Kakopedija > Veze i porodica > Kako se pripremiti za roditeljstvo

Kako se pripremiti za roditeljstvo

Roditeljstvo je divno i značajno iskustvo u životu, ali i veoma zahtevan zadatak. Vaš život počinje da se menja kada bebu uzmete prvi put u ruke. Javiće se osecanja koja ranije niste mogli ni da zamislite. Bićete ushićeni i radosni, a pomalo i zbunjeni i uplašeni.

roditeljstvo

Kako se pripremiti za roditeljstvo

 1. Glavom će vam prolaziti razna pitanja:
  • Da li ću prepoznati šta je bebi potrebno?
  • Da li ću umeti da se snadjem?
  • Da li ću ispravno proceniti sta treba da uradim?
  • Šta mi beba poručuje?
 2. Što bolje razumete dete, lakše ćete zadovoljiti njegove potrebe. Pokušajte da razumete ponašanje svog deteta, njegove misli i njegova osećanja. Dete ne možete razmaziti ljubavlju i paznjom.
 3. Medjusobno se upoznajete sa bebom. Na osnovu izraza vašeg lica, pokreta, glasova i reči ona otkriva vaša osećanja i stavove, navikavajući se na vaše ponašanje. Beba se postepeno prilagodjava uobičajenim stvarima u kući i zajedničkom životu u porodici.
 4. Biće trenutaka kada ćete izgubiti kontrolu, strpljenje i živce. Izazovi svakodnevnog života mogu vas naterati da posumnjate u sebe. Promene raspoloženja i povremene krize sasvim su normalna pojava u roditeljstvu. Opustite se, podelite svoja osećanja sa partnerom, biće vam lakše. Uživajte u svakom dečjem osmehu,smejte se s njim. Budite pažljivi i nežni prema detetu.
 5. Roditeljstvo je velika odgovornost i treba je preuzeti oba roditelja. Kod nas se dok je dete malo uloga oca zanemaruje dok ne podje u vrtic. Dok u savremenom svetu uloga oca je sve važnija. Više nije dovoljno da kući donesete platu, hranu, odeću…
 6. Tatina podrška neophodna je i mami i bebi. Mama je neispavana, ponekad možda zbunjena, mozda je plaši nova životna situacija. Ona još uvek oseća posledice porodjaja, privikava se na dojenje, upoznaje bebine potrebe i verovatno strepi da li će biti uspešna majka. Očevi, probajte da zamislite kako se ona oseća. Pomozite joj oko poslova u kući. Budite nežni i pažljivi prema mami. Vaša podrška za nju ima neprocenjiv značaj. Odmorna i zadovoljna mama bice bolji saputnik i detetu i vama.
 7. Ljubav i podsticaji važni su za razvoj deteta. Deca uz kojih su od samog rodjenja bili očevi postižu bolje rezultate u školi i zrelija su. Očevi su podjednako važni i za dečake i za devojčice. Uzmite dete u naručje, igrajte se sa njim, odvedite ga u setnju…. Što više vremena provedete sa detetom, ono će se uspešnije razvijati, a vi ćete se još čvršće vezati za dete.
 8. To je početak stvaranja zdrave i jake porodice, spremne za životne izazove.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 2, prosek: 4,50

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Ivana Janjic
Kreativna, komunikativna :D

2 komentari

Ostavite odgovor