Kako napraviti poparu

U kući imate samo stari hleb, niste u mogućnosti da kupite svež, niti da umesite domaću pogaču, jer niste nabavili dovoljno pšeničnog brašna, a gladni ste i voleli biste pojesti nešto toplo, slasno i ukusno za večeru. Predlažemo da napravite poparu.

kako napraviti poparu

Kako se pravi domaća starinska popara

Ispratite naredne korake i naučite kako da od starog hleba napravite ukusan obed koji će voleti svi vaši ukućani, deca posebno.

  1. U lončić ili šerpu sipajte vodu do visine nekoliko prsta. Možete staviti i više vode, sve zavisi koliku količinu popare želite prigotoviti. Mera od 2dl vode i 250 do 300 grama hleba (oko pola vekne hleba) je mera za jednu do dve porcije, sve zavisi koliko ste ješni.
  2. Uključite ringlu na šporetu na srednju jačinu.
  3. Stavite lončić ili šerpu sa vodom na uključenu ringlu, kako bi se voda ugrejala.
  4. U vodu ubacite komadić maslaca ili margarina (oko 50 grama).
  5. U činiji izlomite hleb na komade, kao kada biste ga iskidali da nahranite ptice na ulici ili u dvorištu. Dakle, veličine kockica od po jedanog kubnog centimetra.
  6. Kada voda provri dodati izlomljene komadiće hleba. Kada promešate smesa mora biti gusta, ali ne pregusta. Potrebno je da hleb upije vodu, da omekša. Svaki komadić, nakon što se promeša, mora biti nakvašen. S tim da smesa ne sme biti suviše retka. Tačnije, hleb ne sme upiti previše vode. Izraženo u merama, obično na 2dl vode ide oko pola vekne hleba. No, može doći do odstupanja, u zavisnosti od starosti hleba, zato je najbolje na licu mesta, postepeno dodavati šaku po šaku komadića hleba i mešati. Kada procenimo da je smesa gusta, stajemo sa dodavanjem hleba. Suštinski, čak i da napravite retku smesu, obrok ćete moći da pojedete. Isto važi i za pregustu smesu. Pitanje je samo da li volite gušće ili ređe. U svakom slučaju, tendencija je da se napravi neka sredina, jer tako obično, popara biva najukusnija. Kao u priči „Zlatokose i tri medveda“, gde je Zlatokosa probala prvo vrelu, pa hladnu kašu, i tek kad je kušala iz treće zdele koja nije bila ni topla ni hladna, mogla je reći da joj je baš po meri.
  7. Izlomite na komade kravlji ili ovčiji sir. Ko voli može i kozji sir. Na 2dl vode i oko 300 grama hleba, potrebno je oko 150 grama sira.
  8. Dodajte u smesu izlomljeni sir.
  9. Mešajte smesu dok se sir ne otopi i sjedini sa njom.
  10. Sklonite lonac sa jelom sa ringle.
  11. Isključite šporet.
  12. Servirajte poparu dok je još uvek, vruća. Nemojte čekati da se ohladi. Popara se jede dok je smesa topla da se pri svakom zahvatu odvaja vruća para.

Ovladavši tehnikom pravljenja popare potpomažete ekonomičnijem raspolaganju resursa. U svetu dnevno ima na stotine gladnih, koji jedva da uspevaju dobiti krišku hleba za pojesti. Ekomičnim raspolaganjem namirnicima u sopstvenom domu stvaramo sebi bezbednije uslove za opstanak i život na zemlji, bez da se bojimo gladi. U znanju je moć. Mnogo toga što smatramo beskorisnim, može se zapravo, ponovo uspešno upotrebiti, samo treba znati kako. Malo hleba, komad sira, zdelica pitke vode, i šta nam više treba do li plavog neba.

Želimo vam prijatan i ugodan obrok!

Neophodne stvari:
šporet, lonac ili šerpa, kašika za mešanje, stari suvi hleb, maslac ili margarin, sir, voda

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

corba od brokolija sira

Kako napraviti čorbu od brokolija i sira

Bilo da je zima ili leto, supe su zdrave, ukusne i primamljive. Supa sa brokolijem …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *