Kako se moliti pomoću brojanica

Postoji legenda o tome da današnja brojanica nastala tako što je jednom monahu, prilikom truda da je isplete, nečastivi je uporno razvezivao čvoriće, i tako se ovaj mučio sve dok mu se nije javio anđeo i pokazao kako se plete čvor od sedam upletenih krstova. Ovako komplikovan čvor ni nečastivi nije mogao da rasplete.

Brojanice su obično crne da bi nas podsećale kako bi trebalo da skromno i u vrlini živimo i ponašamo se shodno tome. U novije vreme se pletu od konaca raznih boja, što ne menja njihovu osnovnu namenu i to nikad ne treba zaboraviti.
Postoji nekoliko vrsta brojanica: male, koje imaju 33 i veće, sa 50, 100 i 300 čvorića.
brojanica

Kako se moliti pomoću brojanica

  1. Pravoslavni hrišćanin bi trebalo da se moli, po mogućnosti na mirnom i tihom mestu, stojeći ispred ikone i upaljenog kandila, ili sveće, ali ako je neko bolestan, ili iscrpljen, može se moliti sedeći, ili ležeći. Molitva pomoću brojanice može da se obavlja na svakom mestu i u svakoj prilici, reči molitve možemo da izgovaramo u sebi prateći je neprimetno okretanjem brojanice, na primer dok šetamo, kad smo u javnom prevozu, u čekaonici, čak i kad razgovaramo sa nekim, ali samo ako smo u stanju da svojom molitvom ne privlačimo pažnju drugih ljudi, već da je neprimetno obavljamo, inače takva molitva bi biloa čisto poziranje i ne bi bila ugodna Bogu, niti bi nam bila korisna, već više na štetu.
  2. Sabravši misli uzmemo levom rukom kuglicu brojanice (ili krstića), drzeći je lagano između palca i kaziprsta.
  3. Prekrstimo se desnom rukom i tiho, ili u sebi, počnemo molitvu odbrojavajući svaku pojedinu molitvu jednim čvorićem, počevši od krstića.
  4. Najuobičajenija molitva kojom se molimo na brojanici je takozvana ISUSOVA MOLITVA koja glasi: “GOSPODE ISUSE HRISTE, SINE BOŽIJI, POMILUJ ME GREŠNOGA/GREŠNU” . Ova molitva ima i svoju kraću verziju koja glasi: “GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ ME”.
    Isusova molitva je najvažnija molitva svakog pravoslavnog hrišćanina i ona, po crkvenim pravilima može da zameni sve druge molitve.
  5. Pored Isusove molitve hrišćani se mole Presvetoj Bogorodici i svetiteljima na sledeći način: “PRESVETA BOGORODICE SPASI ME GREŠNOGA/GREŠNU” i “SVETI (ime svetitelja) MOLI BOGA ZA MENE GREŠNOGA/GREŠNU.”
  6. Pomoću brojanice mozemo da se molimo za naše bližnje- roditelje, decu, bračne drugove, rodbinu, dobrotvore, prijatelje… pa čak i neprijatelje, a sve prema tome za kakvom molitvom u datom momentu imamo potrebu. Uzimamo brojanicu i na prvom čvoriću izgovaramo reči: “GOSPODE ISUSE HRISTE POMILUJ SLUGU (sluškinju, sluge) SVOGA ***** (navedite ime ili više imena za koje se molimo), a ako ih ima više, na ostalim čvorićima ne ponavljamo imena onih za koje se molimo, nego samo:”GOSPODE ISUSE HRISTE POMILUJ POMENUTE SLUGE SVOJE”.
  7. Isto tako mozemo da se molimo i za upokojene srodnike i bližnje molitvom:”GOSPODE ISUSE HRISTE UPOKOJ DUŠE USNULIH SLUGU SVOJIH ***** (navedite imena upokojenih ), “GOSPODE ISUSE HRISTE UPOKOJ DUŠE POMENUTIH SLUGU SVOJIH”.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Vesna

Avatar photo

2 komentari

  1. Hvala vam.Vrlo koristan članak :)

  2. Avatar photo
    Vesna Bogdanovic

    Nema na čemu.

    Molim vas da imate u vidu da je ovo jedan od prvih članaka koje sam pisala, da je tema jako osetljiva i da je moguće da sam nešto izostavila, ili da sam negde pogrešila.

    Ako neko primeti grešku, ili da sam u članku nešto izostavila, biće mi drago da to napiše u komentaru.
    Smatram da bi to svima bilo od koristi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *