Kako se kiseli kupus?

Postoji nebrojano mnogo načina da se kupus kiseli i ostavlja da odstoji preko zime. Recepti su različiti, variraju od mesta, vremena, generacije koja ih ostavlja, ali im je zajedničko da se stavljaju u malu burad ili kace, potom se sole, potapaju u vodu i ostavljau da odstoje neko vreme nakon kojeg se kupus može koristiti za jelo i pripremu, a voda koja ostane za njim, takođe se može koristiti na različite načine.

Pored obilja bogatstava dobrih za zdravlje, kupus je već decenijama jedna od omiljenih namirnica, i njegova priprema kako za kiseljenje, tako i za pripremu u kuhinjama, varira, ali nema ograničenja – možete ga kiseliti u podrumu, ali i u špajzu, različitim prostorijama, terasama i balkonima.

kiseljenje kupusa

Recept za kiseljenje kupusa

  1. Pre nego što se pripremi za odlaganje i proces kiseljenja, treba kupiti lepe, zdrave glavice, sveže zelene boje, čije liske nisu oštećene niti uvele, ali su dovoljno velike kako bi se mogle lepo iseći za salatu ili podvarak, ili ako bi se mogle savijati lepe i velike sarme.
  2. Količina koju ćete odložiti zavisi od količine koju ćete pojesti tokom godine, ali za prosečnu porodicu dovoljno je 25kg kupusa, malo više od 1kg soli, bibera u zrnu koji staje u jednu šaku, kao i okvirno 10 listova lovora.
  3. Pre svega, potrebno je dobro očistiti glavice kupusa pre odlaganja u kacu ili bure. Očistite glavicu od suvišnih listova, potom zarežite koren kupusa, a onda ga odložite u posudu koju ste odabrali nameštajući ga tako da koren bude dole.
  4. Glavice slažite prema veličini, dobro koristeći prostor, tako da jedna do druge idu prema veličini tako da među njima ostane što manje prostora.
  5. Nakon ovoga, dodajte hladnu vodu i so koja je predviđena prema receptu. Ukoliko volite slaniji kupus, dodajte još malo soli, po ukusu.
  6. Kupus je nakon slaganja najbolje da pritisnete većim kamenom ili flašom u koju ste nasuli vodu, ali možete staviti i u vreću veću količinu vode, koja će se oblikovati prema načinu na koji je složen kupus, pa će tako sprečiti prolazak vazduha. Ovako ćete sprečiti da se stvori ples na kupusu, a kada želite da ga izvadite iz kace, pomerite kamen, flašu vode ili vreću sa vodom, uzmite kupus, pa potom vratite predmet koji  ste potisnuli slaganje.

Proces kiseljenja ubrzaćete ukoliko nekoliko dana kacu ili bure držite na toplom, a potom ga prebacite na mesto koje je hladnije i gde je temperatura niža.

Vreme za koje kupus treba da se kiseli jeste oko dva meseca. Takođe, važnije napomenuti da bi u nekoliko prvih dana trebalo da pustite vodu iz bureta ili kace, pa je opet vratite u bure ili kacu jer ćete na ovaj način potpomoći da se so brže razgradi i rastvori i da dođe do kupusa.

Takođe, postoje i recepti u kojima se u zasečeni koren kupusa sipa so, pa se glavice tek onda slažu. Neki ljudi koji ovako ostavljaju kupus svedoče da je bio dovoljno slan, ali i da je ovaj proces bio lakši jer nisu imali mogućnost da vodu izvade iz kace ili bureta pa je ponovo vrate, a kupus je nakon predviđenog vremena bio jednako slan.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Nađa L

SLIČNO

corba od brokolija sira

Kako napraviti čorbu od brokolija i sira

Bilo da je zima ili leto, supe su zdrave, ukusne i primamljive. Supa sa brokolijem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *