Kako izlečiti upalu grla

Kako izleciti upalu grlaDa li vas muči upala grla? Evo nekih predloga koji vam mogu ublažiti bol u grlu dok potpuno ne ozdravite.

Tečnosti

  1. Pijte puno vode.
  2. Izbegavajte gazirana pića. Ispijanje Coca-Cole ili nekog drugog osvežavajućeg gaziranog pića u kombinacija sa pastilama za grlo će ih omekšati i izaziva bol.
  3. Pijte tople napitke i supu. Ovo će olakšati bol, i nadoknaditi tečnost i neke hranjive sastojke. Pileća supa je dobar izbor.
  4. Pijte čaj sa limunom (može i zeleni ili biljni čaj) sa medom. Ovo odlično pomaže.
  5. Presecite limun na pola, stavite ga na tiganj i ispecite ga na peći, ili dok mu kora ne postane zlatno-braon. Iscedite sok iz njega i pomešajte sa kašikom meda. Promešajte i popijte.
  6. Pomešajte đumbir sa limunadom. Sručite to niz grlo bez gutanja. Đumbir će se prilepiti za grlo i na taj način privremeno olakšati bol i napraviti mehaničku barijeru kako bi se sprečilo povređivanje grla izazvano kašljem. Limunska kiselina će pomoći da se odstrani sluz.
  7. Pijte toplu vodu. Pomoći će tako što će istezati mišiće u vašem grlu i neće vas toliko boleti prilikom kašljanja. (Čak iako ima grozan ukus, ipak pomaže)
  8. Ispirajte grlo mlakom slanom vodom, sa nekoliko kapi limuna, najmanje 3 do 4 puta na dan. Sol bi trebalo da se rastopi u vodi. Ne preterujte sa solju jer to može izazvati dodatnu iritaciju. Soli treba da bude u tolikoj meri čisto da pomogne uklanjanju suvišne sluzi iz dubine grla.
  9. Napravite toplu šolju čaja (2 dcl vode je dovoljno). Stavite kapi protiv kašlja (propolis) sa ukusom meda/limuna i promšajte dok se ne rastopi. Želite da napitak bude topao, ali ga ipak pustite da se ohladi samo u toj meri da bude pitak. Pre nego što ga popijete, iskašljite sav šlajm iz grla. Popijte čaj. Možda će imati jak ukus, ali će vredeti.
  10. Zagrejte sok od jabuke ili narandže u mikrotalasnoj rerni (ne previše) i ispijte ga kao što biste ispili topao čaj. Dodajte med da bi efekat bio još bolji.
  11. Pomešajte toplo mleko sa medom . Ne samo da ima odličan ukus, već i momentalno deluje.
  12. Jedite sladoled ili sladolede na štapiću. To će vam umiriti grlo; samo ne jedite ništa što je preterano slatko, poput čajnih kolutića.

Hrana

  1. Sisajte septolete protiv kašlja.
  2. Jedite hladnu hranu, ali izbegavajte sve što je previše slatko poput čajnih
    kolačića. Previše šećera će iziritirati grlo. Sladoled ili sladoled na štapiću je prigodan.
  3. Progutajte nekoliko kašika meda.

Aktivnosti

  1. Iskašljavajte ukoliko osetite potrebu. Ako zadržavate kašalj biće vam teže da ga se rešite.
  2. Istuširajte se toplom vodom. Topla isparenja će vam pročistiti sinuse, koji su obično i uzročnici upale grla.
  3. Kada počnete da se osećate bolje, pokušajte da budete na nogama, ukoliko ne spavate, ustanovićete da će vam to u mnogo čemu zaustaviti gušenje i zapušenost nastalo bolom u grlu.
  4. Spavajte! Spavanje će vam ojačati telo, i boriće se protiv prehlade.
  5. Koristite pročistač vazduha. On će pomoći u skupljanju vlage u vašoj sobi. (opciono)

Lekovi

  1. Kupite bočicu spreja za grlo, poput Aqua marisa-a , i naprskajte ga u grlo. To će anestezirati bol i uništiti bakterije.
  2. Febricet i brufen će umanjiti dalje oticanje upaljenog grla kao što bi i na nekom drugom delu tela. Pitajte vašeg lekara ili farmaceuta u vezi sa adekvatnim doziranjem ovih lekova.

Začini kao lek

  1. Ispirajte grlo sa malom dozom bibera pomešanog sa vodom. Jedna kafena kašika.
  2. Pomešajte jednu kašiku kurkuma praha sa polovinom ili jednom celom čašom tople vode i popijte što je brže moguće. Imaće grozan ukus ali će pomoći da se što pre zalečite. Ako vam se gadi, pomešajte ga sa sokom od narandže ili dodajte 1-2 kašike šećera.
  3. Pokušajte da ne pričate previše i odmarajte svoje grlo. Ne vičite i ne pevajte. Ne žvaćite žvake.
  4. Potrudite se da ne uzimate previše septoleta (ne više od jedne na svaki sat vremena) zato što vam mogu izmoriti grlo.

Kiseli lekovi

  1. Stavite limunadu u mikrotalasnu pećnicu i zagrevajte oko minut. Kada ispijete, to će vam pročistiti grlo. Možda će malo peckati, ali će pomoći. Ako želite, dodajte 2-4 kafene kašike šećera.
  2. Probajte čašu soka od narandže sa kafenom kašikom punom soka od limuna.
Vaša reklama u ovom članku?
Sponzorišite ovaj članak sa reklamom ka vašem sajtu, poslu, ponudi.. Budite brži od vaše konkurencije. Kliknite ovde za više informacija

Saveti

Upozorenja

Zabrana kopiranja članka

Ceo sadržaj ovog članka je vlasništvo sajta Kakopedija.com i autora, ukoliko nije drugačije napisano. Njegovo preuzimanje je uslovljeno Creative Commons 3.0 licencom. Svako kopiranje i korišćenje materijala bez navođenja autora i linka ka izvoru, ili korišćenje u komercijalne svrhe smatra se kršenjem autorskih prava i podleže zakonskim sankcijama.

Jasna Marković

Avatar photo
Svojim iskustvom bih želela da pomognem drugima.

SLIČNO

gliste

Kako lečiti gliste

Zaraza creva dečijim glistama je veoma često uzrok analnih infekcija kod dece. Međutim, gliste nisu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *