Kako prebroditi životne krize

Životne krize su sastavni deo života, i svako od nas će morati da prođe kroz njih, samo je pitanje na koji način. Isključivo od Vas zavisi koliko ćete biti tužni i negativni i koliko brzo ćete vratiti osmeh na lice. Ukoliko brzo naučite da kontrolišete svoja osećanja lakše ćete izaći iz problema. Neretko ljude zadese negativne stvari u trenucima kada ih najmanje očekuju ali to nije razlog za očajavanje jer postoje stvari koje Vam mogu povratiti nadu i opet vas učiniti srećnim. Loše ocene u školi, gubitak bliskih ljudi, otkaz, raskid, neuzvraćena ljubav ili svakodnevni stres negativno utiču na ljudsku psihu i čovek takvim osećanjima ne sme da se prepušta. Izbor uvek postoji i između crnih misli i onih pozitivnih, koliko god da je teško, ljudi treba da biraju ove druge. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da vam pomognu da prebrodite krizu.
zivotne-krize

Kako prebroditi životne krize

  1. Preusmerite pažnju na pozitivne stvari
    U stresnim situacijama dajte sve od sebe da ne razmišljate previše o problemima koji Vas muče. Dajte sebi vremena da se na miru prilagodite novonastaloj situaciji. Sve probleme je lakše prevazići u društvu. Uz toplu reč i pravi savet ćete se lakše oraspoložiti i snaći. Posvetite se hobijima, prijateljima ili porodici jer ćete se tako skloniti od problema i imati vise vremena da pronađete rešenje i primenite ga.
  2. Poverite se prijatelju
    Blaga, prijatna reč prijatelja može da učini čuda i izvuče vas iz neugodne i naizgled bezizlazne situacije. Poveravanje prijatelju može da vam pomogne da situaciju sagledate objektivnije i preispitate se. Kroz teške životne krize ne treba da prolazite sami. Nađite osobu od poverenja i saslušajte njene savete i iskustva koja vam mogu biti od velike koristi.
  3. Smeh
    Svakodnevno smejanje nas čini srećnim i zadovoljnim jer smeh podstiče lučenje hormona sreće, serotonina, a istovremeno ublažava stres. Jako je bitno da pronađete nešto što vas može nasmejati, to može biti film, knjiga ili prijatelj. Dok se smejete osećaćete se bezbrižno i lepo. Uz smeh ćete lakše i brže vratiti vedre misli.
  4. Meditacija
    Svakog dana izdvojite malo vremena za meditaciju jer će vam ona pomoći da smanjite stres i poboljšate koncentraciju. Meditacija pomaže u kontroli osećanja, pa tako možete iskontrolisati svoj bes, tugu i zabrinutost. Smirenost koju donosi meditacija podstiče pomirenje s emocijama i uči ljude njihovoj kontroli.
  5. Ugodite sebi
    Radite ono što volite i u čemu uživate, tako ćete skrenuti misli sa loših stvari koje vam se događaju. Kupite sebi neki komad odeće, slušajte omiljenu muziku i pevajte na sav glas, skuvajte omiljeno jelo ili poslasticu i častite sebe, spremite toplu kupku i opustite se ili odputujte na par dana…bilo koja sitnica koja će Vas makar na neko vreme učiniti srećnim je dobrodošla, jer sitnice čine život lepim.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nikola Davidović

Avatar photo
Oduvek sam tražio odgovore na hiljadu - kako... Sada ih dajem!

2 komentari

  1. Avatar photo

    Članak je odličan. Svako može da prepozna šta mu je u stvari pomoglo, doduše sa distance, kad već prođu teške situacije.Bravo Nikola, samo onaj ko je patio, zna i da voli!

    • Avatar photo
      Nikola Davidović

      Hvala Jelena! Drago mi je da ti se sviđa tekst i da misliš da može da pomogne ljudima. Potrudio sam se da dam neke savete koji dižu moral i raspoloženje i koji mogu promeniti tok nečijeg života. Ništa nije tako crno, uvek postoji izlaz i iz najgore situacije. Pozdrav!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *