Kako izabrati ime za bebu

Ime je sastavni deo našeg identiteta i obeležje koje nosimo čitavog života, pa zato nije iznenađujuće kada mladi roditelji puno vremena i razmišljanja posvećuju ovom veoma važnom i odgovornom zadatku – izboru imena koje će savršeno odgovarati njihovom novorođenčetu.

Postoji toliko različitih pristupa: možete razmišljati o tradicionalnim imenima i onim koja se prenose generacijama u vašoj porodici, možda vam se više sviđaju moderna i internacionalna imena, a možda želite da ime vašeg deteta ima neko posebno značenje, ili jednostavno da lepo zvuči i da se slaže sa prezimenom… Čak i kad svedete izbor na par omiljenih imena, još uvek možete biti nesigurni koje je ono pravo. Ovih nekoliko saveta vam može pomoći da se odlučite.

davanje imena bebi

Kako izabrati ime za bebu

  1. Odložite to za poslednji trenutak – Ovo može delovati kontraintuitivno, ali možda je najbolje da ne donosite nikakvu odluku sve dok se beba ne rodi. Tek onog trenutka kada se dete rodi i kada budete mogli da ga upoznate i pogledate u oči, roditeljstvo će postati stvarno i opipljivo. Puno je roditelja koji su tek tada doživeli trenutak inspiracije i odlučili se za ime o kome ranije uopšte nisu razmišljali.
  2. Otkrijte svoj adut dragoj osobi – Otkrijte ime koje vam je najviše priraslo za srce osobi koja vas odlično poznaje i čije mišljenje ćete ceniti (isključujući vašeg partnera, kome su sva imena sa liste već jako dobro poznata). Savet je da iz ove akcije isključite i roditelje, koji vas verovatno najbolje poznaju, ali za koje bi ovaj razgovor nosio previše emocija, pa ne bi bili objektivni. Mišljenje brata, sestre ili najboljeg prijatelja može biti od velike pomoći i naterati vas ili da preispitate ili da potvrdite svoj izbor. Ponekad je dovoljno samo da ugledate brzu, trenutnu reakciju drage osobe od poverenja da donesete pravu odluku. A nakon toga, naravno, požurite kući i podelite utiske sa voljenom osobom.
  3. Ubedite supruga da je vaš izbor pravi – Vaš parter i vi ste se našli u ćorsokaku. Njemu se sviđa ime Jelena, a vama Anđela. U kritičnom trenutku rasprave izvucite svoj glavni adut na sto i recite: „Volim te dušo, ali ja nosim bebu u svom stomaku i ja ću je roditi, pa je fer da ja donesem konačnu odluku.“ Možda nije preterano fer igrati na tu kartu, ali dokle god vaš izbor imena njemu nije potpuno odbojan, vredi pokušati.
  4. Izgovarajte imena često naglas – Isprobajte omiljena imena na par dana, da vidite kako zvuče. Izgovaranje imena naglas može puno uticati na vašu konačnu odluku. Sviđaju vam se imena Marko ili Petar? Obraćajte se stomaku dva dana sa Marko, zatim dva dana sa Petar i osetićete razliku, jedno ime će vam sigurno lepše zvučati. Ubacujte imena u svakodnevnu konverzaciju. Na primer: „Da li misliš da će se Marku više svideti žuto ili plavo okrečena soba?“, ili „Šta misliš, hoće li Petar biti astronaut ili pisac kad poraste?“ Na ovaj način ćete uvideti koji izbor vam se čini prirodnijim i koji više odgovara vašem ličnom životnom stilu.
  5. Zapišite ih – Zapišite imena koja su ušla u uži izbor sa bebinim prezimenom da vidite kako će izgledati. Da li vam se dopada? Da li uz prezime deluje predugačko? Da li možda nije dovoljno unikatno? Kada ugledate ispisano puno ime „crno na belo“, to će transformisati vaše opcije sa teoretskog polja na konkretno i specifično.
  6. Napravite zabavu povodom izbora imena – Imate tri ili četiri imena koja vam se zaista dopadaju oboma. Pozovite bliske prijatelje na zabavu, recite im koje su opcije i organizujte glasanje. Uradite to na zabavan način, napravite od glasanja spektakl sa velikim stalkom ili kutijom u koju će se ubacivati glasovi i pustite prijatelje da vas izvuku iz ćorsokaka. Problem rešen.
  7. Izaberite ime koje vam uvek izmami osmeh na lice – Neki stručnjaci tvrde da treba odbaciti silne liste i razmišljanja o pretencioznim imenima koja će savršeno odgovarati i da jednostavno treba da se opustite i zavirite duboko u svoju dušu. Zatvorite oči i mislite o tome. Koje ime zaista mnogo volite. Izaberite ono ime koje vam izmami osmeh svaki put kad ga izgovorite ili pomislite na njega. Ako vam se ime toliko sviđa sada, verujte, jednom kad se dete rodi i postane to ime, dopadaće vam se još više.
  8. Uključite mišljenje stručnjaka u svoj izbor – Želite da budete potpuno sigurni da ste napravili pravi izbor. Skinite malo teret i pritisak tog izbora sa sebe i obratite se stručnjacima. U današnje vreme postoji čitav niz autora i knjiga koje se bave ovom temom i koje vam mogu biti od velike pomoći. Možda jednostavno niste do sada imali pravi pristup celoj situaciji. U tom slučaju je najbolje da odete u knjižaru ili biblioteku i pitate za preporuku, a zatim se bacite na čitanje. Možda će vam novi pristup pomoći da se izborite sa situacijom.
  9. Organizujte online glasanje – Voleli biste da čujete još nečije mišljenje, ali u ovom pitanju radije ne bi uplitali bliske prijatelje i rodbinu. Organizujte online glasanje, ili napravite anketu o izboru imena za bebu. Ubacite u anketu imena koja su vam ušla u uži izbor i pratite komentare i odgovore. Možda vam mišljenja ljudi koje ne poznajete budu od veće pomoći.
  10. Dozvolite da tradicija odnese pobedu nad trendovima – Da li ste prevazišli ideju da imena treba da budu maksimalno unikatna i posebna? Onda odbacite trendove, budite tradicionalni i izaberite porodično ime za svoje dete. Ovakvo ime će imati poseban emocionalni značaj u čitavoj porodici, a naročito za vas kao roditelje.
  11. Kako rešiti dilemu između samo dva imena – Vaš spisak se sveo na samo dva imena, i oba su vam jednako draga, pa vam je jako teško da se odlučite koje je pravo. Razmišljajte o tome na drugačiji način: jedno ime ćete upotrebiti sada, a drugo za drugo dete (pod uslovom da bude istog pola). Tako nijedno od ta dva imena neće biti odbačeno, a i drugi put nećete morati da brinete oko izbora, biće vam mnogo lakše.

Na kraju, pokušajte da se opustite. Tačno je da ima toliko stvari o kojima treba razmisliti: da li će ga zadirkivati druga deca u školi zbog imena, da li to ime može da se skrati u smešan nadimak, da li čudno zvuči, da li je previše obično ili previše ekstravagantno… Ono što treba da imate na umu je da koje god ime izaberete, volećete ga vremenom sve više, jer će predstavljati biće koje najviše volite na svetu.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dijana Zarić

Avatar photo
Volim da istražujem. Putovanja, dobra muzika i čitanje knjiga su mi pasija. Završila sam filološki fakultet.

SLIČNO

mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *