Kako namirnice utiču na glavobolju

Mnogo ljudi trpi stalne glavobolje, a ne pomišljaju da uzrok tome može biti neki sastojak hrane. Obično se glavobolje pripisuju oboljenjima od sinusa, napetosti ili stresu, ili tegobama zbog migrene. Svi tipovi glavobolja, za koje se smatra da potiču od napetosti, stresa ili sinusa su u stvari blaži oblici migrene, jer potiču od istih bioloških promena u mozgu. Da li će određena osoba imati česte i jake glavobolje zapravo zavisi njene genetske predispozicije. Što je osoba više podložna glavobolji, to je veća mogućnost da se neki činioci pokrenu. Na neke činioce odonosno izazivače glavobolje kao što su promena vremena, jaka svetlost, jaki mirisi se ne može uticati. Ono na čega možete da utičete je način ishrane, koji takođe izaziva glavobolje.

hrana i glavobolja

Kako namirnice utiču na glavobolju

U izazivanju glavobolje retko kad deluje samo jedan činilac. Obično je zajedničko delovanje dva ili više činioca na moždanu aktivnost, zbog toga se dešava da određene namirnice jednom izazovu glavobolju, a jednom ne. Npr. veća je mogućnost da će crno vino izazvati glavobolju kada ste pod stresom, nego kada niste. Presudna je i količina određenih namirnica, koje unosite u organizam, npr. jedna šolja kafe ne mora izazvati glavobolju, ali već 3-4 šolje dnevno, povećavaju mogućnost ili jedna kockica čokolade ne izaziva glavobolju, ali cela tabla može.

Veliki broj namirnica, kao što su čokolada, stari sir, mesne prerađevine, crno vino u sebi sadrže hemikalije, koje nepovoljno utiču na glavobolju kod genetski predodređenih osoba.

Najveći izazivači glavobolje

  1. Crno vino – Od svih alkoholnih pića je najozloglašenije, kada je glavobolja u pitanju. Ako sumnjate da vam ono izaziva glavobolju, posle konzumacije, najverovatnije ste u pravu. Crno vino obiluje mnogim biološki aktivnim supstancama iz grožđa koje izazivaju glavobolju. Crno vino može da izazove migrenu sa pulsirajućim bolom i mučninu, kao i preosetljivost na svetlost.
  2. Čokolada – Čokolada sadrži supstance tzv. feniletilamine, koji pokreću migrenu. Bela čokolada koja sadrži kakao-puter, a ne sadrži čokoladnu tečnost, ne izaziva glavobolju. Znaci negativnog uticaja čokolade na glavobolju, ne moraju da se pojave odmah, može da prođe i do jednog dana da se oseti glavobolja.
  3. Suhomesnati proizvodi – Viršle, slanina, šunka, salama i ostalo sadrže natrijum nitrat, koji izaziva glavobolje.
  4. Veštački zaslađivač – Pogađa one koji su skloni glavoboljama, izaziva migrenu, a mogu da se pojave i vrtoglavica, nestabilnost i smetnje sa vidom.
  5. Kofein- U određenim slučajevima izaziva, a u drugim otklanja glavobolju. Jedna šolja kafe može da otkloni blagu glavobolju, a kofein je i snažno sredstvo protiv bola. Sa druge strane, kofein predstavlja najrasprostranjeniji izazivač glavobolje. Mnogi su ubeđeni da im redovno uzimanje kofeina otklanja glavobolje i donosi brzo olakšanje, međutim on zapravo predstavlja izazivač glavobolje. Kofein sužava proširene krvne sudove, ali kad dejstvo kofeina prođe oni se proširuju više nego ranije. Optimalna količina kofeina varira od osobe do osobe, u zavisnosti od njihovih genetskih predispozicija. Glavobolja može da nastane i zbog uskraćenog kofeina. Oni koji ostave kofein ili ne dobiju dnevnu dozu često osećaju veoma jaku glavobolju, ne mogu da funkcionišu normalno i osećaju se nesposobnim. Jutarnje glavobolje se takođe javljaju zbog nedostatka kofeina tokom noći . Jutarnja šolja kafe nadoknađuje kofein i glavobolja nestaje.
  6. Sladoled- Oštar bol u čelu se javlja od šoka hladnog u ustima. Ovaj bol obično traj od dvadeset do trideset sekundi. Javlja se i kada se pije nešto ledeno.
  7. Alkoholna pića – Glavobolja se ne dobija samo od količine alkohola koji popijete nego i od toga šta pijete. Alkoholna pića obiluju supstancama koje daju ukus i miris. Neki od tih sastojaka su prirodni, dok su drugi veštački. Pića koja sadrže sastojke koji izivaju glavobolju su već pomenuto crno vino, šampanjac, burbon. Piće koje sadrži najmanju koncentraciju štetnih sastojaka je votka, koja najmanje i izaziva glavobolju.
  8. Amini – Ova supstanca je sastojak mnogih namirnica, koje izazivaju glavobolju. Amini se nalaze u sastavu urmi, čokoladi, agrumima, alkoholnim pićima, mlečnim proizvodima, suhomesnatim proizvodima, proizvodima koji sadrže kvasac, smokvama, svom grožđu, jezgrasto voće i kiseli kupus.

Namirnice koje otklanjaju glavobolju

  1. Đumbir – Ima slično dejstvo aspirinu. Ovaj starinski začin je jednako delotvoran protiv glavobolje, kao i lekovi koje vam doktori prepisuju, a nema neželjena dejstva. Đumbir se koristi u lečenju glavobolje, mučnine i nervnih smetnji. Pošto nema neželjenih dejstava preporučuje se i odraslima i deci.
  2. Riba i riblje ulje – Ishrana ribom ili konzumacija ribljeg ulja u kapsulama ili u nekom drugom obliku ima povoljan uticaj na smanjenje glavobolje. Zamena unošenja zasićenih životinjskih masti sa ribom ili ribljim uljem smanjuje stvaranje supstanci, koje pokreću promene koje vode do nastanka migrene. Redovno uzimanje ribe, pogotovo masne ribe, kao što su losos, tuna, skuša i sardine mogu da smanje napade migrene na duže vreme.
  3. Zamena za aspirin – Namirnice bogate bakrom, mineralu koji pomaže u otklanjanju običnih bolova, deluju kao lekovi protiv bolova koje kupujemo u apotekama. Te namirnice su ostrige, džigerica, jezgrasto voće, semenje, zelene masline i pšenične mekinje.
  4. Kod dece u zavisnosti od genetske predispozicije mnoge namirnice mogu izazvati glavobolje kao i alergije. To se razlikuje od slučaja do slučaja. Prva namirnica koju trebate da proverite je mleko, u slučaju da primetite da dete ima glavobolje.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija
Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Marina Davidovic

Avatar photo

SLIČNO

povrce

Kako mršaviti pomoću povrća

Kao što i većina nas već zna, povrće je od vitalnog značaja za konzumiranje, bilo …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *