Kako skuvati jaja

Kuvanje jaja može biti nezgodno – tek kada ih otvorite nakon kuvanja možete proveriti da li su dovoljno kuvana. Proces koji se nalazi u osnovi kuvanja je mnogo komplikovaniji nego što većina ljudi može i da zamisli, jer postoji veliki broj raznovrsnih faktora koji utiču na to kako će kuvano jaje na kraju ispasti. Međutim, ako pratite dole navedene korake, dobićete rezultate koje želite.
Kako skuvati jaja

Kako skuvati jaja

  1. Lagano položite jaja u prazan lonac ili posudu.
  2. Sipajte vodu preko jaja tako da ona dostigne visinu oko 2,5 cm uz zid lonca. Koristite vodu koja je postigla sobnu temperaturu. Ako je voda hladna, biće potrebno više vremena da se jaja skuvaju. Međutim, ako je voda već vruća, možete rizikovati da se prerano ugreje i prekuva jaja ( tj. predugo ćete držati jaja na temperaturi ključanja).
  3. Dodajte jednu veliku kašiku soli ili sirćeta u vodu. So i sirće pomažu brže zgrušnjavanje proteina u belancetu jajeta tako da će se bilo koja pukotina na ljusci jajeta brzo začepiti.
  4. Pokrijte lonac.
  5. Voda mora da prokuva. Ostanite blizu šporeta i osluškujte; trebalo bi da čujete kada voda počne da ključa. Nemojte skidati poklopac da biste to proveravali. Čim voda proključa, ne oklevajte već odmah skinite lonac sa vatre. Na taj način ćete sprečiti da se jaja prekuvaju. Ostavite lonac i dalje pokriven poklopcem tako da voda ima temperaturu malo nižu od tačke ključanja.
  6. Ostavite jaja da odstoje 3-5 minuta da biste dobili jaja kuvana na tihoj vatri ili meko kuvana (rovita) jaja. Meko kuvana jaja imaju tek malo čvrsto spoljašnje belance, mlečno unutrašnje belance, toplo žumance, a jedu se pomoću kašike kojom se vade iz ljuske.
  7. Ostavite jaja da odstoje 5-6 minuta da biste dobili poširana jaja. Poširana jaja imaju polutečno žumance, a spoljašni deo belanca je dovoljno čvrst tako da ljuska može da se ljušti.
  8. Ostavite jaja da odstoje 10-15 minuta da biste dobili tvrdo kuvana jaja. Neka odstoje 10 minuta ako želite da žumance bude tamno žuto, vlažno i pomalo da liči na paštetu; a 15 minuta ako želite da žumance bude jako žuto, suvo i da se mrvi.
  9. Ohladite jaja odmah po isteku određenog vremena. Da biste zaustavili proces kuvanja, iscedite vruću vodu i zamenite je hladnom. Dodajte nekoliko kockica leda u vodu.
  10. Ostavite kuvana jaja u frižideru dok se potpuno ne ohlade. Na taj način ćete omogućiti belancetu jajeta da se zgusne, a samim tim biće lakše i oljuštiti jaja.
    • Možete držati jaja pod hladnom vodom u sudoperi dok ih ljuštite. To će vam pomoći da jaje lakše odvojite od ljuske.
    • Tvrdo kuvana jaja je lakše potpuno oljuštiti ako ljuske puknu dok ih hladite u vodi. Kada se završi kuvanje jaja, isipajte vruću vodu i zamenite je hladnom. Podignite svako jaje posebno (pazite, jaja će i dalje biti vruća), i bacite ga natrag u lonac sa hladnom vodom tako da ljuska pukne. Dok se jaja budu hladila, voda će se uvući ispod ljuske. Onda će biti lakše skinuti ljusku bez odvajanja delova jajeta. Ovo je naročito koristan savet ako pravite jela kod kojih je izgled veoma bitan, kao što su punjena jaja.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

Kako se čiste lignje

Lignje su životinje koje pripadaju grupi mekušaca glavonožaca. Ima ih preko 300 različitih vrsta i …

2 komentari

  1. Avatar photo

    Tekst je sjajan, ali posirana jaja nisu ovo sto si napisala – posirana jaja su prakticno jaja „przena“ na vodi. Prokljucalu vodu treba jako promesati da se napravi vir i onda se u taj vir razbije jaje = dobija se „kuvano jaje na oko“ odnosno posirano jaje.

  2. Avatar photo

    Sve u svemu sjajno sa pratećom sjajnom fotkom.Pohvale.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *