Kako posaditi pšenicu za Božić

Božić je najveći hrišćanski praznik koji se slavi 25. decembra, po Gregorijanskom odnosno 7. januara, po Julijanskom kalendaru. Rođenje Isusa Hrista je praznik koji se proslavlja sa porodicom u domu, kao i odlaskom na crkvena bogosluženja. Uz sve običaje, okupljanje cele porodice oko bogate trpeze je centralni događaj. Obavezno se pali kandilo i lomi se česnica. Na stolu je i Božićno žito obavezno.

Da bi izraslo do Božića treba ga na vreme posaditi. Treba da je zeleno i bujno, jer će takvi biti i usevi tokom godine, po verovanju.
psenica-za-bozic

Kako posaditi pšenicu za Božić

Pšenica se sadi 13. decembra, na dan Sv.Lucije kod katolika, odnosno na Sv.Nikolu, 19.decembra kod pravoslavaca.

Za sadnju pšenice potrebna je pšenica, otprilike jedna šaka i tanjir ili posuda u koju će se posaditi.

 1. Stavlja se zemlja u plitku posudu, a na nju se poređa pšenica, koja je stajala u vodi preko noći. Odgore se zrna prekriju sa još malo zemlje. Svakodnevno zemlju treba kvasiti tj. prskati vodom na sobnoj temperaturi.
 2. Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju. Ostavi se do ivice bar 1 cm jer će se pšenica nicanjem raširiti. Zalivati umereno. Najbolje je samo prskati vodom jednom do dva puta dnevno.
 3. Može se u sredini tanjira – posude ostaviti prostor u koji će doći sveća. Uzeti plitki tanjir po zelji, u sredinu staviti manju čašu (za rakiju). Nasuti zrna pšenice oko čaše do ivice tanjira.
 4. Pšenicu, koju ste posadili na jedan od ova tri načina, možete prekriti pamučnom tkaninom natopljenom vodom. Stavlja se preko, da bi zrna ravnomerno bubrila i da bi dobijala dovoljnu količinu vlage za to. Kada se pojave prve klice tkaninu treba skloniti da bi pšenica nesmetano nicala.
 5. Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Stavi se sveća u sredinu, a žito se po sredini veže crvenom mašnom ili trakom u vidu trobojke (zastave).
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Aleksandra Stanković

Avatar photo
:-)

2 komentari

 1. Avatar photo

  Kada sam se u decembru setila da zelim ovakvo zito u svom novom domu, vec.je bili kasno da bude ovakvo do bozica pa sam kupila gotovo…
  Ali sada cu da napravim eksperiment pa da znam za sledecu godinu!!

  • Avatar photo
   Aleksandra Stanković

   :-) I kod mene najčešće bude prekasno,ali sam se ove godine malo potrudila.
   Ako ćete je posaditi sada,za probu,nemojte je bacati,već kad lepo izraste upotrebite je u nekoj salati npr.Kada nikne nekih 10cm,treba je ošišati i naseckati u svežu salatu (najbolje u kupus salatu).Klice pšenice su jako zdrave,pa je šteta ne iskoristiti ih.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *