Kako je učio Buda

Budizam je nastao u Indiji oko 527.godine pre nove ere. To je mešavina filozofije i religije. Osnivač je Sidarta Gautama koji je dobio titulu buda što u prevodu znači budan ili probuđen. Cilj budizma je pronalaženje sopstvenog mira, koje u današnje vreme svima nama manjka. Sam Buda sebe smatra običnim čovekom, ne Bogom, ne guruom, ne duhovnim učiteljom, već jednim od nas koji je tražio i promašao uz pomoć meditacija mir koji mi i dalje tražimo. Ako imamo želju da ga pronađemo to je dobar znak, zapravo prvi korak ka tom putu.
buda

4 plemenite istine

  1. Postoje 4 plemenite istine koje svako od nas mora da razume.

    Prva: istina o patnji.
    Život je patnja, starost je patnja, smrt je patnja. Ako nam se želje ne ispune mi patimo, ako nam ne ide sve kao po loju, kao što smo planirali, patimo.Ako nas nešto boli, ako izgubimo nekoga koga smo voleli, ako imamo neplaćene račune, velike želje o putovanju po svetu, ljubomorni smo što ne možemo kupiti neke krpice koje smo videli u izlogu nekog dobrog butika, PATIMO.
    Mi živimo da bismo patili.

  2. Druga: istina o nastanku patnje.
    Glavni uzrok patnje je žudnja.
    Žudnja može biti za čulnim zadovoljstvima, za večnim postojanjem i za samoponištavanjem. Svaka žudnja ima svoj koren .Gde god ima privlačnih i prijatnih stvari pojavljuje se i ima svoj koren.
    Buda je govorio „Svet je gladan i žedan i robuje želji.“
    Prema njegovim analizama sva zla na zemlji počev od sukoba, nevolja, ratova posledica su ljudske sebičnosti (žeđi).
  3. Treća: istina o prestanku patnje
    Pošto smo skontali da je uzrok patnje požuda, želja, vezanost da bi smo udavili patnju potrebno je da udavimo njih. Da naučimo da živimo bez želja, očekivanja, nadanja, preteranog vezivanja. Moglo bi se reći poput nihilista.
  4. Četvrta: istina o putu okončavanja patnje.
    Usko je povezana sa plemenitim osmostrukim putom.
    Prvo pravilo je da se ovo gore sve razume.

Plemeniti osmostruki put

  1. Ispravno razumevanje 4 plemenitih istina
  2. Ispravna namera
  3. Usmerite život na pravi put.
  4. Ispravno govorenje (ne psuj, ne ogovaraj, ne povređuj rečima)
  5. Ispravno delanje (pet pravila morala)
  6. Ispravno življenje
  7. Ovde je jako bitno da zarađujete sami za svoj život,na pošten način i ne zavisite materijalno od drugih.
  8. Ispravan napor
  9. Razmišljajte pozitivno, oblake sa negativnim mislima oterajte .Odbacite zavist, pohlepu i ljubomoru. Naučite da budete ispunjeni blagonaklonošću i ljubavlju.
  10. Ispravna svesnost
  11. Pokušajte da budete svesni svog tela,misli i osećanja i da ih analizirate.
  12. Ispravna koncentracija.
  13. Dostiže se uz pomoć meditacije. Što se više vežba biće bolja. Dovešće vas do višeg stanja svesti i boljeg razumevanja svega oko sebe.

Pet pravila morala

  1. Ne ubijaj, ne povređuj kako ljude tako ni životinje.
  2. Ovo striktno ne mora da se odnosi na način ishrane, sam Buda nije bio vegetarijanac. Bitno je da ti sam ne učiniš tako zlodelo, prerađeno meso koje se kupuje u prodavnicama se ne računa.
  3. Ne kradi.
  4. Ne laži, ne vređaj, ne ogovaraj, ne svađaj se, ne upućuj pogrdne reči.
  5. Neguj iskrenost prema svome partneru.
  6. Ne uzimaj droge ili bilo šta što ti pomućuje razum i pamet, alkohol i druge opijate.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

anya

Avatar photo
Veliko dete.U pmsu jednom mesečno 30 dana ( za one koji su se pitali da li izlazim iz njega).Hejter kategorija A šablon zašto belo kad može crno.Zavisnik od leptirića u stomaku,hodanja po oblacima i crtanja srcića.Ne voli životno takmičenje,nadmetanje i kopiranje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *