Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

Pupak predstavlja jedan od najvećih problema roditelja, kada dovedu bebu iz porodilišta. Ovaj, samo informativni tekst bi trebalo da vam pomogne kako da prepoznate problem i reagujete na vreme.
pupak kod beba

Kako prepoznati problem sa pupkom kod dece

  1. Kad pupak nije suv, najčešći problem je sekrecija iz patrljka. Ako se sekrecija nastavi i pored saveta patronažne sestre kako da ga održavate, hitno kod lekara. Najčešći uzrok ovoj sekreciji je zapaljenje patrljka i/ili okolnog tkiva. Isto može biti i zaostatak (kad ne odseku pupak kako treba).
  2. Najčešći problem na pupku je granulom ,simptom je sekrecija, a na dnu pupka se vidi rozikasto tkivo. Ako postoji i promena okolne kože, otok, crvenilo ,to je znak da postoji infekcija koja se mora hitno lečiti.
    Zapaljenje i infekcija u predelu pupka nastaje zbog neadekvatne obrade pupka.Treba poštovati principe sterilnosti, a najbolje je da vam to pokaže patronažna sestra.
  3. Čim se prepozna i najmanja manifestacija zapaljenja, mora se započeti adekvatno lečenje. Ukoliko ne reagujete na vreme, rizikujete hospitalizaciju deteta i intravensko davanje antibiotika.
  4. Pupčana kila, nastaje kao posledica poremećaja u stvaranju pupčanog ožiljka. Kilnu kesu čini trbušna maramica koja je prirasla za kožni ožiljak. Sadržaj pupčane kile može biti tanko crevo. Srećom ovo se češće javlja kod prevremeno rođenih beba. Često se spontano povuče, ali su moguće i operacije, ukoliko se kila ne povuče do 3-4 godine deteta.
  5. Postoje kile u središnjoj liniji stomaka .Ukoliko se nalazi iznad pupka, neće doći do samostalnog povlačenja .U ovakvim slučajevima se radi hirurška intervencija do 2.-e godine života.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

ilijana75

Avatar photo
Ponosna mama tri devojčice,zaluđena "home made"sredstvima za čišćenje,lekovitim biljkama...zagovornik filozofije da čaša nije poluprazna,već polupuna.volim da dajem savete i komentare bez pitanja...od skoro,tetka po prvi put,jedne prelepe devojčice,uskoro baba još jedne devojčice,

SLIČNO

mleko kod dece

Kako mleko utiče na ishranu dece

Mleko je jedina hrana deteta u prvim mesecima života (4-6), a obevezan je sastojak u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *