Kako uspavati bebu

Bebe vrlo puno spavaju. Međutim, problem biva što se vrlo lako bude, a ne umeju sama brzo ponovo da se uspavaju, već traže plačom svoje roditelje i/ili staratelje da im pomognu. Mladim, novopečenim roditeljima i onima koji se prvi put susreću sa izazovom čuvanja i odgajanja malenog tek rođenog ljudskog bića, jedan od najvećih izazova je upravo, kako bebu umiriti i uspavati.

Ugodan bebin san ujedno, povlači za sobom i miran san onih koji o njoj brinu. Poznavati neke od provereno dobrih načina da se beba uspava, s toga može biti od velike pomoći porodici da i u tim danima neusaglašenosti bebinog sna i sna odraslog čoveka, ostvare koliko-toliku harmoničnost.

kako uspavati bebu

Kako uspavati bebu

U ovom članku nudimo vam nekoliko predloga kako da pomognete da beba s lakoćom utone u ugodan san.

  1. Modernih tehnika ima mnogo, al’ pođite od onih koje su se tradicijom pokazale kao dobre. Spoj modernog i tradicionalnog usavršava tradiciju i daje bolje rezultate. Zaboravljanje na tradicijom proverene metode, dovodi često do beznađa. Zašto otkrivati „toplu vodu“ nanovo, ako su nam naši preci u amanet već, ostavili korisno znanje. Dakle, naučite neku od uspavanki. U zamračenoj sobi, laganim ljuljuškanjem bebe u svom naručju, ili u kolevci koja se ljulja (srpska tradicionalna kultura poznaje takav tip kolevke), pevušite joj neku od uspavanki. U uspavankama se vrlo često javljaju reči, buji, paji, nani. Nani je od njanjati, ljuljati. Pajiti je oblik kojim se izražava spavanje.
  2. Tokom pevušanja uspavanki, naizmenično ubacujte i glas š-ššššš. Šuškavi glasovi umiruju dete i njih možete koristiti i onda, kada uspavljujete dete bez pevanja uspavanki.
  3. Na jutjubu možete pronaći mnogo uspavanki. Neke su tradicionalne, neke pak, novokomponovane. Propratna muzika je različita, kao i intonacija kojom se pevaju. Ukoliko niste vični pevanju, izaberite neki od tih snimaka uspavanki, i dok ljuljuškate svog mališana u naručju, u prostoru oko vas neka se prolamaju srednjom jačinom zvuci uspavanke puštene na plejeru.
  4. Postoji mnoštvo uspavanki, a na vama je da izaberete onu na koju vi, a onda i vaše dete pozitivno i umirujuće reagujete. Npr. ima na jutjubu jednočasovni miks Mocartovih kompozicija, koji se preporučuje za uspavljivanje beba. No, ukoliko pogledate komentare ispod video snimka, uočićete da neke bebe reaguju pozitivno na tu melodiju, a da nekim pak, smeta. Mudrost je dakle, pronaći onu frekvenciju koja vašem novorođenčedu najviše, odgovara. Na našim prostorima uspavanka „Zemlja snova“ se pokazala se kao vrlo plodotvorna. Većina beba pozitivno reaguje na nju. Tako da je naš predlog da potragu za melodijom koja bi vašu bebu umirila i uspavala, otpočnete uspavankom „Zemlja snova“. Isto tako, jako dobrom se pokazala i uspavanka „Laku noć“. U svim tim melodijama i glasovima primetićete dosta šuštanja, šuškanja, žuborenja. Bebama prijaju ti šuškavi glasovi, tako da su oni definitivno uvek, dobar izbor.
  5. Od srpskih tradicionalnih uspavanki možete izabrati Ljulja, ljulja ljuška. U njoj ima puno glasa š.
  6. Jedna od manuelnih tehnika za uspavljivanje bebe se sastoji u tome da je položite u krevetac da spava, kada primetite da je sanjiva. Ukoliko ne zaspi (a, vrlo verovatno ni neće baš iz prvog polaganja), nakon nekoliko minuta je podignite, laganim nežnim pokretima je tešite, izgovarajući nežne, umilne reči, a onda je kad ste je malo utešili, ponovo položite da spava. Opet, sačekajte da vidite da li će zaspati i taj proces spuštanja, podizanja, tešenja, pa ponovnog spuštanja ponavljajte sve dok ne postignete da beba zaspi.
  7. Nastojite da uvedete rutinu u aktivnosti koje prethode spavanju. Tako da se beba vremenom navikne, nauči, da posle izvesnih aktivnosti kao što je kupanje, pevanje uspavanke, gašenje svetla u sobi gde se spava i slično, intuitivno prepozna da sledi, aktivnost spavanja.
  8. Trudite se da vas plač bebe što manje frustrira. Vaša smirenost će se odraziti i na smirenost bebe. Da bi zaspala, bebi je potrebna vaša staloženost, smirenost, nikako uzrujanost. To je u mnogim slučajevima teško postići. No, najbitnije je truditi se. Neke od tradicionalnih uspavanki su u formi molitve. Vernici bi definitivno, mogli njih da isprobaju. Uspavanka u formi molitve će ako ništa drugo, umiriti vas, a samim tim, posredno i vaše dete. Stihovi jedne takve uspavanke glase „Nani, nani, detence moje malo, Bog ti dao tihi san, a Marija zdravlja“.

Mnoge mame, a i tradicija su potvrdili da su uspavanke najugodniji način da se uspava dete. U kombinaciji sa opisanim manuelnim radnjama i adekvatnim kolevkama, verujemo da ćete uspeti da uspavate bebu, koja je u vašoj nezi i brizi.

Ugodan i lep san vam želimo!

Neophodne stvari:
krevetac ili kolevka, plejer za puštanje audio-video snimaka, pristup jutjubu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *