Kakopedija > Veze i porodica > Kako prebroditi životne krize

Kako prebroditi životne krize

Životne krize su sastavni deo života, i svako od nas će morati da prođe kroz njih, samo je pitanje na koji način. Isključivo od Vas zavisi koliko ćete biti tužni i negativni i koliko brzo ćete vratiti osmeh na lice. Ukoliko brzo naučite da kontrolišete svoja osećanja lakše ćete izaći iz problema. Neretko ljude zadese negativne stvari u trenucima kada ih najmanje očekuju ali to nije razlog za očajavanje jer postoje stvari koje Vam mogu povratiti nadu i opet vas učiniti srećnim. Loše ocene u školi, gubitak bliskih ljudi, otkaz, raskid, neuzvraćena ljubav ili svakodnevni stres negativno utiču na ljudsku psihu i čovek takvim osećanjima ne sme da se prepušta. Izbor uvek postoji i između crnih misli i onih pozitivnih, koliko god da je teško, ljudi treba da biraju ove druge. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da prebrodite krizu.
zivotne-krize

Kako prebroditi životne krize

 1. Preusmerite pažnju na pozitivne stvari
  U stresnim situacijama dajte sve od sebe da ne razmišljate previše o problemima koji Vas muče. Dajte sebi vremena da se na miru prilagodite novonastaloj situaciji. Sve probleme je lakše prevazići u društvu. Uz toplu reč i pravi savet ćete se lakše oraspoložiti i snaći. Posvetite se hobijima, prijateljima ili porodici jer ćete se tako skloniti od problema i imati vise vremena da pronađete rešenje i primenite ga.
 2. Poverite se prijatelju
  Blaga, prijatna reč prijatelja može da učini čuda i izvuče vas iz neugodne i naizgled bezizlazne situacije. Poveravanje prijatelju može da vam pomogne da situaciju sagledate objektivnije i preispitate se. Kroz teške životne krize ne treba da prolazite sami. Nađite osobu od poverenja i saslušajte njene savete i iskustva koja vam mogu biti od velike koristi.
 3. Smeh
  Svakodnevno smejanje nas čini srećnim i zadovoljnim jer smeh podstiče lučenje hormona sreće, serotonina, a istovremeno ublažava stres. Jako je bitno da pronađete nešto što vas može nasmejati, to može biti film, knjiga ili prijatelj. Dok se smejete osećaćete se bezbrižno i lepo. Uz smeh ćete lakše i brže vratiti vedre misli.
 4. Meditacija
  Svakog dana izdvojite malo vremena za meditaciju jer će vam ona pomoći da smanjite stres i poboljšate koncentraciju. Meditacija pomaže u kontroli osećanja, pa tako možete iskontrolisati svoj bes, tugu i zabrinutost. Smirenost koju donosi meditacija podstiče pomirenje s emocijama i uči ljude njihovoj kontroli.
 5. Ugodite sebi
  Radite ono što volite i u čemu uživate, tako ćete skrenuti misli sa loših stvari koje vam se događaju. Kupite sebi neki komad odeće, slušajte omiljenu muziku i pevajte na sav glas, skuvajte omiljeno jelo ili poslasticu i častite sebe, spremite toplu kupku i opustite se ili odputujte na par dana…bilo koja sitnica koja će Vas makar na neko vreme učiniti srećnim je dobrodošla, jer sitnice čine život lepim.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Sponzorisani članci

loading...

Oceni članak

Oceni članak

1 zvezdica2 zvezdice3 zvezdice4 zvezdice5 zvezdicebroj glasova: 11, prosek: 4,55

Loading...

Zabrana kopiranja članka

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.
Nikola Davidović
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

2 komentari

 1. Jelena Ivković

  Članak je odličan. Svako može da prepozna šta mu je u stvari pomoglo, doduše sa distance, kad već prođu teške situacije.Bravo Nikola, samo onaj ko je patio, zna i da voli!

  • Nikola Davidović

   Hvala Jelena! Drago mi je da ti se sviđa tekst i da misliš da može da pomogne ljudima. Potrudio sam se da dam neke savete koji dižu moral i raspoloženje i koji mogu promeniti tok nečijeg života. Ništa nije tako crno, uvek postoji izlaz i iz najgore situacije. Pozdrav!

Ostavite odgovor