Kako se pripremiti za roditeljstvo

Roditeljstvo je divno i značajno iskustvo u životu, ali i veoma zahtevan zadatak. Vaš život počinje da se menja kada bebu uzmete prvi put u ruke. Javiće se osecanja koja ranije niste mogli ni da zamislite. Bićete ushićeni i radosni, a pomalo i zbunjeni i uplašeni.

roditeljstvo

Kako se pripremiti za roditeljstvo

  1. Glavom će vam prolaziti razna pitanja:
    • Da li ću prepoznati šta je bebi potrebno?
    • Da li ću umeti da se snadjem?
    • Da li ću ispravno proceniti sta treba da uradim?
    • Šta mi beba poručuje?
  2. Što bolje razumete dete, lakše ćete zadovoljiti njegove potrebe. Pokušajte da razumete ponašanje svog deteta, njegove misli i njegova osećanja. Dete ne možete razmaziti ljubavlju i paznjom.
  3. Medjusobno se upoznajete sa bebom. Na osnovu izraza vašeg lica, pokreta, glasova i reči ona otkriva vaša osećanja i stavove, navikavajući se na vaše ponašanje. Beba se postepeno prilagodjava uobičajenim stvarima u kući i zajedničkom životu u porodici.
  4. Biće trenutaka kada ćete izgubiti kontrolu, strpljenje i živce. Izazovi svakodnevnog života mogu vas naterati da posumnjate u sebe. Promene raspoloženja i povremene krize sasvim su normalna pojava u roditeljstvu. Opustite se, podelite svoja osećanja sa partnerom, biće vam lakše. Uživajte u svakom dečjem osmehu,smejte se s njim. Budite pažljivi i nežni prema detetu.
  5. Roditeljstvo je velika odgovornost i treba je preuzeti oba roditelja. Kod nas se dok je dete malo uloga oca zanemaruje dok ne podje u vrtic. Dok u savremenom svetu uloga oca je sve važnija. Više nije dovoljno da kući donesete platu, hranu, odeću…
  6. Tatina podrška neophodna je i mami i bebi. Mama je neispavana, ponekad možda zbunjena, mozda je plaši nova životna situacija. Ona još uvek oseća posledice porodjaja, privikava se na dojenje, upoznaje bebine potrebe i verovatno strepi da li će biti uspešna majka. Očevi, probajte da zamislite kako se ona oseća. Pomozite joj oko poslova u kući. Budite nežni i pažljivi prema mami. Vaša podrška za nju ima neprocenjiv značaj. Odmorna i zadovoljna mama bice bolji saputnik i detetu i vama.
  7. Ljubav i podsticaji važni su za razvoj deteta. Deca uz kojih su od samog rodjenja bili očevi postižu bolje rezultate u školi i zrelija su. Očevi su podjednako važni i za dečake i za devojčice. Uzmite dete u naručje, igrajte se sa njim, odvedite ga u setnju…. Što više vremena provedete sa detetom, ono će se uspešnije razvijati, a vi ćete se još čvršće vezati za dete.
  8. To je početak stvaranja zdrave i jake porodice, spremne za životne izazove.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Ivana Janjic

Avatar photo
Kreativna, komunikativna :D

2 komentari

  1. Avatar photo

    nista lepse od uloge,biti roditelj.

  2. Avatar photo

    nista lepse od uloge,biti roditelj.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *