastojaka koji pomažu vašoj bebi da zdravije raste, a kasnije i da se njen organizam izbori sa raznim „modernim“ bolestima (dijabetes, gojaznost…)
mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

  1. U slučaju da niste u mogućnosti da dojite svoje dete, postoje razne adaptirane formule, takođe, ako vaše dete ima intoleranciju na protein laktoze, postoji i takva formula. Mlečne formule bez laktoze su značajno inferiornije i namenjene su deci koja su netolerantna na laktozu. Vaš pedijatar će vam objasniti koje suplemente da dodajete svom detetu, da bi se pravilno razvijalo. Takodje ovakve bebe ne dobijaju na težini kao ostala deca, ali nemojte to da vas brine, nadoknadiće to kad počne da se hrani, prvo kašicama, a kasnije i ostalom hranom.
  2. Potrebno je naglasiti da bebama u prvih 4-6 meseci života mleko ili formula obezbeđuje sve hranjive sastojke potrebne za pravilan rast i razvoj. Izuzetak je vitamin D, koji treba dodatno unositi. Najbolje je da poslušate bebinog pedijatra, koji preparat vitamina D, i u kojoj količini, i u koje vreme treba da dajete svojoj bebi. Postoje razni preparati ovog vitamina ,ali ne znači da su oni najskuplji i najbolji, obično je obrnuto.
  3. Mleko i mlečni proizvodi predstavljaju visoko vrednu i lako varljivu hranu. Mleko je nezamenjivo u ishrani dece zbog visokog sadržaja kalcijuma, veoma važnog elementa koji učestvuje u pravilnom i zdravom nicanju zuba, rastu skeleta, a održava i druge procese u organizmu.
  4. Da bi dete zadovoljilo dnevne potrebe za kalcijumom, posle prve godine života, potrebno je da popije 1/2 l mleka dnevno,a  možete mu dati i čašu jogurta. Na taj način, sprećiće te neka ozbiljnija oboljenja u kasnijem životu.
  5. Prednost mleka u odnosu na drugu hranu je u sadžaju laktoze. To je mlečni šećer, koji sprečava pojavu alergija, poboljšava rad creva. E zato, deca koja su dojena ređe imaju alergije i ređe oboljevaju od stomačnih tegoba. Deci do 5-e godine se savetuje uzimanje mleka sa većim procentom masnoće.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

ilijana75

Avatar photo
Ponosna mama tri devojčice,zaluđena "home made"sredstvima za čišćenje,lekovitim biljkama...zagovornik filozofije da čaša nije poluprazna,već polupuna.volim da dajem savete i komentare bez pitanja...od skoro,tetka po prvi put,jedne prelepe devojčice,uskoro baba još jedne devojčice,

SLIČNO

pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni …

6 komentari

  1. Avatar photo

    Imam dete,17.ti je mesec i jos uvek ga dojim.Nemam nameru da prestanem sve dok to dete ne bude htelo.Slabo mleko ili ne,kako drugi kazu,mom detetu najvise godi.

    • Avatar photo

      ma doji dok možeš.potpuno si u pravu.pa nisu bile lude naše bake,mog oca je dojila do 5,-e,mene majka do 3.Imam super imuni sistem.najbolja hrana i zaštita za decu za ceo život.

    • Avatar photo

      ma doji dok možeš.potpuno si u pravu.pa nisu bile lude naše bake,mog oca je dojila do 5,-e,mene majka do 3.Imam super imuni sistem.najbolja hrana i zaštita za decu za ceo život.

  2. Avatar photo

    Rucka i sve pored dojenja,ali cica je nezamenljiva.

    • Avatar photo

      pa normalno da ručka,ipak je veliki momak,ali cica pored mleka pruža i osećaj sigurnosti i smiruje ga,samo samo se opusti,doji dok hoće,ili dok možeš,sam će tražiti iz čaše kad vidi drugu decu,kako tako piju,samo se opusti,prati ritam deteta,sama ćeš primetiti kad više ne bude hteo.pozz

  3. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    i moj sin još sisa, a bliži mu se drugi rodjendan, ali postepeno ukidamo podoje jer je postalo naporno za mene, a i on polako gubi interesovanje. ali dojenje je nešto najbolje što možemo da učinimo za našu decu

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *