Kako smanjiti apetit

Postoje osobe koje konzumiraju sve vrste hrane, kako testa i slatkiše, pizze ili paste, tako meso, svo voće i povrće, a ipak nemaju nikakve probleme sa telesnom težinom ili taloženjem neželjenih masti.

Postoje osobe koje imaju apetit za svim navedenim namirnicama, ali ukoliko ne paze kada, koliko i na koji način konzumiraju, kilogrami dolaze jako brzo, gotovo da se ,,lepe“, a njihovo skidanje i ,,oslobađanje“ od njih postaje mučno i iscrpno. Aktivnosti, dijete, različiti planovi ishrane, napici, hrana i piće koje se spremaju na drugačiji način – sve nam to donose trendovi i novija vremena.

Za šta se odlučiti? Šta iskoristiti? Ali, pre svega, sve češće javlja se pitanje – kako smanjiti apetit na najbolji i najbezbedniji način?

kako smanjiti apetit

Kako smanjiti apetit

Postoji niz drugačijih uzroka, koji varira od osobe do osobe, zašto je apetit pojačan, zašto se jede previše, pa čak i prejeda. Uzroci su različiti. Mogu biti zbog stresa, nerviranja, pred dobijanje menstruacije, iz nesigurnosti – ili bilo kojeg drugog razloga koji je individualan kod svakoga. Pre svega, ukoliko imate želju za gubitkom kilograma, nemojte se ničega naprasno odricati i nemojte ni na koji način rizikovati svoje zdravlje.

Pre svega, uobročite se, izbacite štetne namirnice i unosite dovoljno vitamina i minerala. Nemojte se prejedati! Pitate se kako? Pre svega, nemojte držati šerpe ili posude sa hranom tačno ispred sebe. Sipajte, sedite za sto za ručavanje i pojedite svoj obrok. Na taj način sprečićete konstantna dosipanja u tanjir iako više niste gladni. Kada pojedete svoj obrok, nemojte odmah sipati još, sačekajte par minuta kako bi želudac mogao da da signal mozgu da je sit i kako bi mozak mogao da obradi tu informaciju. Nemojte zaspati posle obroka ili leći u krevet, prošetajte, pokrenite se, izađite napolje ili budite aktivni na način koji najviše odgovara telu. Na taj način neće se dešavati da se osećate teško, tromo, bez ikakve volje, nespremni za bilo koji drugi rad.

Ali, evo i nekoliko praktičnih saveta koji mogu ,,obuzdati“ apetit i pomoći da se osećate konstantnu i ,,neobuzdanu“ glad.

  • Mahunarke kao što su pasulj, sočivo ili leblebije uspešno se ,,bore“ sa apetitom koji je povećan. U sebi sadrže dosta proteina pa će na taj način dati znak telu da nema potrebe za ponovnim jelom ili prejedanjem.
  • Hleb koji svakodnevno jedete možete zameniti integralnim pirinčem. Pirinač će čak upiti višak soli i vode u želucu, pa nećete imati osećaj nezasitosti.
  • Ukoliko doručak ume da bude pretrpan ili previše obiman, zamenite ga – ovsenom kašom. Ona je u stanju da jako dobro zasiti, ukusna je i regulisaće rad creva, kao i probavu.
  • Jedna voćka poslaće signal želucu i mozgu da je samo ona dovoljna, a pri tome je zdrava. U pitanju je avokado, koji je i ukusan i jako zdrav. Pojedite ga kada osećate glad i ukus će zadovoljiti apetite.
  • Obavezno uključite jaja u ishranu, jako je dobro – zdrava su, a istovremeno će dati telu osećaj sitosti.
  • Ukoliko imate neodoljivu želju za slatkim, uzmite jednu štanglu crne čokolade. Delotvorno je i jako ukusno.
  • Što se tiče napitaka, jako je važno da pijete zeleni čaj jer jako dobro smanjuje apetit.
  • Takođe, skuvajte đumbir i popijte. Smanjiće apetit, a i pročistiće organizam na sjajan način.

Pored promena ili unosa namirnica ili napitaka radi smanjenja apetita, postoje i određene aktivnosti koje mogu pomoći da se smanji prevelika, pa i bespotrebna, želja za hranom. U pitanju su vežbe: trbušnjaci, sklekovi, trbušnjaci na laktovima, trčanje ili vožnja bicikla. Ili, ukoliko je ovo previše zahtevno ili komplikovano, jednostavno – šetajte i hodajte najmanje 30 minuta dnevno.

smanjenje apetita

Pored toga, valja napomenuti par praktičnih saveta za sve one kojima je apetit velika muka:

  • pijte dosta tečnosti na dnevnom nivou
  • hranu servirajte u manje posude
  • nemojte jesti ispred TV – a, na brzinu, u hodu, trku ili stojeći
  • jedite sezonsko voće i povrće
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

povrce

Kako mršaviti pomoću povrća

Kao što i većina nas već zna, povrće je od vitalnog značaja za konzumiranje, bilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *