Kako lečiti prehladu

Kako lečiti prehladuSa prvim hladnijim danima, počinje i sezona gripa, zato je jako bitno da znate kako lečiti prehladu. Najobičnija prehlada se, ako se ne leči na vreme, u tom slučaju javlja kao predznak oboljenja gripa. Povišena temperatura, mada ne mora uvek biti, curenje iz nosa, bol i peckanje u grlu, kijavica, zapušen nos…su samo neki od simptoma prehlade.
Pošto smo već na pragu zime, kad će prehlade biti sve češće, predlažemo vam par saveta kako je što pre izlečiti.

Kako lečiti prehladu

  1. Mirujte. Najčešća preporuka lekara je da svaku prehladu, ma kako ona bezazlena bila, preležite, jer upravo mirovanje jača otpronost imunog sistema, pošto telo ne troši energiju na druge aktivnosti.
  2. Što više tečnosti. Mnoge naučne studije su pokazale da je ovo u stvari jedna velika zabluda, jer vam neće pomoći da se rešite prehlade. Međutim, konzumacija čajeva, ceđenih sokova, uz dodatke vitamina C vam i te kako može pomoći da ublažite simptome prehlade i deluje preventivno protiv dehidratacije organizma, u slučaju visoke temperature.
  3. Ne budite sami svoj doktor. Ovo se prvenstveno odnosi na uzimanje antibiotika na svoju ruku. Kod običnih prehlada, nije potrebno uzimanje antibiotika, čak ni preventivno, jer se oni koriste samo u slučaju prehlada, koje sa sobom nose i virusne infekcije. Zato pri najmanjoj pojavi simptoma prehlade, posetite svog doktora, koji ipak zna bolje od vas.
  4. Domaća radinost. Ukoliko je prehlada ipak slabijeg intenziteta, mogu pomoći i neki tradicionalni ‘medikamenti’, kao što su karamelizovano mleko (takozvani šerbet), razne vrste kompota, obloge od komove rakije ili sirćeta, koje su se pokazale kao vrlo delotvorne u snižavanju temperature.
  5. Tuširanje. Ukoliko imate povišenu temperaturu, pre nego što počnete sa uzimanjem brufena ili nekog drugog leka namenjenog njenom snižavanju, pokušajte da se preznojite. Obucite se slojevito, lezite, i pokrijte se. Ukoliko vas uhvati drhtavica i oblije znoj, ne bojte se, to je znak da se telo bori protiv temperature. Zatim se odmah istuširajte mlakom vodom, presvucite i nastavite da odmarate.
  6. Prilagodite ishranu. U vreme mirovanja tokom prehlade, izbegavajte tešku hranu. Jedite što više tečne hrane, koja neće opteretiti želudac i tako trošiti organizmu neophodnu energiju.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

kako ukloniti krpelja

Kako izvaditi krpelja

Sa dolaskom proleća, lepog vremena, sunca, sveže zelene trave, eto nama i krpelja!  Iako nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Sahifa Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.