Kako olakšati tegobe usled nicanja zubića kod beba

Zubi deteta počinju da se razvijaju dok je još u maminom stomaku, rastu konstantno posle porođaja, a njihova prva vidljiva pojava u bebinim ustima dešava se negde oko polovine prve godine. Međutim, ovo nije pravilo, pa beba može da se rodi sa jednim zubom, ili da joj iznikne oko 4. meseca, a neki prvi zub dobiju tek sa navršenih godinu dana. Nicanje mlečnih zuba za neke roditelje i decu predstavlja vrlo težak period, dok neki to i ne osete, samo vide da se zubić zabeleo u bebinim ustima i naravno, uvek se obraduju!

Ako primetite da dete teži da sve stavlja u usta, ima potrebu da grize, nervozno je, uznemireno, ima natečene desni, pojačano luči pljuvačku, apetit mu je oslabljen, budi se noću plačući, ponekad ima blago povišenu temperaturu, proliv i osip, sva je prilika da se radi o nicanju zuba.
nicanje zubica
Za one koji imaju problem sa zubićima postoje načini da lakše preguraju ovaj period i da se kasnije sa svim zubicima u ustima zajedno smeju ovim slatkim mukama!

Kako olakšati tegobe usled nicanja zubića kod beba

  1. Glodalice
    Kad dete krene da sve stavlja u usta vreme je da mu se kupi glodalica. Odlučite se za onu „običnu“ pre nego za one punjene vodom, jer tako nema opasnosti da tečnost iz nje iscuri. Ima i glodalica koje se stavljaju u frižider. Pri izboru pazite da glodalica bude takve veličine i oblika da dete može samo da je drži i stavi u usta.
  2. Gumene igračke
    Pošto deca obožavaju da stavljaju u usta svoje igračke iskoristite to, pa gumene igračke koje inače koristite pri kupanju stavite na kratko u frižider. Potrebno je da budu hladne, ne zamrznute!
  3. Hladna rukavica za kupanje
    Čistu rukavicu za kupanje pokvasite hladnom vodom i stavite u frižider na pola sata. Bebi kojoj rastu zubići prijaće da gricka nešto hladno i pomalo hrskavo.
  4. Žvakanje
    Za decu koja već jedu dobra zanimacija će biti tvrd đevrek, dvopek, ili korica hleba. Pritom pazite da se dete ne zagrcne.
  5. Bakini recepti
    Nekad su bake nabubrele desni deteta mazale sokom od limuna, belim vinom ili jabukovim sirćetom.
  6. Čisti prsti
    Opšte je poznato da bebe najviše vole da grizu prste svojih roditelja. To je zato što ovo stvara dovoljan protiv pritisak na otečene desni. Zbog toga neka vam prsti budu savršeno čisti.
  7. Gel za desni
    Ovi gelovi imaju blago anestetičko dejstvo, a pritom i hlade pa su kao takvi idealno rešenje za bebe koje se mnogo muče sa zubićima. Mogu ih koristiti bebe starije od 2 meseca.
  8. Ogrlica od ćilibara
    Ćilibar je poznati analgetik iz prirode koji naročito deluje protiv upala. Istraživanja su pokazala da sucinitska kiselina koju ispuštaju perle ćilibara smanjuje balavljenje, smiruje upalu i ublažava crvenilo. Prilikom kupovine strogo obratite pažnju na to da je ogrlica originalna, jer su se na tržištu pojavili mnogi plagijati ovog proizvoda.
  9. Paracetamol ili brufen
    Ukoliko vaša beba trpi velike bolove koje ne možete ublažiti ni jednim od gore navedenih načina, dajte joj sirup koji će sigurno smanjiti bol. Pre toga obavezno se konsultujte sa lekarom ili farmaceutom i gledajte da ovaj korak primenjujete što ređe, u krajnjem slučaju.
  10. Ljubav
    U ovom teškom periodu života deteta najvažnija je ljubav, pažnja i nega roditelja. Budite tu za svoje dete, vaše reči, poljupci i zagrljaji će ga utešiti i pomoći mu da lakše izađe na kraj sa smetnjama koje mu donosi nicanje zuba.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Zorica Mladenović

Avatar photo

SLIČNO

mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u …

5 komentari

  1. Avatar photo

    ovo je bas tezak period kod klinaca,ja sam do skoro koristila kapi za nicanje zubica,i bas pomazu.

  2. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    mi smo mazali gel za desni, ali slaba vajda od njega. moja koleginica kupila detetu tu ogrlicu i bas je hvali

  3. Avatar photo

    baš se iz teksta vidi da si mlada i informisana mama,je sam se tek skoro podsetila kako olakšati bebi nicanje prvih zubića,moja bratanica,je nedavno dobila prvi zubić i nisu pomogli baš moji saveti,a ni te kremice i gelovi,jer ih je odma progutala ili izbalavila,ali ta ogrlica je prilično pomogla.Divan i lako razumljiv tekst za mlade mame.

  4. Avatar photo
    Zorica Mladenović

    Hvala! dobro, nisam bas mlada mama, 31 godinu imam a dete tek 2, ali „gradivo“ je sveze :)
    kod nicanja zuba mnogo toga zavisi i od samog deteta, neko je vise nervozno, neko manje. a ogrlica izgleda da daje najbolje rezultate ako se ranije uzme (cim pocnu da nicu zubi)

  5. Nemam decu,ali moja sestra je mlađa petnaest godina od mene i bila sam svedok kada su joj nicali zubići,zaista težak period.Moji su probali sve živo,ali ništa nije uspevalo,sve dok nije sama dohvatila mladi luk,odnosno perce i tek joj je to pomoglo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *