Kako se pravi domaće voćno sirće

Voćno sirće može se praviti od svakog voća, zrelog ili zelenog. Opalo voće, ono nedozrelo ili prezrelo, kao i ono koje je već počelo da truli, najbolje će se iskoristiti ako se od njega napravi sirće. Evo našim domaćicama nekoliko uputstava kako da od ovakvog voća naprave dobro sirće.
Vocno sirce

Prvi način:

Opalo, nagnječeno ili natrulo voće stavi se u poveći sud, sipa se mlaka voda i ostavi na toplom mestu. Posle četiri nedelje tečnost se procedi, sipa se u boce ili balone i ostavi i dalje na toploti još 3-4 nedelje. Posude ne treba zatvarati. Da bi se ubrzao proces kiseljenja, može se ovoj tečnosti dodati malo vinskog sirćeta. kada sirće dobije prijatan, kiseo ukus, boce ili balone treba zatvoriti.

Drugi način:

Voće (odabrano za pravljenje sirćeta) izgnječi se dobro u čistoj posudi, zatim se nalije mlakom vodom i to tako da se na kilogram voćne kaše stavi 2 litre vode. Posudu treba držati na toplom mestu kako bi se smesa dobro ukiselila. Ovaj proces biće brži ako je toplota veća. Kada ova kaša počne da dobija nakiseo ukus, procedi se kroz krpu pa se oceđena tečnost nalije u čiste sudove i ostavii nekoliko nedelja da miruje. Ovoj se tečnosti, radi ubrzanja procesa i boljeg ukusa, može dodati malo vinskog sirćeta i malo crnog hleba. Posle nekoliko nedelja, ova se tečnosti ponovo procedi i sipa u boce kao gotovo sirće.

Treći način:

Krupno se iseku i u nekoj posudi dobro izgnječe sve vrste opalog voća, zajedno sa ljuskom, potom se nalije mlakom vodom i ova kaša se ostavi 8-10dana da se ukiseli. Posle toga se kaša ocedi, doda se malo pivskog kvasca i parče crnog hleba, pokroje krpom i stavi na toplo mesto da se potpuno ukiseli. Kada se ovaj proces završi treba kiselu tečnost ponovo procediti i usuti u određene posude, boce ili staklene balone.

Često se desi da se sirće zamuti. Da bi ga izbistrili treba na litar mutnog sirćeta usuti kašiku svežeg mleka. Posle 24 h sirće se izbistri, talog padne te sirće tada treba presuti u druge posude. Ako se ipak odmah ne izbistri, treba ponoviti postupak.
Obojeno i mutno sirće može se očistiti od boje i izbistriti ako se procedi kroz hartiju za ceđenje, tzv. filter-papir, ili se procedi kroz deblji sloj vate.

Gips je takođe odlično sredstvo za izbistravanje tečnosti. U mutno vino, sirće, liker i druga pića treba staviti malo gipsa, pa će se zamućena tečnost izbistriti a da pri tom nimalo ne promeni svoj prirodan ukus.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Dragana Đajić

Avatar photo
If you want it, U can catch it.:)

SLIČNO

Kako se čiste lignje

Lignje su životinje koje pripadaju grupi mekušaca glavonožaca. Ima ih preko 300 različitih vrsta i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *