Kako skuvati pirinač

Kuvanje pirinča je jedna od onih svakodnevnih stvari koje svi moraju da rade, ali čini se da niko ne zna tačno koji je najbolji način za to! Za većinu ljudi, najveći problem predstavlja pirinač koji se zalepi na dno lonca ili potpuno zagori.

Ukoliko se budete držali uputstava naznačenih u ovom članku, više nećete morati da brinete o lepljenju ili zagorevanju pririnča. Pošto se lonac ne nalazi na otvorenom plamenu, a para čini da on ostane navlažen i nakon što se završi kuvanje pirinča, možete prošetati, dremnuti, čak i zaboraviti da se ostavili pirinač da se kuva. Nakon toga, videćete da ste dobili sjajno skuvanu rižu!

kako skuvati pirinac

Kako skuvati pirinač

  1. Pripremite pirinač za kuvanje. Uobičajena riža koja se može naći u prodavnicama je obogaćena važnim vitaminima i mineralima (kao što su gvožđe i nijacin), od kojih će se većina sprati ako pirinač potopite u vodu ili ga operete pre kuvanja. S druge strane, potapanje i pranje pirinča pre kuvanja imaće za posledicu mekše kuvan, lako svarljiv pirinač sa punijim zrncima koja se ne lepe. Ispiranje će ukloniti veliki procenat skroba u zrnu, a proteini će ostati netaknuti.
    • Potopite pirinač u hladnu vodu na 30-60 minuta; ili
    • Isperite ili duže perite pirinač u sudoperi dok voda ne postane dovoljno čista da kroz nju vidite pirinač. Uglavnom, pustite slabiji mlaz vode da teče i protresite posudu sa rižom dok beličasta voda ne postane potpuno čista.
  2. Izmerite jednu šolju opranog pirinča i stavite ga u posudu za kuvanje. Ako ste preskočili korak sa potapanjem pirinča u vodu ili pranjem, možete meriti suv pirinač pravo iz pakovanja.
  3. Sipajte jednu i po šolju hladne vode u posudu za kuvanje. U zavisnosti od vrste pirinča i vašeg ukusa, možete dodati za jednu četvrtinu šolje više vode.
  4. Dodajte u posudu pola velike kašike soli.
  5. Stavite pirinač na umereno do visoku temperaturu da se kuva.
  6. Kada pirinač prokuva tako da se naprave mehuri koje nećete moći ni mešanjem da razbijete, smanjite vatru na najmanju moguću temperaturu i nastavite sa laganim krčkanjem još pet minuta. Stavite na posudu poklopac koji dobro naleže.
    • Znaćete da je pirinač dovoljno prokuvao kada se pojave veliki mehurovi koji neće iščeznuti ni uz mešanje i stalno će izbijati na površinu. Prilikom kuvanja pirinča, neophodno je da vam pirinač ovako dobro proključa da bi se stvorilo dovoljno pare koja će pomoći da se pirinač potpuno skuva.
  7. Isključite vatru nakon pet minuta. Postavite papirni ubrus između poklopca i lonca da biste izbegli nagomilavanje vlage. Nemojte podizati poklopac pošto će para unutar posude dokuvati pirinač.
    • Pirinač u posudi će biti u potpunosti kuvan, lako svarljiv i spreman za jelo otprilike 10 minuta nakon što isključite šporet.
  8. Probajte malo pirinča da biste se uverili da je kuvan (ovo ne bi trebalo da predstavlja problem ako ste tačno izmerili vodu). Ako pirinač još uvek malo krcka pod zubima, vratite poklopac na posudu da biste zadržali paru, sipajte u šolju malo vrele vode sa slavine (ne previše, možda samo četvrtinu šolje) i dodajte je u lonac. Vratite poklopac i sačekajte nekoliko minuta.
  9. Nakon što ste se uverili da je pirinač kuvan, skinite poklopac sa posude i dozvolite pari da izađe. “Razbarušite” zrna pirinča tako što ćete ih rastresati pomoću viljuške.
  10. Prespite pirinač u zagrejanu posudu za serviranje koristeći metalnu kašiku, jer drvena kašika često izgnječi zrna pirinča.
  11. Pročitajte i Kako obariti pirinač.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Milica Totić

Avatar photo
Trenutno nezaposlena, ali i dalje uvek uživam dok pravim hranu. Zato ću veoma rado podeliti neke tajne iz moje kuhinje ovde..

SLIČNO

Kako se čiste lignje

Lignje su životinje koje pripadaju grupi mekušaca glavonožaca. Ima ih preko 300 različitih vrsta i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *