Kako pomoći bebi kad joj niču zubi

Taman kad ih popuste grčevi, i uhvate neki normalan ritam spavanja ,hranjenja i igranja, deca nam daju nov razlog za brigu i nesanicu. Prve zube dete dobija između 4 i 7 meseca života. Naravno postoje i izuzeci kojima zubi počinju da niču i kasnije, ali i ranije.
nicanje zubica

Kako pomoći bebi kad joj niču zubi

  1. Kod veoma malog broja dece, nicanje zuba može proći neopaženo, roditelji samo primete zubić i naravno sretni su zbog toga. Kod većine dece, nicanje zubića, ima veoma neprijatne simptome, i za bebu i za dete. Najčešći simptomi su: razdražljivost deteta, manje jede, slabo spava, ima proliv, a ponekad i povišenu temperaturu.
  2. Dete u ovom periodu obično mnogo „balavi“ često gura sve što dohvati u usta i tako dolazi do povređivanja mesta gde zub izlazi. Desni su otečene i crvene.
  3. Malo je toga što u toj situaciji može da pomogne.Osip se javlja kod beba u predelu ustiju i na licu, zbog povećanog lučenja pljuvačke. Bebu što češće umivajte i namažite u tankom sloju neku masnu kremu. ( ja, lično sam koristila pavlovićevu, iz apoteke ručno pravljenu)

    Proliv može da bude još jedan simptom nicanja zubića, i tada dolazi do pelenskog osipa. Bebu što češće presvlačite i operite guzu umesto da je samo obrišete vlažnom maramicom, pre stavljanja nove pelene, moj savet je opet krema (neka bude što masnija) i nemojte štedeti, neće naškoditi bebi već je zaštititi od jačeg osipa ili jakog ojeda, koji bebe veoma boli.

    Grickanje je još jedan simptom nicanja zubića, beba grize sve, uključujući i vas dok je dojite (to im je omiljeno). Ponudite bebi neke gumene igračke, po mogućstvu napunjene vodom koje će te prethodno malo ohladiti u frižideru.

  4. Bebi možete ponuditi i neko voće, malo ohlađeno u frižideru. (jabuka, šargarepa) Sve što je već probala da jede u obliku kašica. U tom slučaju budite u blizini bebe, da slučajno ne odlomi veći komad voća ili povrća, kojim bi se mogla zagrcnuti.
  5. Mali peškirić nakvasite, stavite u plastičnu kesu i malo stavite u zamrzivač. Beba će ga rado grickati, jer joj tekstura peškira olakšava svrab koji prati nicanje zuba, a hladnoća smiruje upalu i prija joj.
  6. Postoje razne kremice za mazanje desni, ali nisu baš od koristi, jer kao što rekoh, beba mnogo balava i tako ispira te kremice ,gelove, kapi, šta god ste joj namazali.
  7. Postoje i ogrlice od ćilibara, za koje iskusne babice kažu da deluju. Imate ih u apoteci, pa ako želite kupite ih, ja ih svojoj deci nisam kupila, pa vam ne mogu reći da li pomažu.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

ilijana75

Avatar photo
Ponosna mama tri devojčice,zaluđena "home made"sredstvima za čišćenje,lekovitim biljkama...zagovornik filozofije da čaša nije poluprazna,već polupuna.volim da dajem savete i komentare bez pitanja...od skoro,tetka po prvi put,jedne prelepe devojčice,uskoro baba još jedne devojčice,

SLIČNO

mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u …

2 komentari

  1. Avatar photo

    jedina pomoc su joj kapi za nicanje zubica,nisu skupe al su efikasne.

  2. Kod neke dece pomazu i ogrlice od cilibara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *