Kako se slavi slava

Ukoliko želite da obeležite svoju porodičnu slavu na srpski tradicionalni način, niste sigurni da poznajte sve neophodne detalje kako to učiniti, a ne želite da pogrešite ili ispustite neki od slavskih obreda, ovaj članak je tu da vam pomogne.

kako se slavi slava

Kako se slavi slava

Ispratite sledeće korake i bićete iskusan domaćin u obeležavanju svoje krsne slave.

  1. Nekoliko dana uoči slave, potrebno je da sveštenik osvešti slavsku vodicu. Najverovatnije će vas sveštenik iz vašeg kraja sam posetiti. No, ukoliko ne dođe, obavezno ga pozovite.
  2. Deo osvećene vodice upotrebiti pri spravljanju testa slavskog kolača.
  3. Slavski kolač se mesi od pšeničnog brašna. Potrebno je da bude kružnog oblika i da bude ukrašen krstom i pečatom na sredini sa slovima ИС ХС НИ КА. Ta slova imaju značenje – Isus Hrisos pobeđuje!
  4. Pored slavskog kolača od glavnih obrednih predmeta za slavu obavezno treba spremiti i koljivo (kuvano žito koje se zaslađuje medom ili šećerom), kao i voštanu sveću, ulje za kandilo, crveno vino i ikonu svetitelja.
  5. Po crkvenim propisima slava se slavi jedan dan i to na dan sveca. Međutim, ukoliko želite da ispoštujete tradiciju našeg naroda, onda ćete slavu obeležiti tri dana. Dan pre slave, uveče obeležava se „navečerje“ kada se oko zajedničke trpeze okupljaju članovi porodice sa gostima. Glavni obredi vezani za slavu se vrše na sam dan sveca, glavni dan slave. Dan nakon, obeležava se „pojutrica“ ili „ispraćaj“. Do većeri se obično, razilaze svi gosti.
  6. Pred ikonom svetitelja na dan slave, obavezno treba da gori kandilo.
  7. Na glavni dan slave, dva obreda su najznačajnija: rezanje slavskog kolača i „dizanje slave“. Njih je potrebno obaviti pre ručka.
  8. Upaliti sveću.
  9. Pored slavske sveće, pali se i jedna manja sveća koja se ubada u koljivo.
  10. Sveštenik reže kolač. Ukoliko sveštenik nije u mogućnosti da bude prisutan na slavi, njegovu ulogu preuzima domaćin. Prerezani kolač se preliva unakrsno vinom. Zajedno sa sveštenikom, kolač domaćin okreće u pravcu kretanja sunca. Ukoliko je domaćin u ulozi sveštenika, onda to čini zajedno sa uglednim gostom. Kolač se okreće triput i naizmenično ljubi. Sveštenik ili osoba u ulozi sveštenika izgovara – Hristos po sredi nas! Dok druga osoba učesnik u ljubljenju kolača veli – Jeste i biće! (Alternativno slavski kolač domaćin može rezati sa sveštenikom u crkvi.)
  11. Kolač prelomiti na četiri dela. Četvrtinu u kojoj je uboden bosiljak, domaćin diže uvis i nazdavlja slavi. Ovaj obred se naziva „dizanje slave“.
  12. Iz zdelice sa koljivom svi prisutni na slavi uzimaju i probaju po jednu kašiku prekrstivši se pritom.
  13. „Oranje“ je obred u kome se svi ukućani uhvate za pogaču i vuku. Ko odlomi najveće parče biće najuspešniji u radovima te godine. Pogača stoji ispod slavskog kolača.
  14. „Napijanje u slavu svecu“ – prvu zdravicu izgovara najugledniji gost na slavi, podižući pritom, času s vinom. U drugoj zdravici se nazdravlja domaćinu i članovima njegove porodice da imaju puno zdravlja, a u trećoj za sveopšti mir, blagostanje i dobro naroda.
  15. Slavska trpeza može biti posna ili mrsna u zavisnosti da li se tog dana po crkvenom kalendaru posti ili mrsi.
  16. Za mrsnu trpezu obično se sprema supa, rinflajš, sarma (i/ili punjene paprike), pečenje (najčešće praseće) i torte i kolači.
  17. Za posnu trpezu sprema se riblja čorba, zapečen pasulj prebranac, posne sarme (i/ili punjene paprike), riba, posne torte i kolači.
  18. Jela se serviraju na trpezi redom koji je naveden u prethodne dve stavke. Počinje se dakle, sa supom ili čorbom, a završava dezertima.
  19. Na kraju dana kada dogori, sveću domaćin gasi vinom.

Lista potrebnih stvari potrebnih za organizovanje slave:
voštana sveća, kandilo, ikona sveca, slavski kolač, vino, koljivo, osveštena slavska vodica, bosiljak, pogača, set slanih i slatkih jela.

Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jovan Spasojević

Avatar photo
Obožavam da istražujem i dolazim do novih saznanja. Jako mi se dopada vaš sajt. Pokušaću i ja da doprinesem neki savetima.

SLIČNO

Kako je Afrika dobila ime

Čim čitate ovaj članak, verovatno ste se zapitali kako je Afrika dobila ime. Pre nego …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *